Treffi

PYSTI-PARKA

TS/Kari Makkonen<br />Kanada-maljalla oli krapula HIFK:in juhlien jälkeen.
TS/Kari Makkonen
Kanada-maljalla oli krapula HIFK:in juhlien jälkeen.

Aku LouhimiehenPaha maa -elokuva keräsi helmikuun alussa Göteborgin elokuvajuhlilla neljä palkintoa. Näistä parhaan elokuvan palkinto ei saapunut kotiin samaa matkaa ohjaajan kanssa, sillä sitä ei palkintoillan jälkeisenä aamuna enää löytynyt. Pysti esitti lohikäärmettä ja siinä oli saajansa nimi.

Louhimies ei ole ainoa palkintonsa hukannut voittaja. Muusikoiden Emma-gaalan jatkoiltakaan ei kuuleman mukaan palata aina viheltävä tytönpää kainalossa.

Joskus pelkkä palkinnon hukkaaminen ei riitä. Jääkiekon SM-liigan voittajalle jaettava Kanada-malja joutui remonttiin vuoden 1998 mestarin HIFK:in kultalöylyissä. Pokaalin yläosa oli katkennut, puinen alaosa palanut ja pelaajien pienoismallit kolhiutuneet.

Kerta ei ollut ensimmäinen, kun pysti joutui kokemaan kovia, ja siksi vuonna 1950 lahjoituksena Kanadasta saadusta maljasta onkin tehty 17 000 euron arvoinen kopio. Alkuperäinen malja luovutetaan voittajille jäällä ottelun ratkettua, mutta juhlintaa varten se vaihdetaan kopioon, joka jää vuodeksi mestareiden haltuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se kaikkein himotuin

Jos Suomessa pystejä hukataan ja tuhotaan, niin suuressa maailmassa niitä myös varastetaan. Ainakin Oscareita.

Viisi vuotta sitten useita laatikollisia Oscar-patsaita katosi losangelesilaisen postitusyhtiön tiloista vain muutama viikko ennen itse gaalaa. Seuraavalla viikolla roskasäiliöitä penkomassa ollut 61-vuotias mies löysi palkinnoista 53 - kaikkiaan kadonneita patsaita oli 55. Oscarit olivat vielä alkuperäisissä paketeissaan ja ne tunnistettiin aidoiksi.

Kultaiset ukkelit ovat seikkailleet aikaisemminkin. Esimerkiksi vuonna 1944 Oscarin lapsinäyttelijänä saanut Margaret O'Brien sai ihailla palkintoaan vain kymmenen vuoden ajan, kunnes se varastettiin. 1995 patsas löydettiin kirpputorilta ja se palautettiin oikealle omistajalleen. Myöhemmin O'Brien lahjoitti patsaan huutokaupattavaksi hyväntekeväisyystapahtumaan, mutta veti sen takaisin palkinnon jakajien protestoitua asiaa.

Erikois-Oscarin saanut Judy Garland puolestaan hukkasi vuonna 1940 saamansa pystin, mutta sai 1958 uuden tilalle. Myöhemmin Garlandin entisen miehen epäiltiin yrittävän kaupata patsasta internetissä. Aikaisemmin mies oli koettanut myydä Garlandin vuoden 1958 palkintoa huutokauppahuoneen kautta.

JENNI KLEEMOLA

Emma-gaala 2005 la 26.2. Helsingin Kulttuuritalo ja TV2 klo 20. Oscar-gaala ma 28.2. Nelonen klo 01.00. Oscar-gaalan kooste ke 2.3. Nelonen klo 21.30.

TS/<br />Oscar on käynyt ainakin roskasäiliössä ja kirpputorilla.
TS/
Oscar on käynyt ainakin roskasäiliössä ja kirpputorilla.