Extra

TanssimaanVieläkö voi oppia

Baletti ei ole minulle aivan uusi tuttavuus. Harrastin sitä nuorena, mutta pienestä koostani huolimatta olin kömpelö. Kerran tunnilla kompastuin hypyssä omiin jalkoihini, kaaduin toisen jalan päälle ja jalkapöytäni murtui. Lopetin haaveilun tanssijan urasta, mutta yhä kadun, etten jatkanut sitä harrastuksena.

- Balettitanssijaksi haaveilevan pitäisi aloittaa tanssiminen jo 10-vuotiaana, jotkut lahjakkaat poikkeukset ovat aloittaneet myöhemmin, kertoo baletinopettaja, koreografi

Raija Lehmussaari

.

Poikkeukselliset lahjakkuudet ovat yleensä miehiä. Nykytanssijaksi haaveileva voi ryhtyä treenaamaan vasta lukioikäisenä, ja liikunnallisen taustan omaava vielä myöhemminkin. Mutta voi olla niinkin epäliikunnallinen ja kömpelö, ettei opi liikkumaan, vaikka aloittaisi kuinka aikaisin.

Baletti on tärkeää aloittaa nuorena, jotta lihakset saadaan notkeiksi ja vartalo oppii aukikierrot. Ammattilaiseksi halajavan täytyy lisäksi saada nilkan kaari oikeanlaiseksi sekä nostaa jalka korkealle ja pitää se siellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehmussaaren mukaan minusta huomaa, että olen joskus tanssinut. Jalat aukeavat luonnollisesti oikeaan asentoon. Maallikot sanovat sitä akuankkakävelyksi, kun varpaat osoittavat ulospäin.

Balettitanssija on ruumiillisilta ihanteiltaan pitkäraajainen, lyhytselkäinen, pitkäkaulainen ja pienipäinen. Lehmussaaren mukaan nykyään ei enää olla niin tiukkoja ruumiillisten vaatimusten kanssa. Hän ei esimerkiksi ole ikinä vaatinut tanssijaa pudottamaan painoaan, mutta on sen sijaan evännyt tunneille pääsyn, jos oppilaassa on anoreksian merkkejä.

- Jos on liikaa kiloja, niin ne kyllä lähtevät treenatessa, ilman että tarvitsee laihduttaa.

Tekniikka ei tee tanssijaa

Vaikka osaan käyttää jalkojani, ilman että lonkat liikkuvat, ylävartalosta puuttuu aukikiertoa, jalka ei pysy ojennettuna eikä maha tiukkana, jännitän pakaralihaksen, kun sen pitäisi olla rento ja tuen lähteä takareisilihaksesta. Eikä vartaloa saisi päästää lysähtämään kasaan. Yritän jännittää koko vartaloa, mutta balettitanssijat osaavat jännittää vain oikeita lihaksia ja pitää muut rentoina.

Olen liian vanha oppimaan balettitanssijaksi, mutta nykytanssijaksi minusta voisi ehkä olla, jos jaksaisin treenata tarpeeksi. Ammattitanssijaksi tähtäävä treenaa opetuksen alaisena viisi kertaa viikossa. Lisäksi on juoksemalla parannettava hapanottokykyä, saatava lisää voimaa lihaksiin, venyteltävä ja harjoiteltava oikeita asentoja esimerkiksi hissiä odottaessa. Lehmussaaren mielestä tanssin tekniikan voi oppia kovalla työllä, vaikka ei luonnonlahjakkuus olisikaan. Mutta oikea tekniikka ei vielä riitä siihen, että voi tulla tanssijaksi.

- Onko sinulla omaa sanottavaa tanssijana? Kuinka luova ja herkkä olet? Kuinka paljon pystyt antamaan itsestäsi? Nämä seikat tekevät tekniikan lisäksi tanssijan.

Lehmussaaren mukaan baletti on treenausmetodi, jolla tehdään tanssijoita. Esimerkiksi useat voimistelijat, luistelijat ja kilpatanssijat treenaavat balettitunneilla. Baletti luo hyvän pohjan muille tanssin muodoille.

Ja hyvää baletti tekee meille muillekin. Se harjoittaa koordinaatiota, keskittymiskykyä ja liikesarjojen muistaminen ehkäisee dementiaa, kertoo Lehmussaari, jonka aikuisbalettitunneilla vanhimmat ovat yli viisikymppisiä. Myös miehiä on uskaltautunut tunneille. Vaikka he eivät ammattilaiseksi enää ehdikään, niin kaikki vapaaehtoiset pääsevät esiintymään Lehmussaaren balettikoulun kevätnäytökseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Se ei ole harrastuksen este, jos ei ole liikunnallinen.

Balettitunnilla en ymmärtänyt, mitä Lehmussaari tarkoitti sillä, että hyppään väärin, mutta seuraavana päivänä tunsin sen. Käveleminen sattui nilkkoihin ja jalkapöytään.