Matkailu

Tunnelmia
ja tuoksuja Saksan joulu-markkinoilla

TS/Kaisa Paasivirta<br />Joulumarkkinoilla vierailu on jouluaikaan Saksan matkan kohokohta.
TS/Kaisa Paasivirta
Joulumarkkinoilla vierailu on jouluaikaan Saksan matkan kohokohta.

KAISA PAASIVIRTA

Joulun alla Stuttgartin keskustan aukiot ja korttelit täyttyvät koristelluista myyntikojuista ja lämpimistä jouluvaloista. Ohikulkijan nenään kantautuu hehkuviinin makeita lemahduksia, sokeripaahdettujen mantelien ja pähkinöiden sekä jouluisten mausteiden tuoksuja. Posetiivinpyörittäjät veivaavat ilmoille iloisia sävelmiä.

Jokaisen itseään kunnioittavan saksalaisen kylän ja kaupungin keskustaan on ilmestynyt jouluinen tori. Marraskuun viimeisenä viikonloppuna avatut Stuttgartin tunnelmalliset joulumarkkinat ovat Saksan vanhimpia ja suurimpia joulumarkkinoita. Stuttgartin joulutorin historia ulottuu yli 300 vuoden taakse. Kävijöitä oli myös tänä vuonna useampia miljoonia. Joulumarkkinoilla eivät viihdy ainoastaan kaupunkilaiset itse, vaan torille tullaan bussilasteittain pitkänkin matkan takaa, jopa ulkomailta. Joulumarkkinoilla vierailu on nyt Saksan vierailun kohokohta.

Hehkuviini lämmittää

Joulumarkkinoille tullaan ennen kaikkea virittäytymään joulun tunnelmaan, kumoamaan muutama mukillinen Glühweinia ystävien seurassa, herkuttelemaan ja nuuskimaan jouluisia tuoksuja. Jouluostoksia voi markkinoilla tehdä laidasta laitaan. Siitä pitävät huolen markkinoiden pari sataa myyntikojua. Joulupipareita ja -leivonnaisia on tarjolla sen seitsemää sorttia. Paikallinen erikoisuus on kuivatuista päärynöistä leivottu hedelmäleipä Stuttgarter Hutzelbrot . Tarjolla on lisäksi kynttilöitä, makeisia, patoja ja kattiloita. Suosittuja ovat erilaiset puiset joulukoristeet ja seimet hahmoineen. Joulutorille on loihdittu myös isompi seimi-installaatio elävine lampaineen ja aaseineen. Jeesus-lapsen virkaa toimittaa nukke.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valkeasta joulusta on Stuttgartissa turha haaveilla, vaan ei hätää: joulumarkkinoilla lapset ja varttuneemmatkin pääsevät kokeilemaan talven riemuja, sillä markkinoille on rakennettu 500 neliömetrin luistelukaukalo. Luistimet saa kätevästi vuokrattua paikan päältä. Suosittu huvitus on myös pienoisrautatiellä kulkevalla junalla ajelu.

Suomikin mukana

Joulumarkkinahumun keskellä onneaan koettavat myös ilmapallomakkarataiteilija ja opaskoirayhdistyksen varainkerääjä. Mutta mitä ihmettä? Markkinoiden laitamilta löytyy salkoon nostettu Suomen lippu ja "suomalainen kylä". Asialla ei kuitenkaan ole Rovaniemen pukki vaan Oulun läänin pk-yrittäjät. Tarjolla on loimulohta, lättyjä, elävän tulen kahvikota ja pinoittain matkailubrosyyreitä. Suomi-kylän jouluisinta antia ovat pikkuruisesta cd-soittimesta tulvivat suomenkieliset joulurallatukset.

Yrityspalveluyritys Finspirit markkinoi tänä jouluna suomalaisia tuotteita Saksassa neljän eri kaupungin joulumarkkinoilla: Hannoverissa, Düsseldorfissa, Bad Wimpfenissä ja Stuttgartissa. Suomi-kylän syrjäinen sijainti varsinaiseen joulutoriin nähden on pitänyt kävijämäärän laihana. Valtaosa saksalaisista tungeksii hehkuviini- ja bratwurst-kojujen lähettyvillä ja ostaa loimulohen sijaan tuokkosen paahdettuja kastanjoita.