Matkailu

Chelsea - New Yorkin boheemin elämän uusi keskus

TS/Liisa Simola<br />Hotelli Chelsean asuttamat vieraat ovat viela tänäänkin värikästä väkeä.
TS/Liisa Simola
Hotelli Chelsean asuttamat vieraat ovat viela tänäänkin värikästä väkeä.

LIISA SIMOLA

Museoiden ja gallerioiden määrä on New Yorkin kokoisessa miljoonakaupungissa mahtava. Täytyy olla hyvä taiteentuntija tai mikseipä myös utelias etsijä, jotta tietää mihin gallerioihin kannattaa poiketa.

Vielä kymmenisen vuotta sitten New Yorkin nykytaiteen sydän sykki SoHossa, Manhattanilla sijaitsevan Greenwich Villagen ja Boweryn välisellä alueella. Taiteilijoiden asuttama SoHo oli New Yorkin muodikkain ja energisin kaupunginosa.

Mutta New Yorkissa muodit ja trendit tulevat ja menevät. Nyt Sohon kulta-ajat ovat auttamattomasti ohi, ja uudet jännittävät galleriat ovat löytyvät keskustan länsipuolelta, Chelseasta.

Tarkemmin sanottuna Manhattanin länsipuolen 14. ja 30. kadun väliseltä kaistaleelta, mistä on tullut New Yorkin uusin gallerioiden tiheikkö.

Alueella on nykyään satoja gallerioita ja lisää on tulossa miltei päivittäin. Niissä on esillä huomattavasti uudempaa ja epakaupallisempaa taidetta kuin esimerkiksi Madison Avenuella ja 57. kadulla, joissa kuljeskelevat vain sijoituksellisesti varman nimitaiteen etsiskelijät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ne jotka haluvat nähdä jotain uutta suunnistavat suoraan Chelsean gallerioihin. joissa näkee uutta huomisen päivän taidetta.

In-paikka asua

Chelseasta on tullut myös muodikas paikka asua. Niinpä taiteilijat, supermallit, muotikuvaajat, näyttelijät ja gallerianpitajat ovat nyt valtaamassa asuntoja, joiden vuokrat ovat nousseet viime vuosien aikana tähtitieteellisiin summiin.

Taiteilijoiden ja galleristien perässä ovat tietysti tulleet ravintoloitsijat ja putiikinpitäjät. Chelsea onkin viikonloppuisin paikka, jossa jokaisen trenditietoisen nykkiläisen on syytä näyttäytyä.

Chelsea on myös jokaiselle New Yorkiin matkaavalle turistille must. Mutta siellä ei suinkaan pidä juosta itseään näännyksiin taiteen perässä. Chelseassa pitää kävellä ajan kanssa kaduilla ja vain katsella ympärilleen: ihmisiä, rakennuksia ja liikennettä. Sillä tavalla saa ehdottomasti parhaan ja elävimmän kuvan tästä mielenkiintoisesta kaupunginosasta. Alue on täynnä Edwardin aikaisia pittoreskeja asuinrakennuksia ja kauniita puistoja.

Ja tietysti kannattaa myös poiketa kivannäköiseen ruokapaikkaan ja jäädä syömään, jos herkulliset tuoksut kiirivät nenään ja ruokalista tuntuu mielenkiintoiselta. Chelsea on tupaten täynnä eksoottisia ravintoloita - malesialaisia, japanilaisia, italialaisia, ranskalaisia.

Ja jos himoitset kirjoja niin poikkea kuudennella Avenuella ja 18. kadulla sijaitsevassa Barnes & Noble -nimisessä kirjakaupassa, joka on todellinen kirjallisuusihmisten paratiisi. Sieltä voi tehdä halvalla mielenkiintoisia löytöjä tai muuten vain virkistää mieltä selailemalla arvokkaita taidekirjoja.

Hotelli Chelsea

Chelsean valtaväylällä 23. kadulla sijaitsee legendaarinen Chelsea Hotel, joka on jo rakennuksena tutustumisen arvoinen, sillä se on listattu kulttuuriperinnöllisesti tärkeäksi rakennukseksi New Yorkissa. Niinpä sen pysyvyys on taattu.

Itse rakennus valmistui vuonna 1883 yksityisasuntolaksi. Se oli New Yorkin korkein rakennus vuoteen 1902 asti. Tähän aikaan Chelsea, kuten sen lähiympäristökin, oli aivan New Yorkin suositun teatterialueen sydämessä. Mutta muutaman vuoden sisällä teatterit muuttivat muualle ja taloudelliset paineet alkoivat kasvaa. Rakennus myytiin uudelle omistajalle vuonna 1905 ja avattiin tällä kertaa hotellina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hotelli on ollut monia vuosikymmeniä taiteellisen ja boheemisen toiminnan tyyssija. Hotellin aulassa ja kokoelmissa on töitä siellä asuneilta taiteilijoilta. Hotel Chelsea on toiminut kotina myös monille kuuluisille kirjailijoille ja runoilijoille. Paikan historiaa ja mainetta ovat värittäneet myös monet siellä viihtyneet musiikki-ihmiset kuten Sex Pistols-yhtyeen basisti Sid Viscious , jonka epäiltiin puukottaneen hengiltä tyttöystävänsä. Vuonna 1978 Nancy Spunge löydettiin kuolleena hotellin kylpyammeen lattialta. Häntä oli puukotettu ja Sid Vicious pidätettiin epäiltynä murhasta. Myohemmin Sid kuoli huumeiden yliannostukseen. Itsetuhoisesta narkkaripariskunnasta tehtiin myöhemmin elokuva Sid & Nancy, joka filmattiin Chelsea-hotellissa.