Liikenne

Diesel piristää tuntuvasti isoa Grandista

Turun Tietokuva Oy
Turun Tietokuva Oy

KARI PITKÄNEN

Autot tehdään vielä itse, mutta moottorit tai vaihteistot ostetaan milloin mistäkin. Varsinkin dieselosaaminen on keskittymässä niin harvoihin käsiin, ettei muiden edes kannata yrittää. Samalle viivalle pääseminen olisi rahan ja vaivan hukkaamista.

Suomessakin hyvän aseman saanut Mitsubishi Grandis -tila-auto vahvistuu niin ikään lainadieselillä syksyn aikana. Tällä kertaa kone tulee Volkswagenilta. Kuusilovisen manuaalivaihteiston Mitsu tekee itse.

Dieselissä vain yksi varustetaso

VW-konsernin kaksilitrainen pumppusuutinmoottori on vasta toinen voimanlähde Grandisin nokalla. Tähän saakka on kuljettu Mitsubishin omalla 2,4-litraisella bensamyllyllä.

Dieselversiosta on kuitenkin tarjolla vain yksi varustetaso, 7-paikkainen Invite. Hintaa kertyy 4 400 euroa enemmän kuin vastaavalle bensiinikäyttöiselle mallille.

Diesel on tervetullut lisä Grandikseen, sillä 1 710 kiloa painavassa autossa vetokykyä ja voimaa ei ole koskaan liian paljon.

Jämerän ja hieman panssariautomaisen Grandisin nokalle 16-venttiilinen suoraruiskutusdiesel istuukin vaihtoehtona poikkeuksellisen hyvin - varsinkin kun tila-autolla usein ajetaan pitkää matkaa täyteen pakattuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puhtaasti ilman hiukkasloukkuakin

Pumppusuutindiesel on turboahdettu ja välijäähdytetty sekä varustettu kahdella yläpuolisella nokka-akselilla. Euro 4 -päästövaatimukset täyttyvät ilman erillistä hiukkasuodatintakin, kiitos pumppusuutintekniikan korkean käyttöpaineen ja polttoaineen puhtaan palamisen.

Vastaavasti Mitsu ottaa koneesta irti hieman vähemmän tehoa ja vääntöä kuin Volkkari. Käytännössä eroilla ei tietenkään ole mitään merkitystä, vaan diesel kuljettaa Grandista useimmissa tapauksissa luontevan joutuisasti.

Tuntuva alavääntö se vain jaksaa ihastuttaa, vaikka kiihdytysnopeudessa Grandis ei häikäisekään.

Haittapuolelle ei voi kirjata oikeastaan muuta kuin moottorin kovan käyntiäänen. Vanhakantainen nakuttava ääni on tuttu jo Volkswageneista, mutta korostuu Grandisissa turhan voimakkaasti esimerkiksi kovien kiihdytysten aikana.

Grandis suosiossa mitalisijoilla

VW-dieseleihin saadaan jatkossa totutella ehkä muidenkin Mitsubishien konepellin alla. Valmistajien sopimus yhteistyöstä jatkuu ainakin vuoteen 2010 saakka.

Mitsubishin omien tutkimusten mukaan yli puolet Grandisiin päätyneistä on hankkinut autonsa nimenomaan muotoilun takia. Tähän on helppo uskoa, sillä vetävännäköinen tilaihme alkaa kiinnostaa helposti vaikkapa ison farmariauton vaihtoehtona.

Kahta takimmaista istuinta ei saa irti, mutta tarvittaessa ne kääntyvät helposti tasaiseksi lattiaksi tai nurin päin takaluukun alle jääviksi piknik-istuimiksi.

Turvatyynyjä löytyy edestä, sivulta ja katon rajasta. Mitsubishin oma ajonvakautusjärjestelmä kuuluu niin ikään dieselmallin pakettiin.

Mukavuuspuolelle voidaan laskea muun muassa täysautomaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, ajotietokone ja tummat Privacy Glass -takaikkunat.

Grandisin resepti on toistaiseksi purrut hyvin suomalaisiin ostajiin. Vuoden ensimmäisen puoliskon tilastoissa se oli kolmanneksi suosituin tila-auto Chrysler Voyagerin ja Toyota Avensis Verson jälkeen.

Diesel tuskin kysyntää ainakaan vähentää. Tosin Grandis DI-D on luvassa meille vasta marraskuun tienoilla, sillä ensimmäiset autot tuupataan eteläisen Euroopan pohjattomille dieselmarkkinoille.

Turun Tietokuva Oy
Turun Tietokuva Oy
Turun Tietokuva Oy
Turun Tietokuva Oy
TS/
TS/