Extra

Niksikkäät-palstaa: Monikäyttöinen lasta

TS/Jonny Holmén<br />Lastasta on apua monessa kotitaloustyössä.
TS/Jonny Holmén
Lastasta on apua monessa kotitaloustyössä.

Ikkunanpesuun tarkoitettu lasta lojuu yleensä pitkät ajat käyttämättömänä, ainakin ikkunoiden pesun väliajat. Sitä voi kuitenkin hyödyntää muuhunkin. Sillä saa esimerkiksi kylpyhuoneen ja suihkutilan lattian nopsasti kuivaksi. Myös tiskipöydän sillä saa kuivattua kätevästi. Ei sovi ikkunanpesimenkään ylen aikaa joutilaana lojua.

Pata hajuttomaksi

Kun padat tai kattilat joutuvat kosketuksiin tuoreen kalan kanssa, siitä jää niihin tympeä haju ja makukin. Ne saa kuitenkin pois, kun pesee astiat etikalla terästetyllä vedellä.

Väriä pottumuusiin

Jos tavallisen haljun vaalean perunasoseen väri alkaa kyllästyttää, asia on helposti korjattavissa. Jos ehkä oranssi väri miellyttää, kannattaa kokeilla vaikkapa ruotsalaisten suosimaa rotmosia, jossa perunan lisäksi on myös porkkanaa. Siitä tulee todella kauniin väristä ja makukin on mukavan muheva. Porkkanat voi myös jättää aavistuksen raaoiksi, jolloin perunamuhennoksesta tulee mukavan pilkullista. Mutta jos haluat perunasoseesta ärjyn vihreää, keitä perunoiden joukossa pinaattia. Lopputulos on oikeasti kaunis ja terveellinenkin. Maistuis varmaan Kippari-Kallellekin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järkeä säilytykseen

Tomaattien ja omenoiden säilyttämisessä saa olla tarkkana. Kumpikin nimittäin erittää etyleeniä, jolla on kypsyttävää vaikutusta. Sen tähden niitä ei koskaan kannatakaan säilyttää esimerkiksi kurkun, tillin tai porkkanoiden läheisyydessä. Nuo kolme näet reagoivat etyleeniin sikäli ikävästi, että ainakin porkkanaan siitä tulee kitkerä sivumaku.

Huokeaa nyöriä

Eipä ole tällä palstalla aikoihin ollutkaan sukkahousuniksiä. Nyt sellainen tulee, ja se panee nuo seksintappajiksikin moititut vaatekappaleet kiertoon varsin veikeällä ja kätevällä tavalla. Käyttökelvottomat eli risaantuneet sukkahousut kannattaa näet leikata kapeahkoiksi suikaleiksi, joita voi sitten käyttää mm. jätepussien tai kukkien sitomiseen. Huokea vaihtoehto kaupan naruille. Samalla tavalla ja samaan tarkoitukseen voi tietenkin silputa myös silmäpakoiset ja reikiintyneet sukkansa.

Ritva Adenius