Extra

Aimo annos: Milloin ketsuppi tuli Suomeen?

TS/Jonny Holmén<br />Ketsuppivalikoimaa makutestiä varten.
TS/Jonny Holmén
Ketsuppivalikoimaa makutestiä varten.

Hei Aimo! Minua kiinnostaisi tietää, milloin ketsuppi tuli Suomen markkinoille? Asiasta tuli pienen porukan kesken erilaisia arvailuja, mutta kellään ei ollut tietoa asiasta. Saisiko Aimo selvyyttä asiaan?

Ketsupin ystävät

Ketsupin Suomen historian selvittäminen osoittautui ennakoitua vaikeammaksi, mutta jotain tietoa sentään löytyi. Ainakin Helsingin kaupunginmuseosta arvellaan, että ketsuppia kuten muitakin amerikkalaisia tuotteita tuotiin Helsingin herkkukauppoihin pieniä määriä jo 1920- ja 1930-luvuilla, jolloin muodikkaimmissa piireissä omaksuttiin halukkaasti länsimaisia uutuuksia.

Tomaatit olivat tuohon aikaan ylipäätään suomalaisille aika uusi makuelämys, vaikka niiden terveellisyyttä ja herkullisuutta oli jo propagoitu kotitalouslehdissä. Tomaattilohkoille kehotettiin ripottelemaan suolaa ja sokeria, jotta niiden makuun olisi totuttu.

Tomaattiketsuppi oli kuitenkin silloin vielä harvinainen harrastus jo pelkästään kalleutensakin takia. Amerikkalaisia uutuuksia omaksuttiin innokkaammin vasta 1950-luvulla elintason kohotessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se tiedetään tarkasti, että meillä ehkä tunnetuimman ketsuppimerkin Felix Ketchupin valmistus alkoi Ruotsissa vuonna 1956 eli 50 vuotta sitten ja Suomeen Felix Ketschup lanseerattiin vuonna 1963. Samoihin aikoihin rynnistivät varmaankin markkinoille myös kilpailevat tuotteet. Nykyään suomalaiset ovat maailman suurimpia ketsupin käyttäjiä. Sitä kuluu toistakymmentä kiloa vuodessa henkeä kohti imeväiset mukaan luettuna. Kuluttajahintaindeksin tuotevalikoimaan ketsuppi tuli kuitenkin vasta 1972.

Ketsuppi on peräisin kaukoidästä, sanana ilmeisesti kiinan kielen murresanasta ketsiap , joka tarkoittaa käytettyä kalakastiketta, mutta esimerkiksi Indonesiassa sana ketjup tai kecap tarkoittaa soijakastiketta. Ketsuppeja on maailmassa monenlaisia, mutta meillä on nimenomaan kysymys tomaattiketsupista. Ensimmäinen tomaattiketsupin resepti julkaistiin Yhdysvalloissa jo 1812, mutta vasta H.J. Heinz teki siitä 1876 suositun teollisuustuotteen. Tavallisen tomaattiketsupin raaka-aineita ovat tomaattisose, etikka, sokeri, suola, maustepippuri, mausteneilikka ja kaneli.

Miksi Pukkinen ei ollut Arpun läksiäisissä?

Hei Aimo! Osaatko kertoa, miksi Turun uusi kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen ei ollut Lahoniityn eläkkeelleläksiäisissä? Minä en ainakaan nähnyt!

Ihmettelevä

Kysyjän havainto on oikea. Vuoden alusta kaupunginjohtajan tehtävään täysillä ryhtyvä Mikko Pukkinen ei todellakaan ollut Armas Lahoniityn läksiäisissä 21. joulukuuta, mutta poissaoloon oli hyvin pätevä este. Juuri samana päivänä Mikko Pukkinen oli isänsä hautajaisissa.

Miksi poliitikot aina valehtelevat?

Miksi poliitikot aina valehtelevat, ainakin vähän? Osaako Aimo vastata heidän puolestaan? Lauantaiseurassa syksyllä haastateltavana oli "perskutarallaa"-ministeri. Haastattelija kysyi alussa, miten aamunne on sujunut. Ministeri kertoi lehtien selailun lisäksi olleensa tunnin kävelyllä ja kävelleensä melkein 10 kilometriä. Tämä ei voi pitää paikkaansa, sillä hän olisi silloin kävellyt noin 6 minuutin kilometrivauhtia. Me Aarnen tallissa juoksemme ns. kuumassa sarjassa, jossa meitä on ainakin 20 juoksijaa, kolme kierrosta ja sen jälkeen aina kävelemme yhden kierroksen. Ehdimme puolen tunnin aikana 3 kilometriä ja kävelykierrokset päälle laskien yhteensä noin 4 kilometriä. Juoksuvauhtimme on juuri tuota 6 minuutin kilometrivauhtia. Miten siis ministeri kävelee samassa ajassa melkein 10 km, kun mekään emme tässä ykkössarjassa pääsisi kuin 8 kilometriin, jos juoksisimme (ja kävelisimme) koko tunnin? Kaikille tulee kunnon hiki ja mukana on muutamia maratoonareitakin!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selitystä kaipaava

Eivät poliitikot aina valehtele. He korkeintaan vain hieman liioittelevat tai unohtavat mainita joitakin asioita. Poliitikot suhtautuvat tosiasioihin suurpiirteisesti. Sitä paitsi täytyy ottaa huomioon, että kysyjän mainitsemassa tapauksessa ministeri on savolainen, jolloin vastuu lankeaa tunnetusti kuulijalle.

