Treffi

Muusikko tarttui vasaran varteen

TS/Roni Lehti<br />Riku Poikonen kuuntelee turkulaisten bändien Sweet Desiren ja UnSounDin jammailua.
TS/Roni Lehti
Riku Poikonen kuuntelee turkulaisten bändien Sweet Desiren ja UnSounDin jammailua.

- Tähän projektiin on uponnut kaikki omat säästöt ja vähän ylikin.

Riku Poikonen on toteuttamassa unelmaansa. Hänen perustamansa yhteisö Rock n' Chaoz Community rakentaa treenikämppätiloja kymmenille turkulaisille bändeille.

- Turussa on niin kehno treenikämppätilanne, että ainoa keino saada hyväkuntoista soittotilaa on rakentaa se itse. Nyt tässä remontoidaan samalla tiloja muillekin musiikinharrastajille, Poikonen toteaa.

Kirvesmiehenäkin työskennellyt Poikonen on tehnyt treenikämppäkeskuksen tilana toimivan varastorakennuksen muutostyöt valtaosin itse. Tämän lisäksi hän on rahoittanut projektia.

- Vakituisesta työpaikasta irtisanoutuminen oli pitkän mietinnän tulos. Nyt keskityn täysillä tähän projektiin, Poikonen toteaa.

Hänen lisäkseen remontissa on ollut mukana myös aktiivisia talkoolaisia. Keskuksen remontti on jo loppusuoralla, ja maaliskuun alussa ensimmäiset bändit pääsevät upouusiin treenikämppiin.

Yhteisön tiloissa Turun Itäharjulla on kuusitoista vuokrattavaa treenikämppää. Poikonen kertoo, että harjoitustilojen vuokrilla on tarkoitus kattaa rakennuksen vuokra sekä juoksevat menot. Jo nyt kämpistä on vuokrattu kaksi kolmasosaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Harjoittelutilojen lisäksi Poikonen on rakentamassa keskukseen myös äänitysstudiota, jossa bändit voivat nauhoittaa muun muassa demoja. Studion pyörittämisestä hän uskoo saavansa jatkossa elantonsa.

Turussa surkeasti treenikämppiä

Turun kaupungilla on tarjottavana vain muutamia treenikämppiä nuorille. Esimerkiksi Auran Panimolla on kaksi treenikämppää, joissa harjoittelee melkein kaksikymmentä bändiä.

Maanantaina kaupungintalolle jätettiin adressi, jossa vaadittiin lisää soittotiloja. Adressi oli nuorten itsensä toimeenpanema ja siinä oli yli kahdeksansataa nimeä.

Auran Panimon toiminnanohjaaja Jari Nikkola myöntää, että kaupungilla ei ole tarpeeksi treenikämppiä. Panimon tiloihin on jatkuvasti jonossa bändejä. Nikkolan mielestä yksityinen treenikämppien vuokraaja helpottaa vaikeaa tilannetta.

- Tuollainen tila tekee hyvää kokonaistilanteelle. Ongelma on siinä, että paikan vuokrat ovat nuorille liian korkeat.

Riku Poikonen myöntääkin, että tarjolla olevat treenikämpät eivät sovi nuorimpien kukkaroille. Nuoremmille hänellä on kuitenkin jatkossa tarjottavana kaksi treenitilaa. Näitä tiloja voi vuokrata muutamaksi tunniksi viikossa, ja niissä on kaikki soittimet valmiina.

- Alaikäisillä on harvoin varaa hankkia esimerkiksi rumpuja tai PA-laitteita, toteaa Poikonen.

Tulevaisuudessa myös Tampereella

Kaupunki ei osallistu treenikämppäprojektiin, vaikka Nikkolan mukaan nuorisoasiainkeskus oli kyllä kiinnostunut hankkeesta. Yhteistyö Riku Poikosen kanssa on silti mahdollista jatkossa.

Poikonen aikookin avata loppukesällä Turkuun toisen treenikämppäkeskuksen. Hän toivoo, että silloin kaupunki osallistuu projektiin.

- Nuorisoasiainkeskus voisi ainakin vuokrata muutamia treenitiloja, joita se sitten vuokraisi eteenpäin nuorille edullisempaan hintaan, toiminnanohjaaja Nikkola suunnittelee.

18 vuotta täyttäneet nuoret eivät pääse enää harjoittelemaan Panimon tiloihin. Nikkolan mielestä kaupunki voisi suunnata Poikoselta vuokraamansa tilat juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneille muusikoille.

Poikonen uskoo vahvasti konseptin toimivuuteen ja hänen suunnitelmissaan on laajentaa toimintaa myös Turun ulkopuolelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Myös Tampereella on surkea treenikämppätilanne. Uskon, että tällaisella idealla on kysyntää kaupungissa kuin kaupungissa, Poikonen toteaa.

Voittaa kylmän kellarin

- Kyllä tämä voittaa kosteat kellarit, joissa ei mahdu edes soittamaan, Sakke Mickelsson toteaa.

Mickelssonin bändi Sweet Desire on vuokrannut treenikämpän Rock n' Chaoz Communitystä. Säästääkseen vuokrassa nuoret muusikot jakavat treenikämpän toisen bändin, UnSounDin, kanssa.

Harjoitustilan vuokraa Mickelsson pitää kohtuullisena.

- Aiemmin me olemme harjoitelleet niin vanhempien makuuhuoneen nurkassa kuin autotalleissa, joten tämä on huippupaikka, Mickelsson nauraa.

Tulevaisuudessa keskuksessa harjoittelee muusikoita, joiden ikä vaihtelee kuudestatoista melkein viiteenkymmeneen.

Suurin osa bändeistä soittaa raskasta rockia, mutta joukkoon mahtuu myös esimerkiksi konemusiikin harrastajia. Bändien monimuotoisuus on Riku Poikosen mielestä tärkeää.

- Kun täällä harjoittelee erilaisia bändejä, kaikki hyötyvät kanssakäymisestä ja uusista kokemuksista. Uskon, että tämän paikan avainsana tulee olemaan juuri yhteisöllisyys, Poikonen toivoo.

TONI LEHTINEN

TS/Roni Lehti<br />Riku Poikonen hallitsee niin moottorisahan kuin sähkökitaran käytön.
TS/Roni Lehti
Riku Poikonen hallitsee niin moottorisahan kuin sähkökitaran käytön.