Extra

Extrakeittiö: Terveyttä siemenistä ja rouheesta

TS/Riitta Salmi<br />Luontaisesti gluteeniton puolukkapuuroseos sisältää puolukan lisäksi hirssiä ja riisiä.
TS/Riitta Salmi
Luontaisesti gluteeniton puolukkapuuroseos sisältää puolukan lisäksi hirssiä ja riisiä.

Kun naantalilainen yrittäjä ja harrastajanäyttelijä Erkki Ristolainen , 67, sai osan Tarmon Näyttämöllä maaliskuun alussa ensi-iltansa saavassa farssissa Hullun kirjoissa ja vähän Eevankin, hän päätti pistää ruokavalionsa remonttiin. Ei sillä, etteikö mies olisi aiemminkin noudattanut terveellisiä elämäntapoja, mutta vaativa harjoitustahti ja tuleva näytäntökausi edellyttivät vankkaa fyysistä kuntoa. Jotta aika riittäisi niin perimmäiseen intohimoon eli työntekoon kuin upeaan, vahvaa sitoutumista edellyttävään teatteriharrastukseenkin, Ristolainen teki päätöksen, joka sopii varmasti kaikille kiireisille. Hän syö terveellistä ja samalla mahdollisimman nopeasti valmistuvaa ruokaa.

Kaupoista saa nykyään lukemattomia terveysvaikutteisia ruokia valmiina teollisena tuotteena ja myös raaka-aineena. Ristolaisella erityisesti viimeksi mainitut ovat kirjaimellisesti kädenulottuvilla lastensa omistaman Resepti Oy:n tuotevalikoimissa.

Isä Ristolainenkin työskentelee yrityksessä yhä päivittäin eräänlaisena yleismies Jantusena ja aikoo jatkaa vielä ainakin kolme vuotta. Vuonna 1995 perustetun yrityksen pakkaamiin tuotteisiin ovat pitkään kuuluneet mm. herne- ja pellavarouhe. Pellava on erinomainen aineenvaihdunnan edistäjä ja Ristolainen uskookin, että moni aivoverenvuotoon menehtynyt olisi säilynyt hengissä, jos olisi päivittäin käyttänyt pellavarouhetta. Pellavaa ei kuitenkaan saisi nauttia päivässä enempää kuin kaksi ruokalusikallista eli noin neljännesdesilitran verran.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lihankorvikkeena tunnetusta soijarouheesta taas voi valmistaa vaikka pihvejä, mutta sitä voi pellavan tapaan lisätä myös leipään, muroihin tai viilin sekaan. Oheinen hernekeittoresepti taas todistaa, että kunnon kotiruokaa syntyy myös nopeasti. Lisäksi hernerouhetta liottamalla saa aikaan maultaan tuoreenveroista hernemurskaa, joka sopii vaikkapa salaatin raaka-aineeksi.

Ristolaisen mielestä todella merkittävä tulokas noiden luontaisesti terveysvaikutteisten elintarvikkeiden joukossa on kuitenkin kurpitsansiemen. Alkujaan kurpitsaa ryhtyivät viljelemään intiaanit käytettyään sitä ennen ravinnokseen villinä kasvaneiden lajien öljypitoisia ja ravitsevia siemeniä. Nykyään kurpitsansiemeniä käytetään ravinnoksi mm. Kiinassa, Meksikossa, Saksassa ja Etelä-Euroopassa. Runsassiemenisiä lajikkeita kasvatetaan nimenomaan siementen vuoksi. Kurpitsansiemenissä on runsaasti sinkkiä, rautaa, magnesiumia ja E-vitamiinia. Samoin kohtalaisesti kaliumia, fosforia, kuparia, seleeniä sekä tietenkin kuitua. Siemenistä löytyy myös A- sekä B1- ja B2-vitamiineja.

Kurpitsansiemeniä on myös käytetty ainesosana eturauhasen liikakasvua ehkäisevissä apteekki- ja luontaistuotevalmisteissa. Kyseistä vaivaa siihen liittyvine virtsaamisongelmineen on viime aikoina alkanut esiintyä yhä nuoremmilla miehillä. Erkki Ristolaisen mukaan kyseiset vaivat olisivat helposti ehkäistävissä syömällä kurpitsansiemeniä joko sellaisenaan tai ruokiin sekoitettuna. Hän toteaa myös, että naisten kannattaisi syöttää siemeniä miehilleen oman etunsakin vuoksi. Ehkäistessään ja parantaessaan eturauhasvaivoja kurpitsansiemenet toimivat samalla eräänlaisena "köyhän miehen Viagrana". Siemenillä on toki vaikutuksensa myös naisten terveyteen, sillä niiden on todettu ehkäisevän virtsatietulehduksia.

Maultaan hieman sekä pähkinää että hernettä muistuttavien kurpitsansiementen käyttäminen lääkinnälliseen tarkoitukseen on todella helppoa. Niitä kun voi rouskia sellaisenaan tai paahdettuna sekä salaatteihin tai muihin ruokiin sekoitettuna. Kalleuskaan ei liene este nyt, kun hinta on pudonnut parin-kolmenkympin kieppeiltä kymmeneen euroon kilolta.

Ritva Adenius

TS/Riitta Salmi<br />Kun maustaa hernekeiton kuivatuilla sipulilastuilla, ei tarvitse vuodattaa kyyneleitä, Erkki Ristolainen toteaa.
TS/Riitta Salmi
Kun maustaa hernekeiton kuivatuilla sipulilastuilla, ei tarvitse vuodattaa kyyneleitä, Erkki Ristolainen toteaa.
TS/Riitta Salmi<br />Kurpitsansiemenillä höystetty leipä on maukasta, kuten paahdetut siemenetkin.
TS/Riitta Salmi
Kurpitsansiemenillä höystetty leipä on maukasta, kuten paahdetut siemenetkin.