Extra

Viikon löytö: Passglaseista paloviinaa

TS/Martti Puhakka
TS/Martti Puhakka

Turun maakuntamuseon suorittamat arkeologiset koekaivaukset Turun tuomiokirkon vieressä jatkuvat. Tällä palstalla esiteltävät löydöt kertovat tonttien historiasta ja kaupunkilaisten elämästä eri vuosisadoilla.

Kuvan lasiastian palat ovat löytyneet Tuomiokirkon ja Vanhan Akatemiantalon väliseltä alueelta. Ne ovat peräisin korkeasta kahdeksankulmaisesta olutlasista, passglasista.

Suomessa passglaseista tiedetään juodun myös paloviinaa ja Ruotsissa viiniä. Keskiajalla juomaseurueen käytössä oli usein yksi yhteinen lasi. Myös passglasit sopivat hyvin suuren juomaseurueen käyttöön, koska niiden kylkiä koristivat vaakasuorat lasilankanauhat, joiden avulla seurueen juomaosuudet voitiin erottaa toisistaan.

Vanhimmat passglasit olivat keskiaikaisia, mutta ne säilyivät käytössä aina 1600-luvun loppupuolelle asti. Passglasit olivat Suomessa tuontitavaroita, todennäköisesti Saksasta tai Alankomaista.

Kuvan passglasin palat löytyivät 1500-1600-lukujen vaihteeseen ajoittuvasta kerrostumasta, ja ne kertovat tontin asukkaiden juomatavoista ja ylellisten lasiastioiden tuonnista Turkuun.

Kuvan koristeellinen metalliesineen katkelma on löydetty Tuomiokirkonpuistosta. Se löytyi kerrostumasta, jonka esineistö ajoittuu keskiajan lopusta 1600-luvulle.   

Kyseessä on erikoinen löytö, joka on 1600-lopun miekan kahvan osa, sen väistimen rystyssuoja. Kahvaa koristaa miesfiguuri, joka kantaa olkapäätään vastaan pitkänomaista esinettä, ehkä sauvaa, huilua taisäkkipilliä.

Kirsi Majantie

Turun maakuntamuseo