Extra

Kemiössä kaveriporukat muodostuvat kielen mukaan

- Kemiössä on reilut 3 000 asukasta, joista 70 prosenttia on ruotsinkielisiä, arvelee Joona Saari , 14. Kahden kielen sekamelska ei kuitenkaan aseta kommunikointirajoja kemiöläisten välille, sillä ruotsinkieliset hallitsevat myös suomen kielen jalon taidon.

- Ja kyllä mekin ruotsilla pärjätään, jos tilanne sen vaatii, jatkaa Max Eklöf , 14.

Molemmat pojat käyvät Kemiönsaaren keskuskoulua, missä saa suomenkielistä opetusta. Muuten he kertovat ruotsinkielisiä pienempiä kouluja olevan enemmän. Koulutilanne on suomenkielisille kemiöläisille kattava siihen asti, kunnes tullaan lukioikään. Suomenkielistä lukiota kun Kemiöstä ei löydy.

- Opiskelupaikkaa täytyy hakea Turun suunnalta, Joona kertoo.

Maxin koulumatka saattaa tuntua useamman kaupunkilaisen mielestä mahdottomalta jo nyt, sillä kouluun on matkaa kymmenisen kilometriä mutkittelevaa maalaistietä.

- Minusta matka on juuri sopiva, koska aamubussissa ehtii hyvin paikata edellispäivänä tekemättä jääneitä läksyjä, hän iloitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitkien koulumatkojen takia moni kemiöläinen koululainen käyttääkin yhteiskuljetusta eli matkaa kouluun taksilla tai bussilla.

Vaikka raja suomenkielisten ja ruotsinkielisten välillä on hälventynyt viime vuosien aikana, on se edelleen poikien mielestä selkeästi olemassa.

- Kyllä kaveriporukat muodostuvat edelleen kielen perusteella, he kertovat.

Ruotsinkieliset hengailevat yleensä Daniel´sin grillillä, kun Joona ja Max kertovat viettävänsä vapaa-aikaansa enemmän kotona ja kavereiden luona. Myös nuorisotalo Sukkiksen he mainitsevat suosituksi hengailu- ja diskoilupaikaksi.

Pieni asukasluku ei kerro harrastusmahdollisuuksien puutteesta. Vaikka jalkapallo on Kemiön ykköslaji, kumpikaan nuorukaisista ei myönnä pelaavansa sitä. Max käyttää aikansa judon ja skeittauksen parissa, Joona puolestaan tykkää rullaluistella kesäisin.

Kysyttäessä pojilta Kemiön kunnan parhaita ja huonoja puolia, ei kaksikielisyys ole heidän mielestään vastaus kumpaakaan.

- Ei sillä ole oikeastaan mitään merkitystä, Max sanoo.

Joona saa Maxin yhtymään väitteeseensä, jonka mukaan hienointa Kemiössä ovat juuri sen mukavat asukkaat ja rauhallisuus. Siltikään kummankaan tulevaisuuden näkymät eivät sijoitu Kemiön luonnonhelmaan, vaan vauhdikkaampaan kaupunkimaisemaan.

- Emme me täällä korvessa voi ikuisesti asua, kajahtaa kasiluokkalaisten itsevarma mielipide.

Hanna-Mari Heimo

TS/Natalia Kopkina<br />Max Eklöf (vas.) ja Joona Saari viihtyvät hyvin Kemiönsaaren keskuskoulussa.
TS/Natalia Kopkina
Max Eklöf (vas.) ja Joona Saari viihtyvät hyvin Kemiönsaaren keskuskoulussa.