Liikenne

Rohkea uskaltaa
ottaa oppia

TS/
TS/

MARJA HEIKKILÄ

Moottoripyörällä ajaminen on laji, jonka oppii vain harjoittelemalla. Joidenkin mielestä tosin lajiin liittyy sellainen vain lahjattomat harjoittelevat- fiilinki, ikään kuin olisi jotenkin noloa tunnustaa kökkäröivänsä pyörällään. Järjestetyille kursseillekin ilmoittautuneista valitettavan moni jää pois tekosyyhyn vedoten.

Niin auton kuin moottoripyöränkin kuljettajana kaikki ovat erilaisia, toiset parempia ja toiset hiukan huonompia. Tärkeintä kuitenkin on, että jokainen ajaisi oman kykynsä ja taitonsa mukaisesti muut huomioonottaen.

Tavallinen keskivertoautoilija tuskin hyppäisi kylmiltään kuorma-auton puikkoihin. Ison ja huipputehokkaan moottoripyörän kahvoihin moni tarttuu ilman päivänkään ajokoulutusta tai harjoittelua. Kokemattomuus ja vähäinen ajotaito näkyvät valitettavasti myös onnettomuustilastoissa.

Kaksipyöräisen kahvoissa toiset ovat luonnostaan näppärämpiä kuin toiset, mutta ainakin niille, jotka ovat saaneet moottoripyöräkortin henkilöautokortin kylkiäisenä vaikka vain päivänkin ajoharjoittelu ammattitaitoisen ajo-opettajan kanssa olisi paikallaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ajoharjoittelun tärkeyttä on korostettu viime vuosina ja ainakin tänä keväänä muiden muassa Suomen motoristien, moottoripyöräkerhojen ja liikenneturvan ennakoivan ajon kursseille on osallistunut kiitettävästi väkeä. Myös monet muut järjestöt ovat kunnostautuneet ajokoulutuksen antajina.

Vuosi sitten autokoululiitto lanseerasi motopassikoulutuksen, joka on kehitetty ja suunniteltu nimenomaan ajokortillisille. Koulutuspakettia on mukana ollut kehittämässä muiden muassa Turun yliopiston psykologian laitos.

Koulutuksen aloittamista monen autokoulun osalta viivästytti se, ettei moottoripyöräkoulutukseen erikoistuneita liikenneopettajia ollut riittävästi. Tällä erää motopassikoulutusta antavia autokouluja on parisensataa. Kurssin hinta saattaa hieman vaihdella, mutta keskimäärin se maksaa 200 euroa.

Moottoripyöräopetusta annetaan lähes kaikissa autokouluissa, mutta osassa autokouluja on asiaan paneuduttu toisia enemmän. Toiset ovat leipäpappeja, toisille moottoripyöräily ja ajotaitojen ja liikenneturvallisuuden parantaminen ovat sydämenasioita. Tämä näkyy luonnollisesti myös opetuksen tasossa.