Extra

Aimo annos: Suomiko 4 000 triljoonaa kiloa?

TS/TS/Jane Iltanen<br />Uuutisvuodon visaisia tehtäviä pähkäilemässä kansanedustaja Susanna Rahkonen (sd.) ja kirjailija Jari Tervo.
TS/TS/Jane Iltanen
Uuutisvuodon visaisia tehtäviä pähkäilemässä kansanedustaja Susanna Rahkonen (sd.) ja kirjailija Jari Tervo.

Moi Aimo! Lauantaisesta TV1:n Uutisvuodosta näkee taustatietona Peter Nymanin takana olevasta seinätaulusta, että Suomi painaa 4 000 triljoonaa kiloa! Kuka ihminen on senkin punninnut ja miten lienee päätynyt sellaisiin nollalukuihin? Kun meikäläinen laskee yhteen miljoonaan, niin rupeaa jo silmät pyörimään vallan nollia. Montako nollaa on triljoonassa? Kerro Aimo, kun kaiken tiedät.

Yks nollamies

Helppo nakki meikäläiselle, varsinkin jos käyttää tunnettua pitkäpartaista professoria konsulttina. Ei tuo Suomen paino ole ihan hatusta vedetty. Tiedemiehet ovat laskeneet maapallon kokonaispainon, joka on 6 potenssiin 24 kiloa eli 6 kvaddriljoonaa kiloa eli kilomäärä, jossa on luku 6 ja perässä 24 nollaa. Yksi neliömetri maapalloa "painaa" siis noin 1,2 potenssiin 10 kiloa eli se on paino sellaiselle sektorille, jonka kärki on maapallon keskipisteessä ja leveys maanpinnalla yksi neliömetri. Ja kun Suomen pinta-ala on noin 338 000 neliökilometriä, niin saadaan Suomen kokonaispainoksi 4 potenssiin 21 eli juuri tuo 4 000 triljoonaa kiloa! Eri asia on, että kansainvälinen laki ei kenties anna valtioille omistusoikeuksia maaperäänsä rajattoman syvälle, mutta Uutisvuodon taustakuviin tuo Suomen "paino" on napattu jo vuosia sitten ihan oikeasta lehtileikkeestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suuria lukuja on kenen tahansa vaikea muistaa, mutta yksi triljoona näyttää tällaiselta:

1 000 000 000 000 000 000 (ykkönen ja 18 nollaa. Luetellaanpa tähän muitakin "nollalukuja" jonkin matkaa: miljoona (1 ja 6 nollaa), miljardi (1 ja 9 nollaa), biljoona (1 ja 12 nollaa), biljardi (1 ja 15 nollaa), triljoona 1 ja 18 nollaa), triljardi (1 ja 21 nollaa), kvaddriljoona (1 ja 24 nollaa), kvaddriljardi (1 ja 27 nollaa ja kvintiljoona (1 ja 30 nollaa). Lukuja voisi jatkaa pitemmällekin, mutta edellä mainituistakin biljardi, triljardi ja kvaddriljardi ovat epävirallisia nimiä noille käsittämättömille luvuille.

Milloin ja mihin Marlene Dietrich kuoli?

Meillä tuli vähän kinaa siitä, milloin ja mihin Marlene Dietrich kuoli. Jos olisi netit ja pelit, sen varmaan saisi selville, mutta kun ei ole.Voisiko Aimo ratkaista kiistamme?

Aviopari

Kuuluisa amerikkalais-saksalainen näyttelijä ja laulaja Marlene Dietrich (s. 27.12.1901 ja k. 6.5.1992) kuoli munuaisvaivoihin Pariisissa. Tämän kansainvälisen diivan oikea nimi oli Maria Magdalena Sieber , os. Dietrich von Losch . "Siniseksi enkeliksikin" kutsuttu näyttelijä muistetaan tummasta, matalasta äänestä ja muun muassa siitä, ettei hän suostunut Hitleriä propagoivaksi tähdeksi vaan muutti USA:han ja lähti viihdytysjoukkoihin liittoutuneiden puolelle.

Dietrichin 81-vuotias tytär Maria Riva väitti muuten äskettäin Bunte-lehdessä, että hänen äitinsä inhosi seksiä ja oli skitsofreenikko. Elämänsä loppupuolella Marlene Dietrich erakoitui ja vietti viimeiset 12 vuotta vuoteessaan. Hänet on haudattu Berliiniin. Hautakivessä on teksti: "Hier steh' ich an den Marken mainer Tage" eli vapaasti suomennettuna "Seison tässä päivienirajapyykillä ."

Miksi pyy pienenee maailmanlopun edellä?

Hyvä Aimo! Vanha sanonta "pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä" kuulostaa aivan järjettömältä. Mitä se tarkoittaa ja mistä se on tullut? Onko pyy tarkoittanut joskus kenties jotain muuta kuin lintua?

Utelias tietämätön

Pyyllä on joskus tarkoitettu myös yleisesti saalista, jossa ei ole pienentyessään jakamista, mutta tuo sanonta perustunee vanhaan suomalaiseen legendaan: Kristus pelästyi suurta pyytä ja tuomitsi sen pienenemään, kunnes se mahtuu lentämään sormuksen läpi. En tosin ymmärrä vieläkään, miten tämä liittyy maailmanloppuun, mutta eihän kaikkea tarvitse ymmärtääkään!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miten tammenterhot saa itämään?

