Sunnuntai

Muovirasia on geokätköilijän aarre

TS/Arto Takala<br />Geokätköilijä tarvitsee harrastuksen aloittamiseen gps-paikannuslaitteen. Laitteeseen syötetään kätkön koordinaatit ja laite kertoo metrilleen kätkön sijainnin.
TS/Arto Takala
Geokätköilijä tarvitsee harrastuksen aloittamiseen gps-paikannuslaitteen. Laitteeseen syötetään kätkön koordinaatit ja laite kertoo metrilleen kätkön sijainnin.

Arttu Eteläpelto ja Laura Halme nousevat autosta ja napsauttavat "gepsinsä" päälle. Hetken odottelun jälkeen laite antaa heille vihjeen, mistä suunnasta aarre löytyy. Matka vie tieltä pois ja suunta käy kohti kiviröykkiötä.

Laite kädessään Laura alkaa kiivetä mäkeä ylös. Loput metrit edetään jo neliraajatekniikalla. Gps kertoo metrilleen, missä haluttu piste sijaitsee. Nuoli laitteen näytössä varmistaa oikean suunnan.

- Tässä sen pitäisi olla. Ei näy, Arttu sanoo kurkistellen koloihin.

Laura etenee systemaattisemmin, muttei osu kätkölle.

- Ha, haa! Täällä! Arttu huutaa.

Aarre on löytynyt.

Kolosta putkahtaa esiin pakasterasia. Sisällä on kynä ja vieraskirja, josta voi lukea edellisten kävijöiden viestejä. Tarkoitus on, että kätkölle saapuja kirjoittaa nimensä listaan. Onnekas voi löytää purkista myös pikkutilpehöörää, jonka voi vaihtaa johonkin uuteen. Älä ota, ellet jätä jotakin tilalle, on homman idea.

Lauran ja Artun löytämä aarre sijaitsee Turun Ruissalossa ja helposti saavutettavassa paikassa, mutta moni geokätkö on vaikean maaston ja nokkelien vihjeiden takana. Kuka hullu rämpii kilometritolkulla vetisessä metsässä löytääkseen muovipurkin?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Aika monikin, Laura vastaa naurahtaen.

- Suomessa on vajaat viisisataa geokätköilijää, jotka ovat löytäneet ainakin yhden kätkön. Parisataa heistä on aktiiveja, jotka ovat käyneet ainakin kymmenellä kätköllä, hän selittää.

Geokätköilijät eivät hämmenny epäuskoisen kysymyksistä. He ovat tottuneet selittelemään omalaatuista harrastustaan.

- Voisihan sitä yhtä lailla kysyä, mitä ihmeen järkeä on suunnistuksessa. Siinäkin juostaan ympäri metsiä leimaamassa lappuja.

- Tämä on oikeastaan perinteisen suunnistuksen moderni muoto, Arttu pohtii.

Geokätköilyssä etsitään maastosta tai kaupunkiympäristöstä muiden piilottamia aarteita. Kätköä etsitään gps-vastaanottimen ja kätköstä annettujen koordinaattien avulla. Koordinaatit löytyvät internetistä harrastajien sivuilta.

Kätkön löytäjä kirjoittaa kätkössä olevaan vieraskirjaan oman nimensä ja muutaman sanan seikkailustaan. Palattuaan maastosta hän kuittaa löytönsä myös sähköiseen vieraskirjaan. Kätkön tekijä saa siis aina tiedon, kuinka moni on käynyt hänen kätköllään.

Arttu Eteläpellon mukaan geokätköilyssä viehättää jamesbondmainen aarteenetsintä, joka yhdistää sopivasti tekniikkaa ja luonnossa liikkumista. Aivoille vauhtia antavat moniosaiset verbaaliset vihjeet, jotka täytyy ensin selvittää päästäkseen kätkölle.

Suomen aktiivisin geokätköilijä on löytänyt 630 kätköä. Kaiken kaikkiaan maassamme on 1100 kätköä.

Lauran mukaan Turun ympäristössäkin on 40-50 piiloa. Sehän tarkoittaa, että kaupungista voi löytyä salaperäinen muovirasia mistä vain.

- Joo-o. Maailma on erilainen geokätkijän silmin, muuntelee Arttu ilkikurisesti televisiomainosta.

Hän myöntää katselevansa kaupunkia uudella tavalla. Potentiaalisia piilopaikkoja on kaikkialla.

Löytävätkö näitä kätköjä joskus myös ulkopuoliset?

- Kyllä. Joskus geojästit myös tuhoavat kätköjä. Ilkivaltaa tehdään erityisesti kaupungissa. Minäkin olen joutunut siirtämään kätköjäni, kun niitä on tuhottu, Laura kertoo.