Olen huomannut, että varsinkin omaan kuntoiluun liittyvissä asioissa helposti liioitellaan. Tähän syyllistyvät muutkin kuin ministerit. Jos ministeri on sanonut kävelleensä "melkein" kymmenen kilometriä, tosiasiassa matka on saattanut olla lähempänä viittä kuin kymmentä kilometriä. Ehkei aikaakaan ole mennyt tuntia, vaan korkeintaan 45 minuuttia.

Aarnen tallin sinnikkäälle porukalle täytyy kyllä nostaa hattua. Ei näytä ikä painavan yhtään. Tuolla menolla elämän laatu pysyy korkeana kenties jopa hautaan saakka.

Mistä Edvin Laine löysi löysi Antero Rokan?

Kun Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas täytti juuri 50 vuotta, niin minun tekee vielä mieli kysyä, mistä ohjaaja löysi Rokan rooliin niin mainion miehen kuin mitä Reino Tolvanen oli. Hänhän ei ollut tiettävästi ammattinäyttelijä. Entä keitä muita henkilöitä Rokan rooliin harkittiin? Saisiko Aimo selville?

Utelias

Tuntemattoman sotilaan Antero Rokan rooliin oli Laineen elokuvassa useampiakin ehdokkaita, ainakin Pertti "Spede" Pasanen , Uljas Kandolin ja Heimo Lepistö . Mutta sitten ohjaaja keksi tehtävään kuitenkin täysin tuntemattoman ReinoTolvasen (1920-1974), joka oli toiminut vain Viipurilaisen osakunnan harrastajateatterissa. Elokuvassa alikersantti Lehdon roolin näytellyt ja apulaisohjaajanakin toiminut Åke Lindman kertoo, että Viipurilaisen osakunnan väkeä oli elokuvan avustajatehtävissä paljonkin, mutta Tolvanen oli ainut, joka nousi näin keskeiseen rooliin. Lindman muistaa Tolvasen kuvausten tauoillakin iloisena, karjalaisena velikultana. Karjalaissyntyinen agronomi Reino Tolvanen muutti 1950-luvun lopulla ensin Australiaan, ja sieltä Etelä-Afrikkaan.

Antero Rokka -hahmon varsinaisena esikuvana Väinö Linnan kirjassa oli kuitenkin sodassa kunnostautunut Viljam Pylkäs , joka kaksi sotaa koettuaan asettui Punkalaitumen Koskioisiin pientilan viljelijäksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miksi liekki palaa aina ylöspäin?

Hei Aimo! Näin kun jouluna ja uutenavuotenakin poltetaan kynttilöitä, niin heräsi mieleen kysymys, miksi tulitikun liekki palaa aina ylöspäin riippumatta tulitikun asennosta? Miksi maan vetovoima ei vedä sitä maata kohti?

Ihmettelevä koululainen

Hyvä kysymys, mutta vastaus on sinänsä aika yksinkertainen. Palamisprosessissa vapautuu hiilidioksidia ja savukaasuja, jotka ilmaa kevyempinä nousevat ylöspäin ja nostavat samalla myös liekin ikään kuin pystyasentoon. Mutta tietysti esimerkiksi voimakas tuuli voi riepotella liekkiä sinne sun tänne.

Nainen on kiirastuli, helvetti ja mikä vielä?

Siihen aikaan kun kesät olivat vielä niin pitkiä ja lämpimiä, kotini oli Raunistulassa vanhaa palokunnan taloa vastapäätä. Meillä oli pienenpieni vanerikoppainen Philips-radio, jossa oli yksi säätönuppi ja hiiren kokoinen asteikko. Tapana oli kuunnella muun muassa Markus-setää, miinavaroituksia ja Turun tuomiokirkon kellon lyöntejä. Mutta erityisen tärkeitä olivat mietelauseet, joita luettiin joka päivä. Juuri tätä kysymykseni koskeekin ja nimenomaan kiinalaista mietelausetta, jossa oli kolme ajatusta, mutta josta muistan vain kaksi. Olen miettinyt sitä monta vuotta, mutta en saa mitenkään mieleeni, mikä oli se kolmas ajatus. Nainen on mietelauseen mukaan "kukkaron kiirastuli" ja "sielun helvetti", mutta mikä vielä? Olisin kovasti kiitollinen ja voisin nukkua yöni rauhallisesti, jos voisit saada selville puuttuvan osan, kun nuo kaksi ensimmäistä osaakin pitävät niin hyvin paikkansa.

Raunistulan Raimo

Kysymyksessä ei ole kiinalainen mietelause, vaan espanjalainen sananlasku. Sen mukaan "nainen on silmien paratiisi, kukkaron kiirastuli ja sielun helvetti". Miten hyvin tuo sanonta pitää paikkansa, jää jokaisen oman kokemuksensa perusteella arvioitavaksi. Tuo unohtunut ajatus, että nainen on "silmien paratiisi", kuulostaa vielä ainakin kovin positiiviselta ja houkuttavalta, mutta ajaudutaanko sen jälkeen kukkaron kiirastuleen ja jopa sielun helvettiin, se saattaa riippua jossain määrin meistä miehistäkin.

TS/<br />Reino Tolvanen Antero Rokkana Tuntemattomassa sotilaassa.
TS/
Reino Tolvanen Antero Rokkana Tuntemattomassa sotilaassa.