Sunnuntai

Punakukko riehui linnassa ja Mini-Hinnassa

TS/TS/Arto Takala<br />Turun linnan esilinna näytti palon jälkeisenä aamuna tällaiselta.
TS/TS/Arto Takala
Turun linnan esilinna näytti palon jälkeisenä aamuna tällaiselta.

Perjantaina 7. maaliskuuta 1980 Turussa elettiin kauhun hetkiä. Remontin keskellä eläneessä linnassa roihahti tulipalo, joka vaurioitti pahoin 1570-luvulla rakennettua esilinnaa. Palo sai alkunsa porttiholvin yläpuolella sijaitsevasta Brahen salista.

Esilinnan itäsiiven sisärakenteet tuhoutuivat täysin. Arvokkaat muistoesineet oli onneksi kuskattu muualle remontin ajaksi. Toinen lykky oli se, että itäisen siiven molempiin päihin oli rakennettu palomuurit, jotka estivät liekkien leviämisen.

Turkua kuohutti 1980-luvun alussa toinenkin suurpalo. Brahenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa sijaitseva Mini-Hinnan tavaratalo syttyi 11. marraskuuta 1983. Viisikerroksinen rakennus sortui, ja sen naapurissa sijaitseva nelikerroksinen talo tuhoutui täysin. Kukaan ei kuollut liekkeihin, mutta yksi sammuttajista sai sydänkohtauksen. Rakennuksista jouduttiin evakuoimaan satoja ihmisiä.

Sittemmin palo paljastui murhapoltoksi. Talouspaperikasan sytyttänyt turkulaismies tuomittiin raastuvassa seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen.