Liikenne

Kummalle puolelle
heijastin heilumaan

TS/Natalia Kopkina<br />Kysyjä on kiinnittänyt huomiota siihen, että useilla jalankulkijoilla heijastin on ripustettu vasemmalle puolelle.
TS/Natalia Kopkina
Kysyjä on kiinnittänyt huomiota siihen, että useilla jalankulkijoilla heijastin on ripustettu vasemmalle puolelle.

Näin pimeän tultua ja heijastimien vähäisen käytön vuoksi, eikö olisi hyvä kerrata heijastimien oikeaa käyttötapaa ja paikkaa! Minua askarruttaa, että kummalla puolella sitä heijastinta pitää käyttää ja mikä on sen oikea paikka, että näyn tuolla liikenteessä hyvin ?

Muistan kun kouluaikoinani 1970-luvulla opastettiin, että heijastin täytyy laittaa oikean käden hihaan roikkumaan.

Siitä syystä, että kävelen tien vasenta reunaa eli vastaan liikennettä, silloin heijastin on tien puolella ei penkereen, ja autoilija huomaa sen paremmin.

Nyt kun olen seurannut noita vähäisiä heijastimien käyttäjiä, niin melkein kaikilla se on vasemmalla puolella.

Käytänkö heijastintani oikein?

Vastaus: Perinteisten heijastinten, kuten erilaisten nauhojen ja riipukkeiden tulee sijaita siten, että lähestyvän ajoneuvon kuljettaja näkee jalankulkijan, olipa tämä ylittämässä tietä tai kulkemassa tietä pitkin.

- Nykyään liikutaan paljon jo kevyen liikenteen väylillä, joten heijastimen ripustamispuolella ei ole niinkään väliä kunhan se vain on. Valaistussakin taajamassa erityisesti kadun ylitystilanteessa heijastin on tarpeen, Lasse Saharinen Liikenneturvasta kertoo.