Kuluttaja

Varkaudet ja tavaroiden kuljettelu kiusaavat kirpputoreilla

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turkulainen Mari Laine etsii kirpputoreilta 1970-luvun tavaraa. Lamppu lastenhuoneeseen löytyi Piispanristin kirpputorilta.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turkulainen Mari Laine etsii kirpputoreilta 1970-luvun tavaraa. Lamppu lastenhuoneeseen löytyi Piispanristin kirpputorilta.

KATJA IHATSU

Kun nykyään puhutaan kirpputorien kiertelystä, tarkoitetaan yhä useammin itsepalvelukirpputoreille menoa. Tälläkin viikolla sadat turunseutulaiset pakkaavat ylimääräiset tavaransa laatikoihin, kuskaavat ne myyntipaikalle ja jättävät hinnoittelun jälkeen odottamaan ostajia.

Itsepalvelukirpputorit ovatkin kätevä keino tyhjentää kodin kaappeja turhasta roinasta. Tavarat jätetään yleensä myyntiin kokonaiseksi viikoksi, jolloin ostajia ehtii eksyä paikalle enemmän kuin yhtenä viikonloppuna perinteisellä kirpputorilla.

Itsepalvelukirpputorien jatkuvana riesana ovat kuitenkin katoavat tavarat. Kun myyjä ei ole neuvottelemassa hinnoista ostajan kanssa, hän ei myöskään pysty valvomaan pisteensä kaupankäyntiä.

- Suuri osa kadonneiksi ilmoitetuista esineistä löytyy pienen etsiskelyn jälkeen toisesta myyntipisteestä. Ostoksille tulevilla on ikävä tapa siirrellä tavaroita paikasta toiseen, kun niitä ei halutakaan pienen harkinnan jälkeen ostaa, kirpputoriyrittäjä Markku Hällfors Piispanristin kirpputorilta kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myyjät merkitsevät myytävien tavaroiden hinnan myyntipaikoilta saatavilla tai ostettavilla lapuilla. Hintalappuihin on merkitty myös myyntipisteen numero, jonka avulla kuljeskelemaan lähteneet esineet löytävät takaisin oikeille paikoilleen.

Valvonta järjestettävä paikan mukaan

Kaikki hävinneet tavarat eivät kuitenkaan löydy myyntipaikalta, sillä varastelu on itsepalvelukirpputoreilla yleinen ongelma.

- Hävinneistä tavaroista valitetaan joka viikko. Me emme kuitenkaan ole vastuussa myytäviksi jätetyistä esineistä, sanoo Kaarina-Kirppiksellä työskentelevä myyjä Iida Taimila .

Kierros seudun itsepalvelukirpputoreilla osoitti, että myös muut myyntipaikat ovat omaksuneet saman linjan. Monessa sopimuksessa lukee, että kirpputoriyritys ei vastaa kadonneista tavaroista. Kuluttajansuojalaki sanoo kuitenkin toista.

- Tällainen lauseke on pätemätön, Turun kaupungin johtava kuluttajaneuvoja Arja Pohja näpäyttää.

- Kirpputoriyritys voi olla korvausvelvollinen myyntipaikan vuokranneille, jos se ei ole järjestänyt valvontaa asianmukaisesti, hän jatkaa.

Mikä sitten on asianmukaista valvontaa? Kirpputoriyrityksille ei ole annettu tästä selviä ohjeita. Riitatapauksissa Kuluttajavalituslautakunta arvioi valvonnan myyntipaikan mukaan.

Turun kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain muutama valitus kirpputorivarkauksista. Pohjan mukaan myyjä ja kirpputoriyrittäjä ovat saaneet asiat sovittua kuluttajaneuvojan avustuksella.

- Hiljattain Helsingissä oli tapaus, jossa myyjä valitti suurella kirpputorilla kadonneista tavaroista kuluttajaneuvojalle. Kirpputoriyritys pystyi kuitenkin näyttämään, että myyntipaikkaa valvoi kameroiden lisäksi myös vartija. Myyjä ei lopulta saanut korvauksia yritykseltä, koska valvonta katsottiin asianmukaiseksi, Pohja kertoo.

Taskuun sopiva tavara kiinnostaa varasta

Pienillä kirpputoriyrityksillä on harvoin varaa palkata vartija. Turun kirpputoreista vain Kirppis-Centerissä kiertää oma vartija, muissa paikoissa valvonnasta huolehtivat myyjät ja valvontakamerat.

Monessa paikassa on myös lukollisia lasivitriinejä, joihin myyjät voivat laittaa pienimmät ja arvokkaimmiksi katsomansa esineet myyntiin. Piispanristin kirpputorilla on myös erillinen hylly yli kymmenen euron lasitavaralle. Se on sijoitettu kassan eteen, jotta myyjä voi pitää esineitä silmällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Varkaat eivät aina tavoittele kalliimpia esineitä, sillä kaikki mikä mahtuu taskuun, on suurimmassa vaarassa hävitä. En ymmärrä, mitä järkeä on varastaa muutaman kymmenen sentin hintaisia tavaroita, Kaarina-Kirppiksen Taimila ihmettelee.

Retrokuppeja muutamalla eurolla

Kirpputorien hinnoissa on rajua vaihtelua. Kulahtaneesta ja rikkoutuneesta collegepaidasta pyydetään seitsemän euroa, nuhraantunut kangassohva taas vaihtaisi omistajaa kolmellasadalla.

Ahkerasti kirpputoreja kiertävä turkulainen Mari Laine on pistänyt merkille myyjien hintatietoisuuden.

- Itse kerään esimerkiksi 1970-luvun astioita. Myyjät ovat huomanneet, että retrokama kiinnostaa ostajia, sillä hinnat ovat välillä aivan naurettavia, hän sanoo.

Laine arvioi Piispanristin kirpputorilla, kannattaisiko kauniista, mutta pinttyneestä posliinikulhosta pulittaa kaksikymmentä euroa. Hetken harkittuaan hän pistää astian takaisin pöydälle.

- Viime viikolla tein pitkästä aikaa kiinnostavan löydön. Ostin muutamalla eurolla Arabian hienona säilyneitä kahvikuppeja, Laine kertoo.

Myyntipaikkojen hinnoissa vaihtelua

Kirpputoripaikan hinta voi heijastua esineiden hinnoittelussa. Halvimmillaan myyntipöytä irtoaa viidellätoista eurolla kokonaiseksi viikoksi, toisaalla paikka maksaa yli kaksikymmentä euroa.

Turun suurin kirpputori Kirppis-Center alkoi hiljattain periä myyjiltä lisäksi provisiota myyntivoitoista. Se ei kuitenkaan ole karkottanut myyjiä, sillä myyntipaikkaa saa yrityksen mukaan jonottaa kolme viikkoa.

Myös muilta kirpputoreilta kerrotaan, että tällä hetkellä myyntipisteille on muutaman viikon pituinen jono.

Jos tavarasta haluaa päästä tosissaan eroon, hinnoittelua kannattaa miettiä. Tavaroitaan ensimmäistä kertaa myyntiin jättänyt Gustav Westerlund noudatti BC-Kirppiksellä huokeaa linjaa.

- Olen muuttamassa enkä halua näitä tavaroita uuteen asuntooni. Tavaroiden kierrätys on rahankeruuta tärkeämpää, hän kommentoi hintalappuja kirjoittaessaan.