Extra

Varhaiskristityt joutuivat
vainon kohteeksi

TS/<br />Sisäänkäyntejä oli kymmenittäin. Luusta tehdystä lipusta selvisi mistä pääsi sisään oikealle paikalle.
TS/
Sisäänkäyntejä oli kymmenittäin. Luusta tehdystä lipusta selvisi mistä pääsi sisään oikealle paikalle.

Uusi uskonto levisi nopeasti Jeesuksen kuoleman jälkeen Rooman valtakunnan alueella. Aluksi Rooman hallitsijat pitivät kristinuskoa harmittomana juutalaisuuden sisäisenä liikkeenä, jonka johtaja oli juuri kuollut ristillä. Vähitellen valtaa pitäjien suhtautuminen kristittyihin muuttui.

Keisaripalvonta oli antiikin Roomassa uskonnollinen ja isänmaallinen velvollisuus. Kristittyjä syytettiin poliittisesta epäluotettavuudesta, koska heillä oli toinen mestari kuin keisari.

Kuvaton jumalan palvonta ja salaiset kokoukset synnyttivät kansan keskuudessa mielikuvituksellisia huhuja. Varhaiskristittyjä epäiltiin kannibalismista ja salamyhkäisten kulttien harjoittamisesta, kuten ehtoollisjumalanpalveluksesta.

Vainot kestivät yli 300 vuotta

Varsinaisen sysäyksen kristittyjen vaino sai omalaatuisen keisari Neron aikana, kun hän syytti vääräuskoisia Rooman palosta vuonna 64. Kristittyjen syntipukiksi julistaminen oli aluksi vain satunnainen paikallinen ilmiö, mutta se levisi vähitellen koko valtakuntaan.

Keisari Decius (v. 249-251) oli ensimmäinen, joka julisti kristityt lainsuojattomiksi koko keisarikunnassa. Kristittyjen vainot kestivät 300-luvulle asti, jolloin keisari Konstantinus soi uskonvapauden. Keisari itse kääntyi kristinuskoon vasta kuolinvuoteellaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 380 keisari Theodosiuksen aikana kristinuskosta tuli kaikille pakollinen valtionuskonto.

Ristiinnaulitseminen oli häpeällistä

Monet kuolemaan tuomitut kristityt tapettiin ristiinnaulitsemalla, joka oli antiikin Roomassa häpeällinen mestaustapa. Perimätiedon mukaan apostoli Pietari ristiinnaulittiin omasta toivomuksestaan pää alaspäin.

Tuhansien kristittyjen kohtalona oli joutua villieläinten raadeltaviksi gladiaattoritaisteluiden yhtenä ohjelmanumerona.

Rooman Colosseumille pystytettiin myöhemmin suuri risti areenalla kuolleiden kristittyjen uskonmarttyyrien muistoksi. Vaikka monet varhaiskristityt saivat surmansa areenoilla, niin uusimpien tutkimusten mukaan vain harva uskovainen koki julman lopun juuri Colosseumilla.

Colosseum on tärkeä turistikohde

Gladiaattoritaistelut lakkautettiin 400-luvun alussa, ja kristityt olivat saaneet vapautensa. Eläimiäkään ei enää saatu tapettaviksi.

Seuraavien vuosisatojen aikana metallikauppiaat ja kivenhakkaajat ryöstivät hylättyä areenaa surutta. Myös maanjäristykset tuhosivat raunioksi muuttunutta kuoleman näyttämöä. Nykyisin vain kolmasosa alkuperäisestä on jäljellä.

Keskiajalla aikaisemmin Flaviusten amfiteatterina tunnettu rakennus nimitettiin Colosseumiksi kreikan kielen sanasta kolossos, jättiläismäinen. Se oli jo siihen aikaan merkittävä matkailunähtävyys.

Nykyisin Colosseum on yhä tärkeimmistä Rooman nähtävyyksistä tärkein. Kaksi miljoonaa turistia käy vuosittain eläytymässä antiikin ajan julmuuksiin.

Rooman tunnetuinta symbolia on kunnostettu puhdistamalla, paikkaamalla ja tukemalla, jotta se olisi turisteille turvallinen. Siitä huolimatta, että istuimet, osa seinistä ja itse areenan lattia ovat tuhoutuneet, entinen huvipaikkakolossi on vaikuttava näky.

Tällä vuosituhannella areenan suojissa on esitetty vanhoja kreikkalaisia klassikkonäytelmiä, ja monumenttia on käytetty myös rock-konserttien kulisseina.