Matkailu

Guernsey
on Kanaali-
saarten helmi

TS/Timo Kauppinen<br />Guernseyn pääkaupunkia St Peter Portia on sanottu Euroopan kauneimmaksi satamaksi.
TS/Timo Kauppinen
Guernseyn pääkaupunkia St Peter Portia on sanottu Euroopan kauneimmaksi satamaksi.

TIMO KAUPPINEN

Kun laiva saapuu Euroopan kauneimmaksi satamaksi sanottuun St Peter Portiin on ensivaikutelma häikäisevä. Viktorian aikaiset talot, mukulakivikadut, ranskankieliset katujen nimet sekä veneiden kohti taivasta kurkottavat mastot luovat paikalle ilmapiirin, joka on ominaista enemmänkin Välimeren maille kuin Brittein saarille.

Olen Guernseylla, Kanaalisaarten toiseksi suurimmalla saarella. Nämä Ranskan luoteisrannikon edustalla sijaitsevat itsehallinnolliset saaret ovat "osa Brittein saaria, muttei Englantia", kuten paikalliset asian ilmaisevat.

Victor Hugon pakopaikka

Guernseylla ei voi olla huomaamatta Victor Hugon läsnäoloa. Ranskan romantiikan johtomies ja 1800-luvun monipuolisimpiin ja tuotteliaimpiin kirjailijoihin lukeutuva Hugo asui saarella 1855-1870. Sanotaan, että täällä Hugo löysi sielun kirjoituksilleen.

Jouduttuaan Napoleon III :n vastustajana maanpakoon Guernseylle hän kirjoitti mm. Kurjat. "Köyhien evankeliumiksi" kutsutussa teoksessa Victor Hugo kuvaa oman aikansa yhteiskuntaa ja sen kovaosaisia. Teos on ajankohtainen vielä tänään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hugon runsaassa tuotannossa heijastuu kokonainen aikakausi, ja kaikki kirjallisuudenlajit ovat siinä edustettuina.

Kun tasavalta perustettiin uudelleen 1870, Victor Hugo palasi Ranskaan kuin voittaja, ja häntä kunnioitettiin ja arvostettiin sekä kirjailijana että ihmisenä tavalla, jollaista hän ei koskaan aikaisemmin ollut kokenut.

Miehittäjät vaihtuneet matkailijoihin

Kun katselee rauhallisten Kanaalisaarten yli, ei voisi uskoa, että niillä oli keskeinen asema toisessa maailmansodassa. Saaret olivat ainoa osa Iso-Britanniaa, jonka Saksa miehitti 1940-45. Saarelaisille se oli traumaattinen kokemus. Miehitysajasta on jäljellä useita merkkejä. Linnoitukset ja tykkitornit reunustavat rannikkoa, samalla kun bunkkerit pilkistävät asukkaiden puutarhoista.

Pinta-alaltaan 7 000 neliömetrin Guernseyn maanalainen sairaala on saksalaisten suurin saarille rakentama rakennus. Vangit rakensivat sitä 16 tuntia päivässä, vain tyhjä sementtipussi asunaan. Kuolleet heitettiin sementin sekaan.

Rakennustyöt kestivät kolme ja puoli vuotta, mutta se ehti olla vain yhdeksän kuukautta käytössä, ennen kuin englantilaiset tulivat. Sairaala oli suunniteltu 800 potilaalle. Paikan hämärä valaisu, kosteat lattiat ja paikan tyhjyys tekevät vierailusta omalla tavallaan mielenkiintoisen.

Saaren leuto ilmasto houkuttelee paljon tulijoita. Muuttamista säädellään kuitenkin tiukasti. Kun kolmen makuuhuoneen asunto paikallisille maksaa noin 400 000 euroa, on ulkomaalaisen maksettava samaisesta yli 860 000 euroa. Tänne ei haluta köyhiä.

Ostosten tekeminen Guernseylla on halvempaa kuin Englannissa yleensä, koska arvonlisäveroa ei ole. Guernsey onkin suosittu matkakohde englantilaisten keskuudessa. Täällä on oma punta, joskin sen arvo on sama kuin Englannin vastaavan.

TS/Timo Kauppinen<br />Saksalaisten miehitysajasta on jäljellä useita merkkejä. Rannikkoa värittävät lukuisat bunkkerit, linnoitukset ja tykkitornit.
TS/Timo Kauppinen
Saksalaisten miehitysajasta on jäljellä useita merkkejä. Rannikkoa värittävät lukuisat bunkkerit, linnoitukset ja tykkitornit.