Kuluttaja

Lemmikki kannattaa valita
omistajansa mukaan

TS/Jori Liimatainen<br />Berberiskinkki elää terraariossa. Eläimen elinvaatimukset on syytä selvittää etukäteen ennen hankintaa.
TS/Jori Liimatainen
Berberiskinkki elää terraariossa. Eläimen elinvaatimukset on syytä selvittää etukäteen ennen hankintaa.

HANNA VILO

Moni haaveilee karvaisesta kaverista. Ennen lemmikin hankintaa on kuitenkin hyvä miettiä, minkälainen eläinystävä omaan elämäntyyliin sopii. Lemmikki voi parhaiten, kun se pääsee toteuttamaan luonnollisia vaistojaan.

Turussa sijaitsevan Puutorin Akvaarion myyjä Kirsi Kauppi toteaa, että ennen lemmikin hankintaa on varmistuttava, että omistajalla on valmiudet pitää lemmikistä huolta.

- Jos perheessä on esimerkiksi pieniä lapsia, voi lemmikin kanssa tulla ongelmia. Lapset voivat tahtomattaan olla kovakouraisia käsittelijöitä ja lemmikit saattavat joutua kärsimään.

Seurallista lemmikkiä etsivälle sopivat esimerkiksi marsu tai kani.

- Marsut ovat varsinaisia Turun maakuntaeläimiä, sillä ne kaikki osaavat sanoa "kui". Kuikuttelevat marsut sopivat turkulaisille loistavasti, Kauppi naureskelee.

- Kanit taas kiintyvät syvästi hoitajiinsa ja kaipaavat valtavasti hellyyttä. Niiden kanssa voi myös harrastaa yhdessä. Niille on muun muassa estehyppykisoja, joista voi tulla koko perheen hauska harrastus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maaoraviin kuuluvat preeriakoira ja siperianmaaorava kuuluvat spesiaalilemmikkeihin, joiden hankintaa tulisi harkita erityisen tarkkaan.

- Preeriakoirat ovat nykyään hyvin suosittuja, sillä ne ovat sosiaalisia ja älykkäitä eläimiä. Pahimmillaan preeriakoirat eivät kuitenkaan hyväksy lauman ulkopuolisia jäseniä ollenkaan. Ne voivat esimerkiksi purra vieraita käteen, vaikka kotiväelle olisivatkin aivan ihania. Niitä ei kannata hankkia ensimmäiseksi kotieläimeksi.

Eläin ei pidä muuttamisesta

Lemmikkiä hankkiessa on syytä selvittää sen elinvaatimukset etukäteen.

- Omistaja voi luulla, että häiriökäyttäytyvä eläin on sairas, vaikka kyse saattaakin olla siitä, että sen elinvaatimukset eivät täyty. Esimerkiksi terraariossa oleva käärme ei pidä siitä, että perheen koira tuijottaa sitä koko ajan. Käärme stressaantuu ja voi lakata syömästä. Lisäksi paikan vaihto aiheuttaa eläimelle aina stressiä, mikä omistajan on otettava huomioon.

Turussa eläinsuojeluvalvoja ja eläinlääkäri käyvät kerran vuodessa tarkastamassa lemmikkiliikkeen toiminnan. Ulkomailta tuodut eläimet tarkastaa aina eläinlääkäri.

Kaupin mukaan eläimestä maksetut rahat saa aina takaisin, mikäli pystyy todistamaan, että terveenä myyty eläin on jo ostohetkellä ollut sairas.

- On kuitenkin harvinaista, että sellaista tapahtuu. Lähtökohta on aina, että myytävä eläin on terve. On hyvin hankala todistaa jälkikäteen, että myyty eläin olisi ollut sairas.

Koirat tarvitsevat sopivaa tekemistä

Koiraa hankkiessa on hyvä pohtia omia harrastuksiaan. Sohvaperunan ei kannata hankkia aktiivista paimen- tai metsästyskoiraa, sillä tyhjäkäynnillä oleva koira purkaa energiaansa usein häiriökäyttäytymiseen.

Suomen kennelliiton tiedottaja Kaija Unhola toteaa, että aktiiviset koirat sopivat hyvin esimerkiksi agilityharrastajille.

