Treffi

Ensin arvio, sitten osto-ohjeet

Nelonen/tiedotus<br />Peliohjelma Playn peliasiantuntija Miika Huttunen (vas.) ja juontaja Nuppu Stenros jututtavat julkkisvierasta muusikko Sammy Aaltosta.
Nelonen/tiedotus
Peliohjelma Playn peliasiantuntija Miika Huttunen (vas.) ja juontaja Nuppu Stenros jututtavat julkkisvierasta muusikko Sammy Aaltosta.

Keskiverto tietokone- ja konsolipelejä pelaava henkilö on parikymppinen mies. Pelaajien keski-ikä on noussut jatkuvasti, eikä pelaamista voi enää kutsua ainoastaan lasten harrastukseksi.

Television peliohjelmat eivät ole pysyneet muutoksen mukana, vaan ne on edelleen suunnattu nuoremmille pelaajille. Lisäksi ohjelmien tekijät tuntuvat uskovan, että ohjelma kiinnostaa katsojia vain, jos sitä juontaa kaunis nainen ja siinä vierailee julkkiksia.

- Pelaamista häpeillään edelleen. Tekijät uskovat, että jos julkkiksia tuodaan studioon testaamaan uutuuspeliä, katsojatkin kehtaavat sitten pelata. Todellisuudessa katsoja vain miettii, että mitä tuo pölkkypää tuolla tekee, kun se ei osaa edes pelata, Jarno Sarkula toteaa.

Sarkula oli edesmenneen kaapelikanava MoonTV:n pc-peleihin keskittyneen peliohjelman juontaja. Hänellä on yli 250 lähetyksen kokemus peliohjelman tekemisestä.

- Ohjelmien pitäisi keskittyä nostamaan esiin poikkeuksellisia pelihelmiä, eikä vain esitellä kuppaisia lisenssipelejä, Sarkula vaatii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtakunnallisilla televisiokanavilla pyörii tällä hetkellä kaksi peliohjelmaa, Nelosen Play ja MTV3:n Tilt.tv.

- Meidän tarkoituksenamme on puhutella pelaajien suurta enemmistöä. Intohimoiset harrastajat saavat lisätietoa vaikka pelilehdistä, toteaa Tilt.Tv:tä tuottavan Intervision toimitusjohtaja Antti Seppänen .

Mobiilipelejä nuorille

Tilt.tv hankkii lisätienestejä verkkosivustonsa avulla. Siellä myydään kuluttajille konsoli- ja tietokonepelejä sekä matkapuhelimessa pelattavia mobiilipelejä.

  Toimitusjohtaja Seppänen myöntää, että peliohjelman varhaisen esitysajan takia mainostulot ovat pienet ja tekijöiden on etsittävä lisätuloja.

- Verkkosivut on meille hyvin tärkeä tulonlähde, Seppänen kertoo.

Tilt.Tv:n tapa markkinoida mobiilipelejä huolestuttaa Kuluttajaviraston lakimiestä Miina Ojajärveä .

- Televisio- ja radiolaki kieltää käyttämästä lapsen tai nuoren herkkäuskoisuutta mainonnassa. Nämä mobiilipelit ovat meillä ajankohtainen aihe, Ojajärvi kertoo.

Katsojan on helppo siirtyä ohjelman houkuttelemana sen verkkosivuille ja tilata puhelimella itselleen peli. Ostos veloitetaan seuraavassa puhelinlaskussa. Ojajärvi painottaakin, että televisio-ohjelmassa ei saa esittää suoria ostoehdotuksia, varsinkin kun kyseessä ovat nuoret katsojat.

- Peliohjelman tekijöiden journalistinen ote lipsuu, kun he ensin esittelevät pelin ja sitten kehottavat käymään omilla verkkosivullaan ostamassa saman pelin, Sarkula sanoo.

Tilt.tv esittelee java-pelejä, mutta ei kehota ostamaan niitä, Seppänen toteaa.

Naiskauneutta haussa

Molemmissa peliohjelmissa on naisjuontaja: Tilt.tv:ssäJaana Pelkonen ja PlayssäNuppu Stenros . Naisjuontajaa ei ole valittu vain nuoria mieskatsojia silmällä pitäen.

Playn toinen juontaja Miika Huttunen toteaa, että naisjuontaja houkuttelee myös naiskatsojia.

- Kun tämän kaltaisessa ohjelmassa on nainen mukana, se madaltaa naisten kynnystä katsoa ohjelmaa, Huttunen toteaa.

Playn katsojakunnasta onkin naisia kolmekymmentä prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mainostajat tykkäävät, kun ohjelmassa on vikkelän näköinen neitonen. Toisaalta naisjuontajaa katsoo ennemmin kuin karvaisia jannuja, Sarkula nauraa.

Tilt.tv:n juontaja Jaana Pelkonen lopettaa ensi syksynä peliohjelman vetämisen, ja tuotantoyhtiö on etsimässä uutta naisjuontajaa TiltGirl-kilpailun kautta. Uutta juontajaa etsitään toistakymmentä kaupunkia kattavan kiertueen avulla koko kevään ajan.

Huttunen myöntää, että nykyiset peliohjelmat on tehty varman päälle mainostajia silmällä pitäen. Mainostajien lisäksi ohjelmat joutuvat miellyttämään kahdenlaisia katsojia.

- Jotkut haluaisivat katsella liikkuvaa pelikuvaa ja samalla kuunnella peliarvostelua. Toiset taas katsovat mieluummin peleistä puhuvia ihmisiä, Huttunen toteaa.

TONI LEHTINEN

Play, Nelonen la 19.3. klo 13.00. Tilt.tv, MTV3 la 19.3. klo 13.55.

MTV3/tiedotus<br />Jaana Pelkonen on lopettamassa Tilt.tv:n juontamisen.
MTV3/tiedotus
Jaana Pelkonen on lopettamassa Tilt.tv:n juontamisen.