Extra

Antiikin lumoissa: Vaaleanpunainen idylli

TS/
TS/

Romanttiset ajankuvat on nykyisin kysyttyjä teoksia. Dora Wahlroosin taitavasti maalattu idylli on vuodelta 1902.

Dora Wahlroos, oikealta nimeltään Anna Dorothée , syntyi Porissa joulukuussa 1870. Hän oli isänsä puolelta Axel Gallén pikkuserkku.

Wahlroos aloitti opinnot Turun piirustuskoulussa 16-vuotiaana perheen muutettua kaupunkiin. Merkittävimmin hänen tyyliinsä vaikutti koulun opettajana toiminut Victor Westerholm , joka Pariisissa vieraillessaan oli omaksunut töihinsä piirteitä uusimmista ranskalaisista suuntauksista, kuten ulkoilmamaalauksesta ja impressionismista.

Ranskalaisvirtaukset liikkuivat vahvoina myös Önningebyn taiteilijasiirtokunnassa Ahvenanmaalla, missä Wahlroos vietti kesiä 1880-luvun lopulla. Monet siirtokunnan taiteilijoista olivat hakeneet oppia Pariisista ja siirsivät sitä eteenpäin.

1890-luvulla Wahlroos pääsi tutustumaan ranskalaissuuntauksiin paikan päällä. Vuosikymmenen kuluessa hän vieraili Pariisissa kolme kertaa. Myöhemmin hän teki opintomatkoja myös Italiaan ja Saksaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tyylillisesti Dora Wahlroos oli naturalisti. Hän havainnoi ympäröivää todellisuutta ja siirsi näkymän kankaalle välähdyksenomaisena, toisinaan romanttisenakin. Monien muiden taiteilijoiden tavoin Wahlroos elätti itsensä muotokuvamaalarina, eikä hänen tyylinsä 1900-luvun alkupuolella juurikaan uudistunut.

Opinnot Münchenissä vuonna 1911 toivat töihin koloristisemman otteen, mutta Wahlroos pysyi kuitenkin uskollisena parhaiten hallitsemalleen ranskalaiselle tyylille.

Kuvassa oleva viehättävä interiöörimaalaus kertoo katsojalle paljon ajan porvariskodista. Teoksessa oleva kalusto on myöhäiskustavilainen, mutta nuoren neidon roosan värinen leninki on maalausajalle tyypillinen. Taustalla seinällä roikkuvat potretit korostavat suvun merkitystä ja perheidylliä.

Laadukkaan maalauksen arvo on noin 20 000 euroa.

Wenzel Hagelstam