Geojästi on kätköilijän nimitys asiaa harrastamattomasta henkilöstä. Termi on lainaus Harry Potterista. Jästejä varten kätköissä on selitys harrastuksesta ja toivomus, että kätkö jätettäisiin rauhaan. Jästien vuoksi urbaanikätköjä etsiessään harrastaja joutuu silloin tällöin päästämään valkoisia valheita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Joskus olen kertonut olevani lintuharrastaja, toisinaan vain teeskentelen tekeväni jotain muuta. Moni on tullut suoraan kysymään, mitä oikein puuhaan. Aina ei kysyjä tosin ole tainnut oikein ymmärtää selitystäni.

Matka jatkuu Ruissalosta seuraavalle kätkölle. Tällä kertaa aarre löytyy historialliselta paikalta Aurajoen kupeesta. Kätköilijöiden periaatteena on, että vaikka kätkö sijoitettaisiinkin jonkin muistomerkin läheisyyteen, se ei saa aiheuttaa tuhoa itse nähtävyydelle. Kätköilijä ei siis saa löytöhuuruissaan ryhtyä purkamaan esimerkiksi muinaismuistomerkkejä. Kätkö ei myöskään saa olla vahingoksi luonnolle tai aiheuttaa maanomistajalle vaivaa. Geokätkoilijöillä on omat eettiset periaatteensa.

Koska monet kätköt on liitetty paikallisiin nähtävyyksiin, karttuu kätköilijän historiantuntemus kuin itsestään.

- Monasti geokätköily myös vie paikkoihin, joihin ei olisi osannut tai ymmärtänyt muuten mennä. Joskus pelkkä taival kätkölle on näkemisen arvoinen, Laura sanoo.

Arttu ja Laura ovat innostuneet geokätkennästä erityisesti siksi, että se on liikunnallinen harrastus.

- Aiemmin saatoin polkea kuusikymmentäkin kilometriä kätkön vuoksi, nykyään kuljen pitemmät matkat autolla.

Kun Arttu ja Laura kaivavat esiin Tuomiokirkon kupeessa sijaitsevan geokätkön, on jästinkin pakko vakuuttua. Maailmahan on täynnä potentiaalisia kätköjä.

Muovirasiasta löytyy avaimenperä, lasinpala ja simpukka. Nykyaikaisen aarteenetsijän saalis. Tällaisia aarteita on maailmassa yli 126 000. Joissakin kätköissä lymyää nk. travelbug, pieni esine, jonka tehtävänä on kiertää maailmaa kätköstä toiseen. Bugilla on mukanaan metallilaatta tunnistamista varten ja internetistä voi seurata kunkin bugin matkaa maailmalla. Arttu pohtii parhaillaan, mihin kätkisi Tunisiasta mukaan tarttuneen Bugin.

Laura on kolunnut lähes kaikki Turun alueen kätköt. Moni kätköilijä saa myös kiittää häntä mielenkiintoisista ja haastavista kätköistä. Hän on tehnyt 24 omaa kätköä. Puolitoista vuotta kätköilyä harrastanut lääkäriopiskelija miettii koko ajan uusia vekkuleita tapoja kätköjen perustamiseen. Yksi hänen kätköistään on esimerkiksi sellaisessa paikassa, josta sen voi löytää vain yöllä. Puutöitä harrastava nuori nainen on myös veistänyt kaksi puu-ukkoa, jotka kiertävät maailmaa ympäri - toinen idän kautta, toinen lännen. Laura pystyy seuraamaan ukkojensa matkaa netissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuomiokirkon kätkö on yksi Turun kaupunkikätköistä. Myös Helsingin senaatintorilla on kätkö.

Kätköt luokitellaan tähdin maaston vaikeuden ja kätkön vihjeiden haastavuuden mukaan. Yhden tähden kätkölle pääsee pyörätuolillakin, viiden tähden luokitus vaatii jo kiipeilytaitoja. Vaativimpiin kohteisiin päästäkseen saattaa joutua laskeutumaan köydellä kuiluun tai sukeltamaan.

Joihinkin kätköihin johtavat vihjeet vaativat matemaattisia taitoja ja nokkelia hoksottimia.

- Yksi esimerkki nokkeluutta vaativasta kätköstä on Tukholmassa, jossa seuraavaan vihjeeseen päästäkseen täytyy ymmärtää, että kirjastoon viittaava down under tarkoittaa Australiaa käsittelevää hyllyä, sanoo Laura.

Turussakin on muutama moniosainen multikätkö. Yksi niistä on nimeltään Aurajoen vanhat Frouvat. Tehtävänanto on seuraavanlainen:

A Vähennä Joutsenen keskimmäisessä mastossa olevien raakojen määrästä 3.

