Extra

Jurmon nykyinen kappeli
jo ainakin kolmas

TS/Jane Iltanen<br />Noin vuodelta 1440 peräisin oleva preussilainen veistos kuvaa Pyhää Annaa, Mariaa ja Jeesus-lasta.
TS/Jane Iltanen
Noin vuodelta 1440 peräisin oleva preussilainen veistos kuvaa Pyhää Annaa, Mariaa ja Jeesus-lasta.

Kansan kertoman mukaan Jurmon ensimmäinen kirkko oli pystytetty saaren korkeimmalle kohdalle. Merenkulkijat luulivat kirkon salkoa erheellisesti merimerkiksi ja ajoivat karille. Siksi kirkkorakennukselle piti keksiä uusi paikka.

Vuonna 1703 kirkko rakennettiin samalle sijalle, jossa nykyinen kappeli kohoaa. Vuonna 1729 Korppoossa suoritetussa rovastintarkastuksessa lukee, että jurmolaiset " ovat joka vuosi tehneet jotakin kappelissaan, laudoittaneet ja tervanneet ". Sata vuotta myöhemmin kappeli oli kuitenkin päässyt rapistumaan, sillä jumalanpalvelukset kokosivat saarelaiset toistensa koteihin.

Lähistöllä sijaitsevan Björkön saaren kappeli oli ränsistynyt jo 1800-luvun alussa, jolloin björköläiset lahjoittivat kirkon kassan ja messukasukan Jurmon kappelille.

Uutta kappelia alettiin virallisesti suunnitella Jurmoon vuonna 1845. Hankkeeseen sitoutuivat björköläiset, jurmolaiset ja utöläiset yhdessä, sillä Utö kuului tuolloin vielä Jurmoon. Tuumasta ryhdyttiin toimeen seuraavana vuonna Korppoon Bölestä kotoisin olleen kirvesmies Adolf Abrahamssonin johdolla.

Vanha kappeli rakennettiin uuden kirkon eteiseksi. Purkutöiden aikana vanhan rakennuksen raunioista löydettiin vanhoja rahoja. Aikaisemmin kuolleet oli haudattu kirkon lattian alle, ja tapana oli ollut peittää vainajien silmät kolikoilla.

Kappeli oli aikaisemmin punamullattu. Vielä vuonna 1949 kappeli maalattiin hylkeentraanilla, jota kului 47 litraa. Kappelin kirjanpidon mukaan traaniin oli sekoitettu 18,5 kiloa sinkkivalkoista.

Nykyään kirkko kohoaa kauniin valkoisena, samoin sen kellotapuli ja hautausmaata ympäröivä aita ovat valkoiseksi maalatut.

Lähde: Agneta Andersson (2003) Jurmon kappeli. Turunmaan kirkot & kappelit.