Matkailu

Vietnamilainen vesinukketeatteri uittaa legendat esiin

TS/Reetta Lepistö<br />Vesi pärskyy esitysareenana toimivassa altaassa, kun talonpojat tekevät töitä pellolla. Orkesteri säestää sivummalla.
TS/Reetta Lepistö
Vesi pärskyy esitysareenana toimivassa altaassa, kun talonpojat tekevät töitä pellolla. Orkesteri säestää sivummalla.

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Iso teatterisali alkaa olla täynnä ihmisiä. Sekä ulkomaalaisia turisteja että paikallisia lappaa silti edelleen virtana sisään Hanoin keskustassa sijaitsevaan Thang Longin vesinukketeatteriin. Viuhkat heiluvat, kun väki leyhyttelee kuumaa ilmaa siedettävämmäksi. Odotellaan.

Lopulta sali pimenee, ja lavan sivustalle asettautunut perinteinen vietnamilainen kuusihenkinen orkesteri herää ääneen. Jokin perinnesoittimista ujeltaa kevyesti, kuin saha soisi. Huilu yhtyy kappaleeseen. Kaiken keskellä näyttämö ja siellä tasaisena, syvänvihreänä makaava vesi. Vesialtaan takana buddhalaistemppelin kullankimaltava kulissi, koristekankaissa viuhtovat lohikäärmeet ja feenikslinnut.

Ja sitten vesi alkaa hiljakseen väreillä. Kulisseista purjehtii reilun metrin mittainen lohikäärme, se keikistelee ja kiemurtelee. Pian perässä tulee toinen - ja kolmas ja neljäs. Vettä ja savua syöksevät lohikäärmeet vuoroin leikittelevät, vuoroin taistelevat.

Lohikäärmeiden tanssi käynnistää illan vesinukketeatteriesityksen. Kohtausta seuraa 14 muuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riisiä istutetaan ja lohikäärmeet tanssivat

Pohjois-Vietnamista Hanoin ympäristöstä alkunsa saanut vietnamilainen vesinukketeatteri mua roi on harvinaisuus, sillä se on koko maailmassa ainoa nukketeatterin muoto, jota esitetään vedessä. Vesinukketeatteria tiedetään esitetyn Vietnamissa jo 1000-luvulla. Silloin sitä esitettiin kylien keskellä sijaitsevissa pienissä vesialtaissa erilaisten vuotuisjuhlien aikana.

Kohtaukset kertoivat tarinoita Vietnamista ja maan historiasta, ja niin ne tekevät edelleen. Mukaan mahtuu kylien elämää riisin istutuksesta ja sadonkorjuusta kalastukseen ja metsästykseen. Mukana on myös legendoja ja myyttisiä kuvaelmia kuten feenikslintujen, leijonien ja lohikäärmeiden tansseja.

Nyt hanoilaisteatterin lavalla kykkii kaksi noin puolen metrin korkuista nukkea istuttamassa riisiä. Kolmas ihmishahmoista ohjastaa vesipuhvelia peltotöissä. Kaikki hahmoista ovat vedessä nilkkojaan myöten.

Verhon takana näkymättömissä ovat nukkien liikuttajat, jotka seisovat vedessä vyötäröään myöten ja liikuttavat nukkeja vedenalaisilla sauvoilla.

Vielä muutama vuosikymmen sitten vesinukketeatteri oli katoamassa oleva taidemuoto, mutta nykyään se elää renessanssia. Ryhmiä ei vieläkään ole monta, mutta ne ovat arvostettuja ja kiertävät myös ulkomailla esiintymässä.

Viimeinen kohtaus on ohi, ja yleisö repeää taputuksiin. Nukketeatterilaiset ennättävät vetää henkeä vain tovin, sillä hetken kuluttua on vuorossa illan kolmas esitys. Sekin loppuunmyydylle katsomolle.