Sunnuntai

Museoviraston
torjuntavoitto

Lehtikuva<br />Mannerheim-ristejä jaettiin lähes kaksisataa, mutta kahdesti vain neljälle. Toisesta ritarimerkistä kertovat ristissä olevat marsalkansauvat.
Lehtikuva
Mannerheim-ristejä jaettiin lähes kaksisataa, mutta kahdesti vain neljälle. Toisesta ritarimerkistä kertovat ristissä olevat marsalkansauvat.

Tällä viikolla saatiin päätökseen kymmenen vuotta kestänyt jupakka kenraalimajuri Aaro Pajarin mitaleista. Kaksinkertaisen Mannerheim-ristinkin sisältävä kokoelma päätyi Museoviraston omistukseen ja jää lopullisesti Suomeen.

Epätavallisen episodin aikana nähtiin dramaattisia käänteitä. 74 000 euron hintainen mitalikokoelma salakuljetettiin jo kertaalleen Britanniaan. Suomen Lontoon-sotilasasiamies kävi puolustusministerin käskystä estämässä niiden myynnin Sothebyn huutokauppakamarilla.

Myöhemmin Suomen valtio ja 1744 perustettu huutokauppakamari päätyivät jopa käräjille Lontoon High Court of Justicessa. Arkisempia oikeusprosesseja on ollut puolisen tusinaa.

Kaikki alkoi vuonna 1949, kun Tolvajärven sankari Aaro Pajari kuoli auto-onnettomuuden yhteydessä saatuun sairauskohtaukseen. Leskelle jäi kolme lasta, joista nuorin oli vasta viiden.

Päällimmäisenä mielessä ei varmaankaan ollut, kuka perisi isän mitalit. Niitä ei juridisessa mielessä edes jaettu, vaan kunniamerkit sai vanhan sotilasperinteen mukaisesti ainoa poika.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähdettyään aikanaan kotoaan hän vei mitalit mukanaan. Poika avioitui ja erosi vaimostaan 1967. Hän kuoli kolme vuotta myöhemmin Kööpenhaminassa.

Ex-vaimon mukaan miehen irtaimisto oli päätymässä velkojen vuoksi pakkohuutokauppaan, kun hän lunasti mitalit. Hinta oli runsaat 5 000 Tanskan kruunua eli noin 2 500 nykyeuroa.

Suku tiesi koko ajan, kenen hallussa mitalit olivat. Tolvajärven taistelun muistotoimikunta yritti myöhemmin jopa lunastaa niitä, mutta hinta oli liian kova.

Vuonna 1996 ex-vaimo ajoi henkilöautolla Euroopan halki ja vei mitalit Lontooseen. Oman kertomansa mukaan hän ei tiennyt, että laki kielsi yli 50 vuotta vanhojen kulttuuriesineiden maastaviennin ilman museoviranomaisten lupaa. Salakuljetuksesta tuli myöhemmin tuomio.

Muuan tarkkasilmäinen suomalainen havaitsi Sothebyn luettelosta, että torstaina 11.4.1996 pidettävässä huutokaupassa olisi tarjolla "an excessively rare and important Mannerheim Cross and Bar group" . Suku ja museoviranomaiset älähtivät.

Pajari oli tamperelaisten sotasankari, ja puolustusministerinä sattui olemaan tamperelainen Anneli Taina (kok). Hän innostuikin sivuuttamaan presidentin, ulkoministeriön ja perustuslain ja polkaisi käyntiin Suomen ensimmäisen nopean toiminnan operaation Britannian kamaralla. Sotilasasiamies teki yllätysvierailun Sothebylle.

Ehkä juuri virkatiet ohittava ripeys pelasti mitalit. Pajarikin oli siitä tunnettu. Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiirin päällikkönä hän komensi 1933 joukkonsa laskemaan Sdp:n puoluekokouksen ajaksi Hämeensillalle nostetut punaliput, vaikka liputukseen oli kaupunginvaltuuston lupa. Demarit leppyivät vasta talvisodassa.

Kun Sotheby lopulta palautti mitalit, niistä alettiin käräjöidä kotimaassa. Perkaamatta oli kaksikin jakamatonta pesää. Oikeuden tulkinnan mukaan mitalit olivat kenraalin kolmen lapsen yhteistä omaisuutta. Pojan jo kuoltua perijöitä olisivat yhä elossa olevat sisaret ja pojan ainoa poika.

Sisaret lahjoittivat oman osuutensa Museovirastolle. Pojanpojan osuus piti lunastaa. Arvo mitattiin tällä viikolla Helsingissä järjestetyssä huutokaupassa. Museovirasto huusi kokoelman 74 000 eurolla, mutta maksaa siitä kaksi kolmannesta itselleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torjuntavoiton hinta oli kova. Sotheby oli kuitenkin arvioinut mitalit jo vuosikymmen sitten 60 000 - 80 000 punnan eli 85 000 - 115 000 euron arvoisiksi. Ehkä tässä sittenkin säästettiin.

HANNU MIETTUNEN

Lehtikuva<br />Yli sadan esineen kokoelma aiotaan asettaa näytteille Kansallismuseoon. Kunniamerkkejä ja mitaleita on lähes 50.
Lehtikuva
Yli sadan esineen kokoelma aiotaan asettaa näytteille Kansallismuseoon. Kunniamerkkejä ja mitaleita on lähes 50.