Treffi

Tästä lähti rock

Nuori Elvis Presley esiintyi 26.11.1956 Clevelandissa. Kaupungin kaikki kolme pääsanomalehteä olivat tuona päivänä lakossa, joten 17-vuotias koululaislehden valokuvaaja Lew Allen oli ainoa paikalla ollut kuvaaja.

- Allenin Elvis-kuvista julkaistiin vain pieni postimerkin kokoinen kuva koulun lehdessä. Hän teki kopioita kuvista ja myi niitä kavereilleen viidellä dollarilla ja laittoi sen jälkeen negatiivit arkistoon odottamaan, kertoo näyttelyn järjestäjä, toimittaja Markku Veijalainen .

Allen pääsi ikuistamaan tulevaa rockin suurmiestä tavalla, johon kuvaajilla ei myöhemmin ollut enää samanlaista mahdollisuutta. Elvis-kuvat olivat Allenille avain myöskin muiden rocktähtien takahuoneisiin.

Birth Of Rock -näyttelyssä on Elviksen lisäksi esillä muun muassa Allenin vuosina 1957-1958 The Everly Brotherseista, Buddy Hollysta j a Paul Ankasta ottamia kuvia.

- Allen pääsi myöhemmin valokuvakouluun ja hänestä tuli taidevalokuvaaja. Hän piti Elviksestä ottamiaan kuvia heikkotasoisina, eikä halunnut julkistaa niitä. 40 vuotta myöhemmin hänen veljenpoikansa kävi läpi setänsä arkistoja ja löysi negatiivit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Allen tajusi kuvien todellisen arvon ja niistä ryhdyttiin tekemään printtejä. Joitakin Allenin ottamia kuvia on ollut esillä aikaisemmin Gracelandissä, mutta suurin osa kuvista nähtiin kuitenkin ensimmäisen kerran vasta Liverpoolissa vuonna 2003.

Edes Elvis ei elvistellyt

Näyttelyn kuvista näkyy hyvin se, miten rocktähtien elämä oli vuosina 1956-1958 melko vaatimatonta verrattuna nykypäivän idolien yltiöhedonistiseen elämäntyyliin.

Yhdessä kuvassa Buddy Holly astuu ulos bussista karuun talvisäähän pieni nuhruinen kassi kädessään.

- Näissä kuvissa on sellaista lapsellista viattomuutta. Nämä ovat kaikki rockin legendoja, mutta ei heidän elämänsä ollut kovinkaan legendaarista silloin. Tätä oli rockmusiikin synty.

- Allenin kuvissa on esillä vielä se aito Elvis, jolla on kaikki edessään, rutinoituneen ja kyllästyneen maailmanluokan tähden sijasta. Hän on ikään kuin vähän hämmentynyt suosiostaan, mutta tietää kuitenkin samaan aikaan olevansa kova, Veijalainen analysoi kuvia.

Näyttelyn helmiin kuuluu ehdottomasti valokuva, jossa hölmistyneen näköinen Elvis tuijottaa suoraan kameraan.

- Tämä on Allenin oma suosikki. Hän kertoi huikanneensa Elvistä nimeltä tämän saapuessa huoneeseen ja napanneensa kuvan saman tien. Kuva on harvinainen, koska yleensä Elvis poseerasi kameroille.

MARKUS MAJABACKA

Birth Of Rock, Lew Allenin valokuvia, 31.7. saakka, klo 10-19. Casagranden talo, Linnankatu 3.