Teemat

Nauru hyväksi sydämen terveydelle

TS/Lehtikuva
TS/Lehtikuva

KAI AULIO

Nauru pidentää ikää -sanonnan oikeellisuus on viimein todistettu myös lääketieteellisin tutkimuksin. Yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston tutkijan Michael Millerin johtama ryhmä osoitti Amerikan sydäntautilääkärien vuosikokouksessa pitämässään esityksessä, että nauru alentaa verenpainetta ja vähentää vaarallisten sydän- ja verisuonitautien - länsimaiden johtavan kuolinsyyn - ilmaantumisriskiä, kertoo uunituoreen Nature -tiedelehden katsaus

Mielialojen vaikutus verenkiertoelimistön kuntoon ja toimintakykyyn on tähän mennessä todistettu vain negatiivisella suunnalla: Stressin aiheuttama verenpaineen kohoaminen ja sitä kautta aivohalvauksien ja sydänkohtauksien riskin nousu on varmistettu kymmenissä tutkimuksissa. Sen sijaan positiivisten tuntemuksien ja näitä kuvaavan nauramisen on arvioitu olevan fyysiselle terveydellemme neutraaleja. Millerin johtamassa tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin 15 minuutin pituiset katkelmat stressaaviksi oletetuista ja komediallisista elokuvista. Stressiä lisääväksi filmiksi Miller ja kumppanit valitsivat kohtauksia toisen maailmansodan tapahtumia kuvaavasta elokuvasta Pelastakaa sotamies Ryan ja komediapuolelta katsojille näytettiin katkelmia muun muassa Sekaisin Marista -filmistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sotafilmistä stressiä, komedia tervehdyttää

Komedian katsomisen jälkeen myönteisiä verenpaineen muutoksia havaittiin 95 prosentilla koehenkilöistä vielä 30-45 minuuttia filmin katselun jälkeen. Myönteisiä kokemuksia ja naurua aikaansaaneet filmikohtaukset palauttivat verisuonten fysiologisen tilan stressistä normaaliksi 22 prosenttia normaalia nopeammin. Ahdistavia tai pelkotiloja herättävän sotafilmin katsomisen jälkeen verisuonten toipuminen oli sen sijaan 35 prosenttia hitaampaa kuin normaalisti.

Myös koetilanteissa, joissa negatiiviset kokemukset oli täysin eliminoitu, naurua synnyttäneet kokemukset olivat verenpaineen muutoksille myönteisempiä kuin tutkijat olivat odottaneet.

Syytä mielihyvän ja naurureaktioiden myönteiseen verisuonivaikutukseen ei vielä tiedetä, mutta todennäköisesti taustalla ovat elimistön hormonierityksen muutokset.

Aktiivinen liikunta ja nauru hoitoreseptiin

Naurukokemukset lisäävät endorfiinien eritystä. Endorfiinit tunnetaan hormoneiksi, jotka saavat aikaan hyvän olon tunteen esimerkiksi kilpa- tai kuntourheilussa raskaiden fyysisten suoritusten jälkeen.

Toinen mahdollisuus naurun aiheuttamaan terveydelliseen vaikutukseen on ilonpidon käynnistämä typpioksidin tuotanto. Tämän kaasumolekyylin tiedetään rentouttavan verisuonten seinämien endoteelisoluja tavalla, joka lisää suonten joustavuutta. Verisuoniston joustavuus pitää verenpainetta turvallisella tasolla.

Kokeellista tai tutkimukseen perustuvaa näyttöä kumpaankaan naurun positiivisten vaikutusten fysiologiseen vaikutusmekanismiin ei kuitenkaan vielä ole. Vaikka tieteellistä näyttöä verenkiertoelimistön terveyden ja naurun välillä ei olekaan, Miller liputtaa positiivisen mielialan ja nauramisen puolesta: Nauramisesta ei ole ainakaan haitallisia sivuvaikutuksia.

Naisten ja miesten nauruissa selviä eroja

Puoli tuntia aktiivista liikuntaa kolmesti viikossa ja 15 minuutin päivittäinen nauru on avain terveenä pitävään elämäntapaan, Miller suosittelee.

Elokuvien avulla on selvitetty myös ne erot, joita on miesten ja naisten nauramisessa. Yhdysvaltalaisen Vanderbilt-yliopiston tutkija Jo-Anne Bachorowski kuvasi koehenkilöiden tietämättä komediafilmejä katsovien aikuisten naurureaktioita ja analysoi näiden äänien eroavaisuuksia.

Spontaaneista naurun purskahduksista tutkijat tallensivat yli tuhat ääninäytettä. Alle puolet naurutyypeistä vastasi ha-ha-haa -tyyppisiä stereotypioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Naisten naurua Bachorowski kuvaa soinnillisena, laulunomaisena hihityksenä tai hykertelynä, kun taas miesten nauru on usein säännötöntä yksittäistä murahtelua tai tuhahduksia.