Luonto

Valkoposkihanhi viihtyy turhankin hyvin

TS/Kai Aulio
TS/Kai Aulio

Viime vuosina hämmästyttävän nopeasti lounaisrannikollamme, etenkin Turun Ruissalossa sekä Helsingin kaupungin sisävesillä yleistynyt valkoposkihanhi herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Kesällä moni muualta tullut vierailija on haltioissaan tutustuessaan lähietäisyydeltä pelottomaan, alun perin pohjoisimman Siperian asukkiin. Toisaalta paikalliset asukkaat ovat tulokkaasta täysin vastakkaista mieltä, sillä suuriksi parviksi rantojen läheisille nurmikoille ja viljelyksille kokoontuvat linnut aiheuttavat jätöksillään ja tallomisellaan melkoisia siisteys-, hygienia- ja taloudellisia ongelmia.

Laji on Suomessa todella nuori tulokas. Turun seudun valkoposkien pesivä kanta syntyi vuonna 1984 kahden Tukholman Skanssenilta karanneen linnun lyöttäydyttyä täkäläisten kanadanhanhien joukkoon. Jo ensimmäinen pesintä Ruissalon lähiluodolla käynnisti todellisen väestöräjähdyksen. 1990-loppuun mennessä alueella pesi parikymmentä valkoposkihanhen paria. Nyt pesiviä, usein kymmenien parien yhdyskunnissa eläviä perheitä on jo toista sataa, ja lajin yksilöiden kokonaiskanta on yli tuhat yksilöä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsingissä muun muassa Kaivopuiston kuuluisia rantapuistoja valloittanut lajin kanta syntyi muutamasta Korkeasaaresta vapautetusta yksilöstä.

Suurimmissa keskittymissä hanhia suorastaan vihataan, koska lintujen runsaat jätökset likaavat rantoja ja aiheuttavat mikrobiologista saastumisista, joka on johtanut esimerkiksi Ruissalon aikanaan hyvin suositun Kansanpuiston uimarannan lähes jatkuvaan uintikieltoon. Lintuja on vaikea saada pysymään poissa rannoilta, sillä pienillä ulkoluodoilla pesineet hanhet siirtyvät syyskesällä poikasten vartuttua lentokykyisiksi ruokailemaan niityille ja viljelyksille, mutta lintujen ruoansulatuksen tarvitsemaa hiekkaa hanhet hakevat uimarannalta.

Parin vuosikymmenen yhteiselo ihmisten kanssa on tehnyt alun perin kaukaisten arktisten erämaiden linnuista tosi kaupunkilaisia, jotka eivät ihmisen läsnäoloa kavahda. Niinpä hanhien karkottaminen ei auta tilannetta kuin hetkeksi: Koko parvi palaa suosikkipaikoilleen hetkessä lintuja hätistelleen ihmisen poistuttua. Turun kaupunki on kuitenkin suunnitellut jopa päätoimisen hanhien pelottelijan työsuhteen perustamista saadakseen rantoja ja puistoja likaavat hanhet siirtymään muualle.

Ärtyneiden retkeilijöiden usein vaatima kannan karsiminen metsästyksen keinoin ei tule kysymykseen, sillä valkoposkihanhi on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu lintu. Valkoposkihanhen luvattomasta tappamisesta määrättävän sakon tasoksi ympäristöministeriö on määrännyt 336 euroa.

Lokakuun alkupuolella kiistat hiljenevät hanhien muuttaessa talvehtimaan Pohjanmeren rannoille. Mutta huhtikuussa valkoposket taas saapuvat ja jatkanevat kantansa voimistamista edellisvuosien tahtiin eli noin 25 prosentin vuosivauhdilla. Ajoittain ongelmallisen yleisenä esiintyneen kanadanhanhen kanta on saatu kuriin saattamalla laji sorsalintujen jokasyksyisen metsästyksen kohteisiin.

Valkoposkihanhen menestyksen salaisuus on sopeutumiskyky, jota laji osoittaa myös muuttomatkalle valmistautumisessa. Brittitutkijat ovat todenneet valkoposkien tehostavan pitkän lennon vaatiman vararavinnon kertymistä alentamalla kehon lämpötilaa jopa 4,4 asteella ennen muutolle lähtöä.