Teemat

Öljyllä rikastunut Dubai vihertyy

TS/Kai Aulio
TS/Kai Aulio

KAI AULIO

Persianlahden rannalla sijaitsevaan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien liittovaltioon kuuluvan Dubain elämä muuttui perusteellisesti, kun aikaisemmin kalastuksella eläneen emiirikunnan alueelta löytyi 1960-luvulla öljyä. Mustan kullan tuoman äkkirikastumisen ansiosta dubailaisilla on nyt varaa monenlaisiin ylellisyyksiin ja jopa suoranaiseen tuhlailuun. Osa öljyrahoista käytetään onneksi myös luonnon hyvinvoinnin ja ihmisten viihtyisyyden parantamiseen.

Uusin, varsin kunnianhimoinen tavoite on lisätä liikenneväylien varsille nurmikoita, kukkaistutuksia ja puita niin paljon, että kaupungissa olisi viheralueita 25 neliömetriä asukasta kohti vuoteen 2012 mennessä. Jo vuonna 1973 asetettiin tavoitteeksi 20 neliötä vihervyöhykkeitä asukasta kohti. Viime syyskuussa tehty selvitys osoitti Gulf News -lehden mukaan, että ohjelma on aikataulussa, sillä puistomaisia alueita löytyi 19,7 neliömetriä jokaista dubailaista kohti.

Toteutuessaan puistoyksikön tavoite seuraavalle viisivuotiskaudelle merkitsisi, että kahdeksan prosenttia Dubain pinta-alasta olisi viheralueiden hallussa. Tätä nykyä Dubaissa on puistoja ja muita vihervyöhykkeitä kaikkiaan noin 2 200 hehtaaria eli 2,2 miljoonaa neliömetriä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavina vuosina väylien liittymiä, keskikaistoja ja pientareita ja jo perustettuja puistoja viherretään 350 hehtaarin vuosivauhdilla. Tavoitevuotena 2012 Dubaissa olisi ohjelman onnistuessa lähes 4,9 miljoonaa neliömetriä puistomaista maisemaa muuten rutikuivaa ja pölyistä maisemaa piristämässä.

Dubain tavoitteet ja jo nykyisetkin saavutukset ovat erinomaisia. Euroopassa viheralueiden tavoitearvona pidetään seitsemän neliömetriä asukasta kohti. YK:n ympäristöohjelman asettama suositus on yhdeksän neliömetriä viheralueita kaupunkien jokaista asukasta kohti. Dubai päihittää nämä arvot jo nyt 2-3 -kertaisesti.

Vaikka Dubailla on valtavat öljyvarat, emiirikunta varautuu jo tuleviin tarpeisiin panostamalla uusiutuvaan energiaan. Halvan öljyn ansiosta energiaa ei juuri ole tarvinnut säästellä, mutta tulevaisuus voi olla vaikeampi. Suunnitteilla on suurten tuulivoimalapuistojen perustaminen emiirikunnan edustan merialueelle.

Dubain vesi- ja energiahallinnon laskelmissa on rakentaa sata kappaletta uusinta tekniikkaa edustavia, viiden megawatin tuulivoimaloita. Tällainen kapasiteetti tyydyttäisi 10 prosenttia emiirikunnan sähköntarpeesta.