Extra

Myyräntöitä ja uutissi Turust

TS/Jari Laurikko<br />Sanataiteilija Markku Heikkilä julkisti perjantaina jo yhdeksännen Uutissi Turust -teoksensa. Kirja on pääosin hauska.
TS/Jari Laurikko
Sanataiteilija Markku Heikkilä julkisti perjantaina jo yhdeksännen Uutissi Turust -teoksensa. Kirja on pääosin hauska.

Tällä viikolla Turussa on nähty kerralla melkoinen kaarti maamme kärkipään kirjailijoita. Extrapiiri kävi kurkistamassa, mitä kynäilijöille kuuluukaan.

Lounaisen Suomen kirjakauppojen väkeä hemmoteltiin tällä viikolla oikein kunnolla. WSOY teki perinteiseen tapaan maihinnousun Auran rannoille toimivan johtonsa ja tunnettujen taiteilijoiden eli uutuuskirjailijoiden kanssa.

WSOY:n toimitusjohtaja Jorma Kaimio evästi puolitoista tuntia kestävään tehoiskuun valmistautuvia kirjailijoita omiin esityksiinsä tarkalla aikataulutuksella.

- Kahdeksan minuuttia on jokaisella aikaa esitellä omaa uutuuskirjaansa.

Ennen kirjakaupan ammattilaisten tapaamista kirjailijat joutuivat median tiukkoihin tentteihin. Omalla autollaan Turkuun porhaltanut demarien tanjakarpela Maria Guzenina kaapattiin välittömästi sivummalle. Turku TV sieppasi uutisvuotokippari Jari Tervon Vieraskirjaansa. Kansalaissodan nöyryyttämistä punaisista ja valkoisista romaanin Tammilehto kirjoittanut Asko Sahlberg napattiin lehtemme kulttuuritoimituksen syvähaastatteluun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkulaiset nuoret naiset Seita Parkkonen ja Niina Repo höösäsivät tullessaan painotuoreiden julistekääröjensä kanssa. Seita ja Niina ovat saaneet painosta ulos kolmannen nuortenromaaninsa Jalostamon , joka on itsenäinen jatko-osa aikaisemmin ilmestyneille Susitodelle ja Ruttolinnalle.

- Yhteistyö on sujunut hyvin. Me olemme tunteneet toisemme jo noin seitsemän vuotta, Seita sanoo.

Ikinuori Aulikki Oksanen ihastuttaa ja saa varmaan monen hämilleenkin kuvitetulla uutuusromaanillaan Piispa Henrikin sormi ja muita katkelmia . Tätä kuvitettua omaelämäkertaa on kiitelty muuallakin kuin ammattilaisten keskuudessa.

Vaasaan johkaantunut tarvasjokelainen Sakari Kännö kuvaa kolmannessa vaellusromaanissaan varsinaissuomalaisia automiehiä sodassa. Hallinto-oikeudessa tuomarina toiminut Kännö on koulutukseltaan biologi. Vaikka hänen oma vaelluksensa onkin johtanut Vaasaan, niin vanhemmiten hän on sanonut kaipaavansa yhä enemmän takaisin synnyinseuduilleen.

Kari Hotakainen yllättää Iisakin kirkollaan . Uutuusromaani kertoo isästä ja pojasta, vanhuudesta ja Venäjästä. Hotakaiselta on ilmestynyt myös Satukirja , jonka on kuvittanut Priit Pärn.

Herrasmiehenä tunnettu Juha Numminen on tehnyt itsensä näköisen uutuusromaanin. Nimenä on tietenkin Täydessä ymmärryksessä . Kirjassa rikoskomisario Mauri Kippo Kemppainen palaa areenalle. Nummiselle tämä maailma on jo tuttua, sillä uutuuskirja on jo hänen 17. rikosromaaninsa.

Emma Puikkosen toisessa romaanissa päähenkilö Klaus päätyy ulkomaankirjeenvaihtajaksi, joka matkaa sotatoimialueelta toiselle. Turkulainen entinen radiotoimittaja, ja jo pitkään kirjoja tehnyt Jukka Parkkinen viihtyy hieman toisenlaisilla poluilla. Hänen uutuuskirjansa Sananjalkoja metsäpolulla pitää sisällään lastenrunoja.