- Koira turhautuu helposti, jos se ei voi toteuttaa luonteelleen sopivaa tehtävää kuten metsästystä tai lammaslauman vahtimista. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista. Silloin aktiiviset koirat voivat nauttia olostaan esimerkiksi agilityradalla tai palveluskoirana.

Koiran hankinnan Unhola suosittelee aloittamaan selaamalla koirakirjaa. Sen jälkeen voi ottaa yhteyttä esimerkiksi Kennelliiton neuvontapalveluun tai suoraan kasvattajille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kasvattajat tuntevat parhaiten koirien luonteen ja voivat siten ehdottaa omistajalle sopivaa koirarotua. Esimerkiksi kovin rauhallinen perhe ja vilkas koira eivät välttämättä sovi yhteen. Usein ihmiset valitsevat lopulta itsensä näköisen lemmikin.

Kauppasopimus kannattaa tehdä

Unhola kehottaa koiran ostajaa tekemään aina kirjallisen kauppasopimuksen, jossa määritellään ostoehdot.

- Jos myöhemmin ostajan ja kasvattajan välille tulee jostakin asiasta riitaa, niin silloin on hyvä olla kirjallinen paperi, johon vedota. Useimmat ostajat ovat hyvin luottavaisia kaupantekohetkellä, eivätkä vaadi kirjallista sopimusta. Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä erimielisyyksiä ilmenee aina jonkin verran.

Jos perheessä jollakulla on allergiataipumusta, Unhola ehdottaa jonkun tuttavan koiran lainaamista vähäksi aikaa ennen ostopäätöstä, jotta sietokyky selviäisi.

- On hyvin yksilöllistä, miten esimerkiksi koiran hilseeseen ja eläinpölyyn reagoidaan. Myös pentukoiran eritteet ovat hyvin allergisoivia. Mitään sellaista rotua ei ole olemassa, joka ei allergisoisi ollenkaan.

Persialaiskissa teettää töitä

Turun rotukissayhdistyksen varapuheenjohtaja Suvi Sippola tuumii, että kissan hankinta on hyvä aloittaa internetistä.

- Kissojen suurin ero on turkin hoidossa. Toiset rodut vaativat päivittäistä turkin hoitamista, toiset taas selviävät paljon vähemmällä. Esimerkiksi persialainen rotu sopii ihmiselle, joka tykkää puunata ja laittaa kissaansa. Norjalainen metsäkissa ja Maine coon -rodut taas ovat paljon helppohoitoisempia.

Kissoilla on myös luonnollisia vaistoja, joita niiden täytyy päästä toteuttamaan.

- Norjalainen metsäkissa ja Maine coon ovat kovia kiipeilemään, minkä takia niillä täytyy olla jonkinlainen kiipeilypuu. Turkkilainen van taas pitää vedestä, ja osa pitää myös kovasti uimisesta.

Kaikki rotukissat sopivat kerrostalokissoiksi.

- Kissat vaativat yhtä paljon hoitoa kuin koirat, mutta niitä ei tarvitse ulkoiluttaa. Kissa voi olla koko ikänsä sisällä, ellei sitä totuta ulkoiluun.

Myös kissan ostajan on syytä tehdä kirjallinen kauppasopimus.

- Ennen ostopäätöstä on hyvä käydä tutustumassa kasvattajan oloihin. Jos olosuhteet ovat siistit ja pennut ovat terveennäköisiä ja rohkeita, niin se on hyvä merkki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Jori Liimatainen<br />Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva isojerboa hurmaa suurilla silmillään. Jyrsijöihin kuuluva eläin ei juo koskaan vettä, vaan saa tarvitsemansa nesteen tuoreen ruuan kautta.
TS/Jori Liimatainen
Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva isojerboa hurmaa suurilla silmillään. Jyrsijöihin kuuluva eläin ei juo koskaan vettä, vaan saa tarvitsemansa nesteen tuoreen ruuan kautta.
TS/Jori Liimatainen<br />Nelivarvaskilpikonna on suosittu lemmikki. Se voi elää pisimmillään jopa yli satavuotiaaksi.
TS/Jori Liimatainen
Nelivarvaskilpikonna on suosittu lemmikki. Se voi elää pisimmillään jopa yli satavuotiaaksi.

Luitko jo nämä?