Asuminen

Pulla paistuu leivinuunissa ja talo lämpenee

TS/Jori Liimatainen<br />Takkaleivinuunissa lämmittäminen ja ruoanlaitto yhdistyvät.
TS/Jori Liimatainen
Takkaleivinuunissa lämmittäminen ja ruoanlaitto yhdistyvät.

Perinteiset vanhoista maalaistaloista tutut leivinuunit ovat jälleen tulleet muotiin uusissa ja pientaloissa. Leivinuuni on kodin keskipiste jo massiivisen kokonsa ja näyttävyytensä takia, vaikka pienempiäkin vaihtoehtoja toki löytyy.

Tiilestä rakennetuissa leivinuuneissa on paljon lämpöä varaavaa massaa, ja näin uunien avulla voi säästää jonkin verran myös pientalon energiakuluissa talvikuukausina. Iso leivinuuni varaa lämpöä ja luovuttaa sitä sen jälkeen tasaisesti ja pitkään. Leivinuunin energiahyötysuhde on suurin piirtein varaavan takan tasolla.

- Leivinuuni on lämmönlähde siinä kuin takkakin. Kuitenkaan leivinuunin pintalämpötila ei nouse riittävän korkeaksi, jotta leivinuuni yksinään riittäisi pienenkään talon lämmittämiseen, toteaa uunimuurari Alpo Laukkanen.

Ruoka valmistuu pizzasta paistiin

- Leivinuuneja on karkeasti sanoen kolmenlaisia: takkaleivinuuneja, hellaleivinuuneja ja tavallisia leivinuuneja. Esimerkiksi takkaleivinuuniin voi lisäksi rakentaa joko haudutus- tai paistinuunin, Laukkanen opastaa.

Leivinuunin tärkein funktio on jo nimensäkin mukaan ruuanvalmistus ja siihen se on mitä mainioin ratkaisu. Uunimuurari Laukkanen vakuuttaa leivinuunin täyttävän nykyaikaisen ruuanvalmistuksen vaatimukset, ja sen avulla jokainen voi tehdä kunnon kotiruokaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Leivinuunissa voi valmistaa mitä tahansa pullasta erilaisiin laatikoihin ja vaikka pizzaan. Ruuanlaiton suhteen ei ole rajoituksia. Ennen hellaa kaikki ruoka valmistettiin leivinuuneissa, joten siinä mielessä on vain palattu vanhaan hyvään aikaan.

Leivinuuni voi olla rakennettu ruuan hauduttamista varten, jolloin lämpötila nousee 140 asteeseen.

- Uuneissa, joissa voi myös polttaa tulta, lämpötila nousee jopa 350 asteeseen ja se riittää mainiosti myös paistamiseen, toteaa Laukkanen.

Leivinuuniresepteistä löytyykin muun muassa erilaisia laatikko- ja uuniruokia, leipä-, pulla- ja puuroreseptejä sekä kalaruokaohjeita.

Leivinuuni vaatii aikaa

Mikroaaltouuniin tottuneen uusavuttoman on ehkä syytä unohtaa leivinuuni, sillä ruoanvalmistus siinä vaatii hieman enemmän kuin nappulan kääntämisen kahteen minuuttiin.

Uuden leivinuunin ensimmäiset lämmityskerrat on syytä tehdä varovaisesti pienillä puumäärillä. Sen jälkeenkin leivinuunin lämmitys vaatii kärsivällisyyttä.

- Hyvä lämmitystapa on polttaa ensin yksi pesällinen ja sen jälkeen pistää pellit kiinni. Noin neljän tunnin päästä poltetaan uusi pesällinen.

Ensimmäisellä pesällisellä lämpö imeytyy leivinuunin rakenteisiin ja toisella pesällisellä hankitaan lisälämpöä. Joten aikaa leivinuunilla paistamiseen pitää varata.

Myös leivinuunin hoito vaatii pitkäjänteisyyttä.

- Tuhkapesän tyhjennys on leivinuunissa syytä tehdä usein, muistuttaa Laukkanen.

Lisäksi uunin valurautaosat tulee pyyhkiä suolattomalla ruokaöljyllä kaksi kertaa vuodessa, eikä nuohousta saa unohtaa. Hieman vaivaa näkemällä voikin sitten nauttia herkuista, jollaisista minuuttiruoan kuluttaja voi vain uneksia.

HEIKKI HOLMARANTA