Extra

Masokismiin taipuva optimisti

TS/
TS/

n - Se pilaa sun elämän. Sä tulet syömään pelkkiä sitruunamuffineja, kaverit kommentoivat mahdollista keliakiaani.

Se oli ensimmäinen realistinen epäilys syyksi mahakipuihini kolmen kuukauden arvailujen ja tutkimusten jälkeen. Tuloksia piti odottaa kaksi viikkoa. Pari päivää jaksoin vahtia syömisiä, välttää viljoja. Pari päivää oli parempi olo, vai oliko?

Pari päivää. Ainakin se oli tunnetta siitä, että kohta ei enää satu. Ei enää yhtään tähystystä tai verikoetta. Jes. Tietoisuus on tehokas placebo.

Sitten siirryin toiseen ääripäähän: Jos minulla kuitenkin on keliakia, nyt on viimeinen mahdollisuus nauttia ihanista kielletyistä jutuista. Maha on muutenkin sattunut jo kolme kuukautta, joten ei se pari viikkoa enää missään tunnu. Pastaa, kiitos, ja leipää. Kaikki, mikä on kiellettyä, on kivaa. Jos mä nyt sitten otan vielä toisen pullan, kun ei tiedä, saanko enää parin päivän päästä.

Ei ollut keliakia, salmonella, suolistoeläin, AIDS eikä mikään muukaan ja maha sattuu edelleen. Lisää tutkimuksia, taas. Tähän tottuu. Välillä tulee ahaa-elämys: hei tänään ei ole vielä sattunut. Ja sitten on taas niitä öitä, joina ei pysty nukkumaan. Kaikilla koskee vatsaan aina välillä, minulle on kerrottu. Epäilen kuitenkin, että kolme kuukautta ei ole ihan normaalia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kipuun tottuu, mutta helpompaa olisi, jos se olisi jatkuvaa. Silloin sen voisi törkätä jonnekin aivojen taka-alalle keskittymistä häiritsemästä. Tuo se ainakin jännitystä elämään. Onkohan tänään hyvä vai huono päivä?

Helpointa on ruveta masokistiksi ja alkaa nauttia kivusta. Jokaisesta hetkestä, jolloin tuntuu, ettei kivulta saa henkeä. Carpe diem. Sattuu, jos on sattuakseen, ehkä tämä menee ohi ilman diagnoosia tai lääkitystä. Ja jos ei mene, niin sitten ei vain mene.

Oppiipahan olemaan ja ymmärtämään, miten pienestä kiukuttelee, katsomaan ehkä jopa omaa napaa ja mahaa pidemmälle, tajuamaan, että on lykästänyt. Voisi se maha sattua syövästäkin ja tai turvota, koska nesteet kertyvät verestä kudoksiin kvasiorkorin, aliravitsemustilan takia. Mahassa voisi olla tuliainen Intiasta, ameeba. Voisi siellä olla mahahaavakin tai ilkeä refluksi.

Toisaalta ei varmaan kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Maija Tammi