Treffi

SPLATTER-PÄTKIÄ
TASKURAHOILLA

TS/Arto Takala<br />Kuisma Väänänen (vas.), Esa Jussila ja Eero Suvanto tunnustautuvat Peter Jacksonin ja Sam Raimin suuriksi ihailijoiksi. Lukion jälkeen pojilla on suunnitelmissa elokuva-alan opinnot.
TS/Arto Takala
Kuisma Väänänen (vas.), Esa Jussila ja Eero Suvanto tunnustautuvat Peter Jacksonin ja Sam Raimin suuriksi ihailijoiksi. Lukion jälkeen pojilla on suunnitelmissa elokuva-alan opinnot.

Kuisma Väänäsellä , 18, Esa Jussilalla , 18, ja Eero Suvannolla , 17, ei käy aika pitkäksi. Kolmen vuoden aikana he ovat tehneet lähes kolmekymmentä amatöörielokuvaa.

- Aloitimme elokuvien tekemisen vuonna 1999, kun sain lahjaksi videokameran. Vuonna 2002 perustimme TR-Productions-tiimin ja aloitimme elokuvien tekemisen vähän vakavammalta pohjalta. Tiimimme nimi tulee sanasta taskuraha, eli sillä linjalla mennään elokuvien teossa, Väänänen nauraa.

Väänänen ja Jussila kuuluvat TR-Productions-tiimiin. Suvanto puolestaan toteuttaa elokuvia Findustrial Films

-tiimissä. Samaa lukiota käyvien kaverusten yhteistyö kukoistaa, vaikka elokuvia tehdään kahdessa eri leirissä.

- Suurin ero on varmasti siinä, että TR-Productions panostaa elokuvissa enemmän visuaalisuuteen ja tekniikkaan, kun taas me yritämme panostaa vähän enemmän sisällölliseen puoleen. Välillä on tietysti pientä kilpailuhenkeä mukana, Suvanto sanoo.

Leffat arvioitavaksi internetiin

Naantalin kolmikko on käsikirjoittanut, ohjannut ja kuvannut pääosin toimintapainotteisia kauhu- ja splatterelokuvia. Elokuvien näyttelijäkaarti löytyy yleensä helposti kaveriporukasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

  Vuonna 2004 kuvatussa Parasiitti -elokuvassa pieni sotilasjoukko taistelee henkensä kaupalla talvisessa metsässä hirviökersanttia vastaan niin, että veri roiskuu ja irtojäsenet lentävät.

Parasiitti -elokuva on isoin tähän mennessä tekemämme produktio, ja olemme lopputulokseen hyvin tyytyväisiä. Sen kuvaamiseen ja editoimiseen kului aikaa yhteensä puoli vuotta. Toinen suuri saavutuksemme on mafiaelokuva Bloodmoney , Jussila kertoo ylpeänä.

Internet on mahdollistanut amatöörielokuvien esilletuomisen aivan uudella tavalla. Enää ei tarvitse naureskella omille tekeleilleen pienessä kaveriporukassa, sillä elokuvat voi laittaa yleiseen jakeluun muiden arvioitavaksi indie-elokuville omistetuille sivuille.

- Olemme saaneet katsojilta vähän kritiikkiä siitä, että näyttelemme elokuvissa aina itseämme vanhempia henkilöitä. Siksi seuraava projektimme onkin nuorisoelokuva, Väänänen sanoo.

Luovuus tekniikan edelle

Kuvauskalustona pojat käyttävät tavallisia dv-kameroita ja editointi hoidetaan kotitietokoneilla. Elokuvan tekemisessä kaverukset uskovat tekniikkaa enemmän luovuuteen. Suurin osa elokuvista onkin toteutettu lähes nollabudjetilla.

- Elokuvan tekoa ajatellen laitteemme eivät ole ehkä huippuhyviä, mutta toisaalta elokuvan laatuun vaikuttaa kaikkein eniten se, kuka kameraa käyttää. Olemme pääasiassa tehneet b-luokan toimintaelokuvia, koska niitä on helppo kuvata, Suvanto sanoo.

MARKUS MAJABACKA

Kaikille avoin Findietapahtuma la 1.4. Naantalin Suopellon koulun auditoriossa. Suomalaisia amatöörileffoja voi katsella myös osoitteesta www.finfilms.net.