Viikon löytö: Kaalinkantalaseja
ja juomakarahveja
Turun maakuntamuseon arkeologiset koekaivaukset Turun tuomiokirkon vieressä jatkuvat. Tällä viikolla esiteltävät löydöt ajoittuvat keskiajan lopulle ja uuden ajan alkuun. Ne kertovat ylellisistä juomatavoista ja koristeellisten lasiastioiden käytöstä Turussa.
Vasemmanpuoleisen kuvan esineet ovat peräisin kirkon ja Vanhan Akatemiantalon väliseltä kaivausalueelta. Ne ovat 1400-1500-lukujen vaihteeseen ajoittuvien nyppykoristeisten lasipikarien paloja. Nämä niin sanotut kaalinkantalasit olivat suosittuja viinilaseja 1400-luvulla ja 1500-luvun alussa. Nimensä ne ovat saaneet terävälakisten nyppyjen ansiosta, jotka antoivat lasille kaalinkantaa muistuttavan muodon.
Nypyistä oli myös muuta iloa kuin lasin kylkien koristelu. Jo aikalaiskirjoituksissa nyppyjen mainitaan taanneen lasin pysymisen juopuneenkin kädessä. Kuvassa on yksi kyljen nypyistä ja katkelma lasin jalkaosaa kiertäneestä poimutetusta lasilankakoristeesta.
Oikeanpuoleisen kuvan esineet ovat peräisin kirkon ja Brahenpuiston väliseltä kaivausalueelta. Ne ovat 1500-1600-lukujen vaihteeseen ajoittuvan juomakarahvin paloja. Isompi paloista on karahvin pohjan katkelma, ja pienemmät paloista ovat sen ruodekoristeisen kyljen katkelmia. Kyljen koristelua kutsutaan optiseksi koristeluksi, ja se saatiin aikaan puhaltamalla lasimassa muottiin, jonka seinämissä oli pystysuorat urat.
Juomakarahvien suosio kasvoi 1500-luvun loppupuolella, kun entistä hienommat ruokailu- ja seurustelutavat yleistyivät. Karahveja käytettiin lähinnä viinin tarjoiluun. Ne olivat kuitenkin harvinaisempia kuin edellä mainitut pikarit, eikä kyseiselle karahville ole toistaiseksi löydetty vastinetta.
Kirsi Majantie
Turun maakuntamuseo