Sunnuntai

Heinäluoma povaa EU:lle yhteistä vähimmäispalkkaa

TS/
TS/

Puheenjohtajakamppailun ennakkosuosikki, puoluesihteeri Eero Heinäluoma uskoo, että tulevaisuudessa Euroopan unionissa sovitaan yhteisesti vähimmäispalkoista ja -työehdoista. Heinäluoma pitää tärkeänä Euroopan parlamentin aseman vahvistamista.

Heinäluoma pyrkii Sdp:n johtoon tehtävään, johon on usein valittu kansainvälisen politiikan taitajia. Heinäluoma on ollut sisäpoliitikko. EU:n Lissabonin strategiasta hän poimii sosiaalipoliittiset asiat esiin useammin kuin nykyinen puheenjohtaja Paavo Lipponen , joka on korostanut kilpailukyvyn ensisijaisuutta.

- Se on totta. Jos EU ei näyttäydy ihmisille muina kuin markkinoina, se menettää nopeasti yhteytensä ja luottamuksensa kansalaisiin. Silloin se on jotain muuta kuin ihmisiä varten. Se on enemmän suuryritysten ja markkinoiden kenttää.

Heinäluoma tunnustaa kilpailukyvyn merkityksen. Hänestä on mahdollista, että EU:ssa joskus sovitaan yritysverotuksen lisäksi työehdoista.

- Jos katsotaan riittävän pitkälle, voidaan nähdä palkoista ja työehdoista eurooppalaisia vähimmäisratkaisuja. Niitä ei tehdä laeilla vaan sopimuksia tekevät työmarkkinajärjestöt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitusten yhteistyö hidasta

Heinäluoma uskoo eurooppalaiseen kansanvaltaan. Unionin laajentuminen merkitsee Euroopan parlamentin aseman vahvistumista enemmän Euroopan eduskunnaksi. Virallinen Suomi korostaa unionin päätöksenteon perustuvan hallitusten yhteistyöhön.

- Ainoa tapa pystyä päätöksentekoon on se, että unionin sisällä poliittisten voimien merkitys kasvaa. Parlamentin merkitys tulee korostumaan. Hallitusten yhteistyö on liian hidas ratkaisemaan ne ongelmat, joita Euroopalla on, Heinäluoma sanoo ja listaa haasteiksi ympäristöongelmat, työntekijöiden oikeudet ja sisämarkkinoiden toimivuuden.

-Sille (Euroopan parlamentille) tulee enemmän poliittista tahtoa siten, että poliittiset ryhmät asettavat enemmän yhteisiä tavoitteita.

Heinäluoman mielestä parlamentin aseman vahvistuminen lisäisi unionin kansanvaltaisuutta.

- Se voisi olla demokraattisempi ja läpinäkyvämpi. Nyt ongelmana on tietää, kuka päätöksiä tekee ja kuka mihinkin ottaa kantaa, koska ne tapahtuvat hallitusten välisissä neuvotteluissa eikä niissä ole julkista seurantaa.

Heinäluoma on eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen. Valiokunnassa hän vahti tarkasti, ettei hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon pujahda vääräoppisia ilmaisuja.

Hän harmittelee, että sanasota Natosta peitti alleen sen, että Suomi rakensi puolustusyhteyden EU:n kanssa.

- Unionin jäsenyys on luonteva yhteys turvallisuuspolitiikassa. Voi sanoa, että Nato-kysymyksen merkitys on vähentynyt eurooppalaisen yhteistyön kautta. Onhan se edelleen tärkeä asia ja voimme halutessamme hakea jäsenyyttä.

Heinäluoma on tyytyväinen, että kokoomus on hallituksen linjoilla, koska presidenttiehdokkaaksi valittava varapääjohtaja " Sauli Niinistökään ei ole esittänyt mitään, joka poikkeaisi hallituksen kannasta".

Hallituksen ja Sdp:n johtoon

Heinäluoma vaikenee visusti kertomasta sitä, pyrkiikö hän Sdp:n puheenjohtajana hallitukseen, koska "nyt valitaan Sdp:n puheenjohtaja, joka on puheenjohtaja hallituksesta riippumatta".

Nykyisen hallituksen suurimmaksi haasteeksi hän nostaa kuntarakenteen uudistamisen. Pakkoliitoksista hän ei puhu ääneen, mutta "vuosisadan uudistuksessa lääkityksenkin pitää olla tuntuvaa".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitus on Heinäluoman mielestä onnistunut hyvin veropolitiikassaan. Investoinnit eivät kuitenkaan ole lähteneet liikkeelle. Kuudes ydinvoimala olisi vahva piriste. Hän välttää ottamasta kantaa edes siihen, pitäisikö hallituksen syksyn selonteossa sulkea pois joitain energiavaihtoehtoja.

HEIKKI VENTO

TS/
TS/
TS/
TS/
TS/
TS/
TS/
TS/