Treffi

Pekingistä maailmalle

Subs-yhtyeen keikkavaatimukset ovat maanläheisiä, ja niin on bändin yöpymispaikkakin.
Subs-yhtyeen keikkavaatimukset ovat maanläheisiä, ja niin on bändin yöpymispaikkakin.

Rocktähden elämään kuuluvat tunnetusti hienot hotellit huonepalveluineen ja loistokuljetukset keikkapaikalle - puhumattakaan keikkapaikan raidereista, listoista, joissa luetellaan tavarat, jotka takahuoneesta pitää löytyä.

Kaikkihan muistavat kohtauksen elokuvasta Spinal Tap (1984), jossa hemmoteltu kitaristi kiukuttelee, kun voileivät ovat vääränlaisia.

Totuus on kuitenkin suurimmalla osalla bändeistä hieman maanläheisempi. Eikä siinä auta, vaikka olisit tulossa Kupittaalta tai Kiinasta - kuten perjantaina S-osikselle saapuva Pekingiläinen Subs.

- Niillä oli keikat buukattuna Helsingissä ja Tampereella. Perjantai oli vielä auki ja koska kukaan muukaan ei järjestänyt keikkaa tänne, niin ajattelin, että minähän haluan ne Turkuun, kertoo turkulaisessa Painstream-yhtyeessä laulava Janne Leimola .

Punkpiireissä keikat tapahtuvat Leimolan mukaan usein ilman sen kummallisempia keikkamyyjiä ja -järjestäjiä. Homma juontaa tietenkin juurensa punkin tee-se-itse-ideologiaan.

- Otin Subsiin yhteyttä sähköpostilla ja siitä se lähti. Mutta aina bändeillä on muitakin keikkoja sovittuna. Ei ne pelkälle pistokeikalle Turkuun tule, hän vastaa tiedusteluun, että noinkohan kaukaa Kiinasta kannattaa täkäläiseen osakuntaan asti tulla soittamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitkä matka Mongoliasta

Kiinalaisilla taitaa olla melkoinen kiertue meneillään. Kun Leikola viimeksi oli yhteydessä bändiin, se oli parhaillaan esiintymässä mongolialaisilla punkfestivaaleilla.

- Se kuulostaa jo ajatuksena aika mielenkiintoiselta. Eivätköhän ne sieltä jotenkin pääse tänne asti.

Ovat ainakin päässeet Norjaan, jos Subsin kotisivuihin on uskomista. Yhtye on otettu hyvin vastaan sikäläisillä festivaaleilla ja seuraavana on vuorossa siis Suomi.

- Suomessa heillä ei ole ilmeisesti autoa käytössä, mutta ei niillä kai kauheasti ole kamojakaan mukana. Yhtye pohti, pääsisivätkö he junalla Turkuun, mutta eivät ne taida olla oikein tietoisia täkäläisten julkisten kulkuneuvojen hinnoista, Leimola miettii.

- Toivottavasti joku antaisi niille kyydin Helsingistä.

Yötä lattialla

Ei Subsia ainakaan ahneudesta voi syyttää - tai diivailusta. Vaikka matkaa on taitettu tuhansia kilometrejä, pyysi bändi esiintymispalkkiota 50 euroa per soittaja, ruokaa sekä muutaman oluen.

- Yleensä, kun olemme pyytäneet tänne ihmisiä soittamaan, olemme järjestäneet ruoat bändeille itse. Kaikki ovat tyytyväisiä, kun tehdään iso satsi safkaa ja viedään kori olutta keikkapaikalle.

Viimeksi, kun Painstreamilla oli ulkomaanvieraita Slovakiasta, yöpaikka järjestyi rumpalin lattialta.

- Nämä yöpyvät vaihteeksi meidän lattialla. Ei kai kukaan nyt halua missään hotellissa asua. Onhan se paljon jännempää majailla jonkun paikallisen luona.

PEKKA SIIKAVIRTA

Subs, Büfo ja Derrida pe 26.8. S-osiksella, Rehtorinpellonkatu 4-6 B.