Liikenne

Vastuu lapsista
ulottuu myös autoon

Harva asia saa minut raivon partaalle liikenteessä - onneksi. Yksi on kuitenkin ylitse muiden. Jos näen lapsen istumassa etupenkillä aikuisen sylissä tai keikkumassa irrallaan taka- ja etupenkkien välissä auton liikkuessa, purkaus on tosi lähellä.

Viimeksi seurasin nuorta perhettä lähikaupan pihassa. Vanhan vihreän Golfin omistajapariskunta piti oikeutenaan kuljettaa pikkulastansa äidin käsivarsien "suojassa" etupenkillä. Onneksi auto kääntyi pian kotitalon pihaan, joten ainakin tämä reissu jäi onneksi lyhyeksi.

Millä aikuiset saisi uskomaan, että heidän vastuu lapsistaan ulottuu myös ja varsinkin autoon, jossa lapsi on täysin aikuisen virheiden ja ratkaisujen armoilla?

Aikuinen ei kykene pitelemään lasta kiinni törmäyksessä, jos vauhtia on yli 7 kilometriä tunnissa. Lapsen suojaa vain asianmukainen ja oikein kiinnitetty turvaistuin. Äkkipysähdyksessä irrallinen lapsi lähtee penkkien välistä pää edellä kohti tuulilasia kuin leppäkeihäs.

Herätkää jo, tumpelot! Lapsenne ovat juuri teidän vastuullanne. Huomautus asiasta sivulliseltakin on parempi kuin lapsen kuolema tai vammautuminen välinpitämättömyyden takia. Seuraavan kerran en enää pidä suutani kiinni.

KARI PITKÄNEN