Extra

Miten tuikkivatkaan
Michelinin tähdet?

TS/Compic<br />Ravintola Georgen keittiömestari Markus Aremo on iloinen vuosi sitten tulleesta Michelin-tähdestä.
TS/Compic
Ravintola Georgen keittiömestari Markus Aremo on iloinen vuosi sitten tulleesta Michelin-tähdestä.

Kun autot alkoivat kehittyä ja rekat kulkea, keksi ranskalainen Michelin jo kauan sitten tehdä renkaitaan käyttäville rahtareille oppaan. Siitä kävi muun muassa ilmi, missä pitkiä matkoja ajavien rekkakuskien kannattaisi käydä syömässä ja tankkaamassa. Edelleen samaa opasta julkaistaan, mutta sen merkitys on muuttunut.

- Nykyään Michelin-tähtiä jakava instanssi on suhteellinen salainen järjestö, Turun Ammatti-instituutin ruokatuotannon lehtori Jorma Haranen kertoo.

- Se ei anna itsestään hirveästi tietoa ulospäin.

Tiedetään kuitenkin, että tähtiä jakavat ovat suhteellisen nuoria ihmisiä, joilla on alan korkeakoulututkinto, ja että toimistoja on ainakin Lontoossa ja Ruotsissa.

- Tarkkailijat kiertävät ympäri maailmaa eri ravintoloissa ja saattavat joskus jättää esimerkiksi käyntikortin merkiksi käymisestään. He saattavat myös pyytää nähdä ravintolan keittiön. Jos siitä kieltäytyy, he voivat laittaa koko ravintolan boikottiin, Haranen kertoo.

Michelin-tarkastajat kiinnittävät huomionsa ruokaan, viinilistoihin, palvelualttiuteen, ravintolan ulko- ja sisäkuoreen sekä esimerkiksi keittiön ja wc-tilojen siisteyteen. Mutta he eivät silti kerro arviointisysteemiään sen tarkemmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tähdet annetaan nimenomaan keittiömestarille. Jos keittiömestari lähtee, lähtee myös paikan tähti, Haranen kertoo.

Helsingissä sijaitsevan ravintola Nokan keittiöpäällikkö Markus Maulavirta kertoo, että on olemassa ravintoloita, jotka eivät pidä Michelin-luokitusta minään. Monet ajattelevat tähden tai tähtien vain tuovan liikaa paineita ja liian hienon ravintolan maineen. Mutta aivan yhtälailla on olemassa myös ihmisiä, jotka matkustavat Michelin-oppaan kanssa.

- Yleensä ravintolat ovat hieman hintavampia. Vaimoni on vieläkin kiukkuinen, kun me kerran menimme ulkomailla erääseen Michelinin tähden ravintolaan, Haranen vitsailee.

Suomessa Michelinin tähtiä saaneita on tällä hetkellä kolme ravintolaa: George, Gw Sundmans sekä Les Dominiq. Kaikki Helsingissä.

Jäämme odottamaan, milloin salaperäinen käyntikortti jätetään turkulaisen ravintolan tiskille.

Luitko jo nämä?