Antiikin lumoissa: Kauneutta ja käytännöllisyyttä
Kuvan norsunluisella pienoisveistoksella, netsukella, on kauneusarvon lisäksi käytännön funktio. Sen tarkoituksena on nimittäin pitää tavarat paikoillaan.
Netsukea ryhdyttiin käyttämään Japanissa 1600-luvulla. Traditionaalisessa kimonossa ei ollut taskuja, joten pienet tavarat kuten lääkkeet, kirjoitusvälineet ja tupakka kiinnitettiin köyteen, joka työnnettiin leveän vyön alle. Netsukea tarvittiin pitämään köysi paikoillaan vyössä.
Netsukien laatu vaihtelee suuresti. Monet niistä veistettiin nopeasti jokapäiväiseen käyttöön, mutta pienoisveistokset muodostuivat myös käsityöläisten taidonnäytteiksi ja statussymboleiksi. Parhaiden tekijöiden netsuket on kaiverrettu mestarillisen yksityiskohtaisesti ja näyttävät yhtä taidokkailta miltä suunnalta hyvänsä katsottuna.
Netsuke valmistettiin yleensä norsunluusta tai puusta. Harvemmin käytettyjä materiaaleja olivat jalometallit, simpukankuori ja puolijalokivet. Suosituimpia aiheita pienoisveistoksissa olivat eläimet ja linnut, kansansatujen sankarit ja konnat sekä japanilaisten legendojen myyttiset ja groteskit hahmot.
Netsukesta tuli suosittu keräilykohde Länsi-Euroopassa 1800-luvun loppupuolella. Nykyisin keräilijöille on tarjolla runsaasti eri-ikäisiä, -tasoisia ja -hintaisia pienoisveistoksia. Valitettavasti markkinoilla liikkuu myös uusia kopioita.
Kuvan norsunluinen netsuke on valmistettu Japanissa 1800-luvulla. Se on signeerattu ja taidokkaasti kaiverrettu. Yhdeksän senttimetriä pitkän veneen kyydissä on yhdeksän kuolematonta. Netsuken arvo on 800 - 1 000 euroa.
Wenzel Hagelstam