Maria Guzenina vie lukijansa Lontoon julkkismaailman unelmatehtailuun. Kun Maria on nyt myös Espoon kunnallisvaltuutettu, niin tässä Extrassa hänen henkilökuvaansa piirretään Julkiset Salat -sar-jassa hieman muita kirjailijoita syvemmältä.

Kiitelty novellisti Taina Teerialho on julkaissut ensimmäisen romaaninsa Kesäkuu . Se on tarina rakastumisesta. Uutisvuodon tamperelaiskippari Jari Tervo on koonnut kooltaankin kunnioitettavan kokoisen romaanin vallasta, vakoilusta ja Karhujen suvusta. Kirjan nimi on Myyrä ja sen kansikuva hätkähdyttävä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun se Tervo siellä telkkarissa aina lauantaisin omalta osaltaan häikäilemättömän hurtilla tavallaan puuttuu turkulaisuuteen, niin kyllä pitää mieheltä suoraan kysyä, onko turkulaisten parjaaminen peräti suunniteltua ja määrätietoista toimintaa. Ja tekeekö siinä joku erityistä myyräntyötä nakertaakseen entisten pääkaupunkilaisten kuvaa nykyisessä pääkaupungissa?

- Kaikki se mitä ohjelma juontaja Peter Nyman kauniisti kameraan katsoen sanoo turkulaisistakin on tietenkin käsikirjoitettua. Kaikki muu on spontaania.

Tervo tykkää Turusta ja turkulaisista. Turkulaisetkin tykkäävät Tervosta, vaikka eivät ihan heti saata ymmärtääkään, miksi miehen uutuuskirjan nimi on Myyrä .

Mahtaako se tulla tamperelaismatkustajan lohkaisusta nyssekuskille? Autoon noustessaan manselainen näet tokaisee, että onks lippuja myyrä ? Turkuun muuttanut jää miettimään, että olisiko myyrä turuksi myisisiks , siis voiko portsalainen tokaista keltaisen vaaran kuskille, että et lipui myisisi tai myisisiks lipui. No, taitaisi turkulainen kuitenkin oikeasti käyttää myös myyrää ja sanoa, että onks sul lipui myyrä?

Hauskaa siis oli. Kirjailijoiden kanssa niin pressihetkessä kuin kirjailijoilla ja kirjakauppaväellä. WSOY:n toimitusjohtaja Jorma Kaimio ja markkinointijohtaja Rolle Kråkström olivat myös tyytyväisiä. Vuosikausia perinteenä ollut kirjailijoiden kiertuerupeama päättyi tusinan paikkakunnan jälkeen Turkuun, ja nyt vain odotellaan suuria ponnisteluja vaatineiden projektien kypsymistä mehukkaiksi hedelmiksi näin pyhäinpäivien, isänpäivien ja joulujen alla.

Juhlatunnelmissa ja asiaankuuluvissa tamineissa uutuuskirjansa kannessa esiintyvä Markku Heikkilä on pukannut hyvien juttujen ystäville jo yhdeksännen Uutissi Turust -kirjansa. Vanhaan tapaan 7,50 euroa maksavan teoksen saavat toki tamperelaisetkin rahalla omistukseensa hankkia.

- Tamperelaisten hinta on kuusikymmentä markkaa. Se on siksi heille kalliimpi, kun tamperelaisten versio täytyy tehdä polkkykirjaimin ja tavuviivoin.

Kirjaa on mennyt myyntiin jo 4 000 kappaletta. Yhteistyössä projektissa Radio Sadan lisäksi ovat tänä vuonna olleet Turku Touring ja Turun Seudun Osuuspankki. Kielituntijana mukana on ollut professori emeritus Kalevi Wiik.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä makupala Heikkilän malliin:

Aurajokke Kuralan Kylämäen kohral on tulos kapulalossi. Luultavasti aleta aika pian käyttä täst kulkuvälineest turkulaisempa ilmaust klapiföri.

Nyt ei muuta kuin paita päältä ja pihalle! Kesäaika päättyy vasta huomenna.