Kauneus ja hyvä olo-palstaa: Rentouttavat jumpat
ovat kuntoilun uusin trendi
Fysioterapeutti Marjaana Oikarinen tietää, että kivut ja säryt iskevät ensiksi niska- ja hartiaseutuun, pahimmin vaarassa ovat tuki- ja liikuntaelimet, kipukohtia on selässä, yläraajoissa ja olkavarsissa.
- Etenkin viimeksi mainituissa kivut ovat selvästi lisääntyneet viimeisen kolmen-neljän vuoden aikana, ja selkeästi ne ovat yhteydessä näyttöpäätetyöskentelyyn, hän huomauttaa.
Seurauksena ovat muun muassa lisääntyneet ryhtiongelmat. Kasaan painuneet hartiat vaikeuttavat kunnollista hengitystä.
- Surullisinta on, että ryhtiongelmat ovat lisääntyneet erityisesti lasten ja koululaisten keskuudessa. Ihmisen pitäisi ottaa uudelleen ryhti haltuunsa. Kunnollinen keskivartalo-ojennus pitää ryhdin ja rangan suorassa, mutta siihen tarvitaan toimivaa vatsa- ja selkälihaksistoa. Ja siihen taas kuntoilua. Ihminen tarvitsee kunnossa olevaa lihaksistoa koko elämänsä ajan, Oikarinen opastaa.
Hän puhuu aktiivin liikunnan puolesta ja sanoo jo vuosia olleensa sitä mieltä, että liikuntaa pitäisi harrastaa neljä-viisi kertaa viikossa. Edes jotain liikuntalajia, sillä valinnan varaa todella on. Väliä ei ole sillä, mitä tekee, kunhan tekee.
- Onneksi nykyisin jo aletaan tunnustaa jatkuvan liikkumisen merkitys. Eikä koskaan ole myöskään liian myöhäistä aloittaa, hän lohduttaa.
Sen lisäksi Oikarinen on iloinen siitä, että venyttelyn merkitys ja arvo lihaksiston kunnon ylläpidossa on alettu ymmärtää uudelleen. Hän toivoo, että ihmiset tulisivat jumppasalille jopa pelkästään syvävenyttelytunnille siinä kuin hikijumppaankin.
Itse hän sanoo venyttelevänsä jokaisen kuntoilusuorituksen lopuksi 30 - 45 minuuttia.
Rentoutus osaksi liikuntaa
Viime aikoina trendikkäiksi lajeiksi ovat nousseet erilaiset rentouttavat jumpat. Uusimpia tulokkaita on muun muassa bodybalance, joka on kehitetty erikoisesti rentouttamaan kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti. Sen liikkeet ovat rauhallisia ja tarkkoja, ja niiden tekeminen vaatii keskittymistä ja läsnäoloa.
Marjaana Oikarinen on ammattinsa ohella myös kuntosaliohjaaja ja vetää muun muassa bodybalancea.
Rauhallisen musiikin tahdissa tehtävään ohjelmaan on poimittu vaikutteita eri tekniikoista kuten kiinalaisesta taiji-voimistelusta, astangajoogasta ja pilateksesta. Lopuksi on pitkä jakso syvävenyttelyä. Kehoon kerääntyneet jännitykset ja stressi vapautuvat ja yleinen hyvinvointi lisääntyy.
- Pyrkimyksenä on kehittää lihaskuntoa, kehon koordinaatiokykyä, tasapainoa, keskittymiskykyä, liikkuvuutta, laajentaa rangan kiertoliikkeitä ja lisätä rentoutumista. Kokonaisvaltainen harjoittelu parantaa myös ryhtiä, hän luettelee.
Maailmanlaajuisen Les Mills
-tuotemerkkiperheeseen kuuluvan bodybalancen ohjaajat koulutetaan tarkan kurssin avulla niin, että kaikkialla ohjelma toteutetaan samanlaisena. Tunnille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta harjoittelusta.
Muita tuoteperheeseen kuuluvia jumppia ovat esimerkiksi bodystep ja bodypump.
Hengitys kuntoon
Marjaana Oikarinen muistuttaa myös kunnollisen hengityksen merkityksestä.
- Erilaisilla kiertoliikkeillä avataan rintakehää. Hyvässä toimivassa hengityksessä rintakehän pitäisi liikkua keskimäärin seitsemästä kymmeneen senttiin. Valitettavasti liikkuvuus saattaa jäädä jopa kolmeenkin senttiin, hän tietää.
Oikeaa hengitystä voi opetella, siihen bodybalancessa kiinnitetään huomiota.
Paula Hätönen