Liikenne

Siviili-formula haastaa F1-kiiturit

TS/<br />Välimeren tuuli. Tramontana on saanut nimensä Välimerellä puhaltavasta kylmästä pohjoistuulesta.
TS/
Välimeren tuuli. Tramontana on saanut nimensä Välimerellä puhaltavasta kylmästä pohjoistuulesta.

KARI PITKÄNEN

Jokaisessa meissä asuu pieni kimi. Jos sisäisen minäsi kuunteleminen alkaa riittää, kisakuume on katossa eikä lompakkoa ahdista, Espanjasta löytyy apu: Tramontana-superauto.

Entisen Volkswagen-suunnittelijan Joseph Rubaun luomus on hiilikuitukorinen, lähes viisi metriä pitkä ja yli kaksi metriä leveä yli 300:aa kiitävä yhden hengen takavetoinen urheiluihme. Vauhdin takaa Mercedes-Benzin reilu kuusilitrainen V12-turbomoottori, joka heittää Tramontanan satasen vauhtiin noin neljässä sekunnissa.

Tehoa on 720 hevosvoimaa ja vääntöä 825 newtonia. Koneen voimavarat päihittävät siis jopa nykysääntöjen mukaan säädetyt varsinaiset F1-autot.

Moottori on sijoitettu keskelle autoa pitkittäin formuloiden tapaan. Koko paketille kertyy painoa kuitenkin henkilöauton verran eli 1 150 kiloa.

Tramontanat rakennetaan Gironassa noin sata kilometriä koilliseen Barcelonasta. Rubaun mukaan tahti on syyskuusta eteenpäin yksi auto kuukaudessa. Potentiaalisia tilaajia on kuulemma jo 15.

Rubau on koonnut tuekseen 16 yrityksen rahoittajaryhmän ja sijoittanut hankkeeseen myös omia varojaan. Yksi Tramontana maksaa Euroopassa 610 000 euroa.

Ai missäkö tällä sitten voi laillisesti ajaa sitä kolmeasataa? Vanhan mantereen teille Tramontanalla tuskin on asiaa, mutta Lähi-idän maista voi löytyä riittävästi tyhjää ja sileää suoraa.