Matkailu

Pietarilaiset nostivat äläkän
Jelisejevin kaupan puolesta

TS/Eija Loueniva<br />Jelisejevin herkkukauppa sijaitsee tässä upeassa 1900-luvun alussa valmistuneessa jugendtalossa pääkadun Nevski prospektin varrella.
TS/Eija Loueniva
Jelisejevin herkkukauppa sijaitsee tässä upeassa 1900-luvun alussa valmistuneessa jugendtalossa pääkadun Nevski prospektin varrella.

Eija Loueniva

Jokainen pietarinkävijä tuntee kaupungin valtakadun varrella olevan Jelisejevin herkkukaupan ainakin päällisin puolin. Nevski prospektilla oleva massiivinen graniittirakennus on kaupungin kauneimpia jugend-rakennuksia. 1900-luvun alussa valmistuneessa rakennuksessa sijaitseva Jelisejevin ruoka- ja herkkukauppa on pietarilaisille rakas asia. Myös neuvostoaikana näissä kauniissa tiloissa toimi ruokakauppa.

Kun uusi vuokralainen ilmoitti viime elokuussa aikomuksestaan perustaa tiloihin hajuvesimyymälä, pietarilaiset nostivat äläkän. Hajuvesikauppa ei heidän mielestään sopinut vanhaan historialliseen miljööseen, josta iät ja ajat oli totuttu ostamaan ruokaa. Pietarilaisten suureksi huojennukseksi kuvernööri Valentina Matvijenko päätti, että tilat pysyvät ruokakauppana.

Jelisejevin talonpoikaissuvun edustaja perusti jo 1800 alkupuolella Nevski Prospektille viinikaupan ja laajensi toimintaansa myös liike-elämän muille sektoreille. Kuuluisa ruokakauppa nousi Nevski Prospektin varteen 1901-1903 ja se sijaitsee rakennuksen katutasossa. Komean jugend-rakennuksen suunnitteli Gavril Baranovskij . Vastaavanlainen Jelisejevin herkkukauppa on myös Moskovan Tverskaja-kadun varrella.

Niin ulko- kuin sisätiloiltaan upea ruoka- ja herkkukauppa houkuttelee ostoksille, mutta tarjoaa samalla tavallaan taidenautinnon. Kauppaa koristavat upeat ikkunat taidokkaine lasimaalauksineen. Rakennuksen ulkopuolella on myös kauniita veistoksia. Ulko-ovia koristavat puiset jugend-kahvat ja kuviot. Kaupan henkilökunta on tottunut sisätiloissa kierteleviin turisteihin, jotka eivät aina välttämättä ole ostosaikeissa. Sisätilojen kauniit lasimaalaukset, loistavat kristallikruunut, marmorikalusteet ja kultakoristeet hämmästyttävät ensi kertaa kaupassa vierailevat turistit loistokkuudellaan. Jelisejevin kaupasta on vuosikymmenten mittaan tullut suosittu turistikohde.

TS/Eija Loueniva<br />Jelisejevin herkkukaupan upeaa jugend-sisutusta. Kristallikruunut, kullan kimallus ja taidokkaat lasimaalaukset hämmästyttävät kauppaan ensi kertaa tulevan turistin.
TS/Eija Loueniva
Jelisejevin herkkukaupan upeaa jugend-sisutusta. Kristallikruunut, kullan kimallus ja taidokkaat lasimaalaukset hämmästyttävät kauppaan ensi kertaa tulevan turistin.

Luitko jo nämä?