Kuluttaja

Miksi isoäiti ei saa
avata lapselle tiliä?

Kaukonäköinen isoäiti halusi avata lapsenlapselleen Turun Handelsbankenissa tilin, jolle voisi kerätä pesämunaa lapsen tulevaisuuden varalle. Hän yllättyi, kun avaaminen ei onnistunutkaan ilman lapsen vanhempien allekirjoituksia.

Isoäidin omassa lapsuudessa kummitäti sai avata hänelle tilin, eikä siihen vanhempia tarvittu.

Miksi käytäntö on muuttunut, yksityisryhmän johtajaTiina MallulaHandelsbankenista?

- Molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, ja he vastaavat lasten varoista. Heillä on lakiin perustuva oikeus tietää tilistä. Heille molemmille tulee siihen käyttöoikeus.

- Ikävä kyllä perheet ovat hajonneet ja on tullut huoltajuuskiistoja. Pankkimaailmassa on törmätty siitä seuranneisiin ongelmiin. On jouduttu täsmentämään, kuka voi avata alaikäiselle tilin ja käyttää sitä. Se on kuluttajan hyväksi. Kiusanteosta ei ole kyse.

Entä jos isä tai äiti on yksinhuoltaja?

- Tarvitaan todistus yksinhuoltajuudesta ja käyttöoikeus vain huoltajalle. Silloin ei tarvita kenenkään muun hyväksyntää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitääkö vanhempien olla läsnä pankissa?

- Tilinkäyttöoikeuslomakkeisiin tarvitaan allekirjoitukset, ja me todistamme, että ne ovat oikeat. Tämä perustuu siihen, että vanhemmat ovat paikalla pankissa.

Milloin käytäntö on tiukentunut?

- En osaa sanoa. Niin kauan on näin ollut kuin muistan. Tilanne on sama, jos vanhemmat haluavat tehdä lapselle arvopaperisijoituksen. Siihen tarvitaan molempien vanhempien suostumus.

Millainen on menettely Turun Seudun Osuuspankissa, palvelupäällikkö Leena Lindström?

- Alaikäisen vanhempien pitää tulla avaamaan tiliä yhdessä tai toiselta pitää olla valtakirja. Jos isoäiti haluaisi avata tilin, se onnistuisi meillä. Isoäidille ei kuitenkaan tulisi käyttöoikeutta tiliin, vaan hän voisi tehdä sen vain lahjoitustarkoituksessa. Myöhemmin vanhemmille pitäisi määrätä tilin käyttöoikeus.

Entä yksinhuoltajat?

- Alaikäisen edunvalvojia ovat molemmat vanhemmat yhdessä, ellei yksinhuoltajuutta näytetä toteen virkatodistuksella.

Pitääkö Osuuspankissa olla molempien vanhempien paikalla?

- Ei välttämättä samaan aikaan, mutta molempien pitää hyväksyä tili.

Miten mahtaa olla muissa pankeissa?

- Käytäntö lienee aika sama. Tästä määrää holhouslaki.

Ritva Setälä