Liikenne

Hemmilä poistaisi raskaan
liikenteen ajoneuvoveron

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Hemmilä haluaa hallituksen ryhtyvän välittömiin toimiin, jotta raskaan liikenteen dieselkäyttöisiltä ajoneuvoilta poistettaisiin ajoneuvovero määräaikaisesti. Hän jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnalle keskiviikkona.

Monet yrittäjät ovat joutuneet taloudellisesti ahtaalle polttonesteiden rajun hinnannousun ja mm. metsäteollisuuden kiistan vuoksi. Veron poistamisella voitaisiin edes jossakin määrin helpottaa monen kuljetusyrityksen tai muun kuljetustoiminnasta riippuvaisen yrityksen ahdinkoa.

Suomen tavarankuljetuksista hoidetaan maanteitse noin 90 prosenttia.

Maantiekuljetuksista huolehtivista yrityksistä yli puolet on yhden auton yrityksiä ja 94 prosenttia kuljetuksista hoidetaan sellaisten yritysten voimin, joilla on yhdestä viiteen autoa.

- Erityisesti pienille kuljetusyrityksille ajoneuvovero on merkittävä kustannuserä, sillä esimerkiksi täysperävaunun vetämiseen tarkoitetun, neliakselisen kuorma-auton vuosittainen ajoneuvovero on noin 2700 euroa, Hemmilä toteaa. Hänen mukaansa valtiolle tuleva verokertymä jää lisäksi suhteellisen pieneksi.