Heippa! Minulla on tammia ja tammenterhoja, joita istuttaisin. Olen kuullut, että on jokin kikka, millä terhot saa onnistumaan. Yleensä tammi on vaikea lähtemään alkuun. Tiedätkö, mitä konsteja tammen istutuksessa käytetään?

Tammen ihailija

Tammi on uljas puu ja Varsinais-Suomen nimikkokasvi. Kasveista kaiken tietäjän, ylipuutarhuri Arno Kasvin mukaan tammet saa kyllä kasvamaan, kun muistaa muutaman oleellisen seikan. Tärkeintä on, että valitsee painavia terhoja ja istuttaa ne noin viiden sentin syvyyteen mieluummin johonkin tiheikköön, pienten katajien tai kuusien suojaan, etteivät rusakot ja muut elikot pistä pieniä alkuja heti poskeensa. Mutta juurruttuaan ja hieman kasvettuaan tammi vaatii kyllä valoa. Itämään tarkoitettuja terhoja ei saa missään tapauksessa viedä sisälle tai kerätä muovipusseihin, sillä niiden pitää pysyä kosteina. Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta saa muuten edullisesti ostaakin tammenterhoja, joiden itävyydestä Arno Kasvi lupaa mennä takuuseen.

Miksi seurustelussa käydään "vispilänkauppaa"?

Ainakin me vanhemmat ikäluokat muistamme sanonnan, miten joillakin on "vispilänkauppaa" keskenään. Tekeillä on siis jotain seurustelun tynkää. Mistä tuollainen sanonta voisi olla peräisin? Tietääkö Aimo?

Vispilät vaihdettu jo

Sanonta pohjautuu jo Ruotsin aikaan ja vähintäänkin 1700-luvulle. Nimittäin Kustaa VilkunanVuotuinen ajantieto kertoo, että Smoolannin Rävlingessä oli nuorisolla tapana kokoontua kuorimaan vispilänvarpuja viitametsään helluntaina, jolloin kuori oli hyvin löyhässä. Samalla siellä leikittiin ja huviteltiin. "Tehdä vispilänkauppoja" on Ganander kirjannut sanakirjaansa jo vuonna 1787. Sillä on ilmaistu kahden nuoren seurustelun alkamista. Poika kuori varvut ja tyttö sitoi vispilän, tai päinvastoin. Siitä se seurustelu alkoi, siihen aikaan tosin vähän hitaammassa tahdissa kuin nykyisessä "kaikki mulle heti"-ajassa.

Millainen lyömäase onkaan ällikkä?

Kun sanotaan, että joku on ihan ällikällä lyöty, niin, mitä tuo ällikkä tarkoittaa. Mahtaa olla kovakin lyömäase?

Äimän käki

Nimimerkki Äimän käki näyttää ainakin olevan hyvin tietoinen, mitä ällikällä lyöminen tarkoittaa. Se merkitsee siis samaa kuin olla erittäin hämmästynyt, yllättynyt, ällistynyt. Ällikkä tulee sanasta älli, mikä viittaa älyyn, tajuun ja järkeen. Kysymys ei siis ole konkreettisesta astalosta eli lyömäaseesta, vaan henkisestä järkytyksestä. Kun ällikällä lyödään riittävän lujaa eli erittäin yllättävä seikka tulee esille, siinähän voi mennä jopa taju tai järki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marsissa vain yksi laatta

Tähtitieteen harrastaja, teologian lisensiaatti Risto Heikkilä haluaa hieman tarkentaa viimekertaista vastausta Marsin mahdollisesta järistyksestä. Maassa mannerlaattojen liikkumiset aiheuttavat maanjäristyksen, mutta Mars on Heikkilän mukaan vain yhden laatan planeetta.

Mars ei ehtinyt muodostua useiksi laatoiksi kuten Maa ennen kuin sen sisäosat jäähtyivät niin paljon, että vaipan virtaukset pysähtyivät. Tämä ei kuitenkaan estä maanjäristysten esiintymistä Marsissakin, sillä sen kuoressa on jännityksiä.Tarkkaa tietoa Marsin maanjäristyksistä ei kuitenkaan saada ennen kuin sen pinnalla on pari kolme seismometriä, joilla pystytään määrittämään järistyksen paikka, syvyys ja voimakkuus.

Kari Kalliokoski puolestaan selittää maanjäristys-sanaa toteamalla, ettei maanjäristyksellä välttämättä viitata Maahan (maapalloon), vaan maahan (maaperään), jossa järistys tapahtuu. Englanninkielisellä sanalla "earth" tarkoitetaan sekä Maata että maata. Marsissakin voi siis olla maanjäristys eikä marsinjäristys (engl. earthquake).

TS/<br />Marlene Dietrich hehkuu syntisenä sinisenä enkelinä.
TS/
Marlene Dietrich hehkuu syntisenä sinisenä enkelinä.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit