Matkailu

Pariisi
uhkaa
tukehtua
liikenteeseen

La Tour Eiffel 15 000 palkkeineen ja 2,5 miljoonine niitteineen on maailman kuvatuin pytinki. Invalidikirkko on maailman suurin turistikohde, rue Saint Honore on kuulu haute couturésta ja niin edelleen ja niin edelleen.

Henkeä salpaavaa, mutta kuka haluaisi asua Pariisissa tai sen lähiöissä? Pariisi ja koko Ile-de-France ovat tukehtumassa liikenteeseensä. Alueella asuu 11 miljoonaa ihmistä, ja kun liki jokainen käyttää jonkun sortin kulkuneuvoa, seuraus on nähtävissä joka päivä.

Pitkästi yli puolet pariisilaisista ajaa autolla, vaikka sillä pääsee moottoritiellä joskus vain viisi kilsaa tunnissa. Uusimman tutkimuksen mukaan ulosmenoteillä ruuhka kestää joka päivä kymmenen tuntia. Yhä useampi ostaa moottoripyörän ja ajaa sillä itsensä hengiltä.

Metrossa matkustetaan seisaallaan, mutta mihin pistät repun tai muun tilpehöörin. Lähijunat ovat joko lakossa tai myöhässä. Selitystä ei kuulu, vaikka kysyisi. Osa vetureista on aikansa eläneitä, kolmikymppisiä dieseleitä.

Bussit eivät juuri kulje lähiöihin. Ei ihme, että kun pariisilaisilta kysytään, mikä maassa mättää, neljä kymmenestä vastaa: liikenne!