Extra

SVETOGORSK
elää paperista

TS/Eija Loueniva<br />Svetogorskin kaupunkikuvaa hallitsevat International Paperin tehtaan savupiiput. Taustalla keskellä näkyvä rakennus on kaupungintalo.
TS/Eija Loueniva
Svetogorskin kaupunkikuvaa hallitsevat International Paperin tehtaan savupiiput. Taustalla keskellä näkyvä rakennus on kaupungintalo.

Vuonna 1998 maailman suurin metsäteollisuusyhtiö amerikkalainen International Paper osti Tetra Lavalilta tehdaskombinaatin osake-enemmistön ja aloitti toiminnan seuraavana vuonna. Yhtiön merkitys on kaupungille elintärkeä. Pääasiassa toimistopapereita ja pakkauksia valmistavassa Svetogorskin tehtaassa on 2 700 työntekijää, ja se on kaupungin suurin työnantaja.

Svetogorskissa ei ole montakaan yhteiskuntaelämän aluetta, jolla International Paperin panos ei näkyisi. Se on perustanut tehtaalle oman terveysaseman, joka hoitaa työntekijät, heidän perheensä ja kaupungin veteraanit. Se tukee kaupunginsairaalan uudistustöitä, kehittää tietokoneopetusta, tukee Lesogorskin eli entisen Jääsken orpokotia, kehittää perhekeskusta ja tukee kulttuuri- ja urheilutilaisuuksia. Se julkaisee viikoittain omaa lehteä ja tukee myös paikallista Vuoksa-lehteä. Svetogorskin kaupunginjohtaja Nikolai Permjakov ja International Paperin henkilöstöpäällikkö Steve Derrick vakuuttivat yhteistyön toimivan hyvin. Mutta synkät pilvet uhkaavat tätä yhteiskuntavastuutyötä. Ensi vuoden alusta voimaan tuleva lakiuudistus siirtää valtaa Viipurin piirikunnan tasolle. Derrick pelkäsi, että Viipuri sulauttaa Svetogorskin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asia huolestuttaa meitä, sillä olemme kehittänet hyvät suhteet Svetogorskin päättäjiin ja kaupunkiin muutenkin. Muutos aiheuttaisi meille lisää töitä. Juuri kun olemme saaneet suhteet hyvään kuntoon, meidän pitäisi alkaa rakentaa uusia suhteita ikään kuin meillä ei olisi jo muutenkin tarpeeksi tekemistä ennestään.

Svetogorsk ei sulaudu Viipuriin

Svetogorskin kaupunginjohtaja Permjakov selitti, ettei kyse ole Svetogorskin sulautumisesta Viipuriin, vaan uudesta laista, jonka mukaan kunnallishallinnosta tulee ensi vuoden alusta kaksitasoinen. Alatason muodostavat kaupungit ja kyläkunnat. Seuraava taso on näitä yhdistävä piirikunta.

- Me tulemme kaupunkina kuulumaan Viipurin piirikuntaan, joka toteuttaa jo nykyään osin valtiollisen tason tehtäviä. Meillä on jo yhteinen piirikuntakohtainen verotus, miliisi, syyttäjälaitos ja eläkesäätiö. Uuden lainsäädännön myötä meiltä siirtyy pois osa sosiaalialan, koulutusvastuun ja terveydenhuollon tehtävistä. Niistä tulee piirikunnan eli raionin tehtäviä.

Sosiaali- ja terveysalan ja muiden vastaavien tehtävien osittainen siirtyminen piirikunnan tasolle on hankala asia, sillä päätösvallan siirtyminen paikalliselta tasolta voi näivettää alueen kehitystä.

Derrick kuten muutkin International Paperin johtohenkilöt asuvat Imatralla. Imatran Pelkolan rajanylityspaikalta on Svetogorskin keskustaan vain noin puolisen kilometriä. Rajaliikenteen voimakas kasvu aiheuttaa rajanylityspaikalla jonoja, mikä myöskin huolestuttaa Derrickiä.

- Ylitän rajan noin 200 kertaa vuodessa ja näen käytännössä jokapäiväisen rajatilanteen. Rekkojen määrä kasvaa päivä päivältä. Erityisesti Venäjälle tulee autoja kuljettavia rekkoja ja vastaavasti Venäjältä lähtee Suomeen puuta. Lisääntynyt rajaliikenteen aiheuttamat jonot pidentävät toimitusaikojamme ja nostavat kuljetuskustannuksia.

Viipuriin johtava tie vaarallinen

Svetogorskista Viipuriin johtava kapea tie on kunnoltaan huono. Raskas liikenne rasittaa sitä entisestään. Derrick kuvasi tien kuntoa sellaiseksi, ettei hän itse koskaan aja sillä autoa vaan turvautuu kuljettajaan. Kaupunginjohtaja Permjakov myönsi, että tien kunto on huolestuttava. Sen korjaaminen on Pietarin alueen vastuulla, mutta tietä yritetään saada federaation tasoiseksi. Permjakov arveli, että sitten kun Pietarin kehätie on valmis, rahaa tulisi Svetogorsk-Viipuri-tien korjaamiseen. Korjaaminen maksaisi useita kymmeniä miljoonia dollareita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Svetogorskissa on 15 600 asukasta. International Paperin lisäksi kaupungissa on muutama muu ulkomainen yritys muiden muassa ruotsalainen pehmopaperia valmistava SCA.

Imatran kaupunki kehittää yhteistyötä Svetogorskin kanssa EU:n kaksoiskaupunkien verkostohankkeella. Aihetta käsiteltiin kaksoiskaupunkiseminaarissa sekä Imatralla että Svetogorskissa viikko sitten.

Eri puolilla Eurooppaa on kaksoiskaupunkeja, muun muassa Viron Narva ja Venäjän Ivangorod sekä Saksan Frankfurt an der Oder ja Puolan Slubice. Imatra johtaa kolme vuotta kestävää eurooppalaisten kaksoiskaupunkien verkostohanketta ja vastaa siitä EU:n suuntaan. Kaupunginjohtaja Permjakov mainitsi kaksoiskaupunkiprojektin hankkeista linja-autoliikenteen ja raideliikenteen mahdollisuuksien selvittämisen. Yhteistyötä on tarkoitus kehittää myös koulutus-, kulttuuri- ja sosiaaliasioissa sekä hyödyntää kaksoiskaupunkien sijaintia muiden muassa kaupunkisuunnittelussa.

Imatran kaupungin hallintojohtajaa Hannu Tsuparia askarrutti myös ensi vuoden alussa Venäjällä voimaan tuleva lakiuudistus kaksitasoisesta kunnallishallinnosta. Svetogorskissa on nimitetty kaksoiskaupunkihankkeen yhdyshenkilö. Tsupari totesi kaksoiskaupunkihankkeessa olevan niin paljon työtä, ettei yksi ihminen pysty hoitamaan Svetogorskissa koko kenttää vaan tarvitaan lisävoimia.

Eija Loueniva

TS/Eija Loueniva<br />Henkilöstöpäällikkö Steve Derrick luonnehti yhteistyötä Svetogorskin päättäjien kanssa hyväksi.
TS/Eija Loueniva
Henkilöstöpäällikkö Steve Derrick luonnehti yhteistyötä Svetogorskin päättäjien kanssa hyväksi.