B Lisää Joutsenen takimmaisessa mastossa olevien raakojen määrään 3.

C Kuinka monta kirjainta on Sigynin kotipaikan nimessä? Vähennä tästä luvusta 1.

D Katsele ympärillesi: mikä on seuraava luku? Vähennä tästä luvusta 5 ja jaa näin saamasi luku 14:lla.

E Kuinka monta porrasta on Förin laituritason ja katutason välillä sillä puolella jokea, jolla nyt seisot? Vähennä

tästä luvusta 2.

F Tee pikku jokiristeily Förillä. Kuinka monta pelastusliiviä aikuisille enemmän lautalla on kuin on sen maksimi sallittu matkustajamäärä? Lisää lukuun 6. Tulos kertoo lopullisen löytöpaikan koordinaatit.

Muutaman sadan kätköilijän joukko on Suomessakin ehtinyt luoda omia alalajejaan. Jotkut keskittyvät teemakätköihin, toiset vannovat multikätköjen nimeen. Muutama kätkijäperhe tai kätkijä on innostunut kätköistä, jotka laitetaan suurten maanteiden taukopaikkojen läheisyyteen, jotta automatkaan kyllästyneet ipanat saavat vaihtelua. Joillekin kätköilijöille on tärkeää, että matka kätkölle antaa harrastajalle haastetta.

- Aina sen kätkön löytäminen on kuitenkin yhtä riemukasta. Tosin paljon kätköjä löydettyään haluaa yleensä valita sellaisia, joissa on haastetta, Laura sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmen kätkön kierroksen päätyttyäkään geojästi ei ole aivan vakuuttunut: Onko tässä mitään järkeä?

- Onhan se aivan älytön ajatus, että juostaan pitkin metsiä pakasterasian perässä, Arttu nauraa.

Hän on kuitenkin erittäin innostunut uudesta harrastuksestaan ja on saanut tuttavapiiristäänkin monia temmattua mukaan.

- Tämä oli vaan niin sakee juttu, että se kolahti heti.

ANNAMARI NURMINEN

Kaikki maailman geokätköt löytyvät osoitteesta www.geocaching.com. Aloittelijalle hyvä sivusto löytyy osoitteesta www.geocaching.fi.

TS/Arto Takala<br />Kätköstä löytyy aina lokikirja ja kynä. Jokainen vierailija kirjoittaa vieraskirjaan nimimerkkinsä ja kommentteja kätköstä.
TS/Arto Takala
Kätköstä löytyy aina lokikirja ja kynä. Jokainen vierailija kirjoittaa vieraskirjaan nimimerkkinsä ja kommentteja kätköstä.
TS/Arto Takala<br />Travelcoin on netistä tilattava geokätkentäkolikko, joka kulkee kätköstä toiseen.
TS/Arto Takala
Travelcoin on netistä tilattava geokätkentäkolikko, joka kulkee kätköstä toiseen.
TS/Arto Takala<br />Arttu Eteläpellon löytämä travelbug on matkannut Tunisiasta Suomeen. Numerolaatta auttaa seuraamaan bugin matkaa maailmalla.
TS/Arto Takala
Arttu Eteläpellon löytämä travelbug on matkannut Tunisiasta Suomeen. Numerolaatta auttaa seuraamaan bugin matkaa maailmalla.
TS/Arto Takala<br />Varsinainen aarre. Tämä kätkö sijaitsee historiallisella paikalla aivan Turun keskustassa. Kätkössä olevia esineitä voi halunsa mukaan vaihtaa uusiin.
TS/Arto Takala
Varsinainen aarre. Tämä kätkö sijaitsee historiallisella paikalla aivan Turun keskustassa. Kätkössä olevia esineitä voi halunsa mukaan vaihtaa uusiin.
TS/Arto Takala<br />Matkalla kätkölle. Aurassa juuri vapaa-aikasihteerinä aloittanut Arttu Eteläpelto pitää geokätkennästä, koska se on liikunnallinen harrastus. Arttu on harrastanut retkeilyä aiemminkin.
TS/Arto Takala
Matkalla kätkölle. Aurassa juuri vapaa-aikasihteerinä aloittanut Arttu Eteläpelto pitää geokätkennästä, koska se on liikunnallinen harrastus. Arttu on harrastanut retkeilyä aiemminkin.
TS/Arto Takala<br />Arttu Eteläpelto ja Laura Halme löysivät kätkön puun kolosta. Kätkö on yleensä jästien katseiden ulottumattomissa.
TS/Arto Takala
Arttu Eteläpelto ja Laura Halme löysivät kätkön puun kolosta. Kätkö on yleensä jästien katseiden ulottumattomissa.