Kuolema jalosti Ray Charlesista platinatähden
Ray Charlesilla olisi syytä juhlaan. Laulaja-pianistin viimeisin teos, duettoalbumi Genius Loves Company on hankittu jo yli miljoonaan kotiin, mikä takaa veteraanitähdelle platinalevyn kotikentällä Yhdysvalloissa.
Kunnianosoitus tulee valitettavasti liian myöhään: Charles kuoli kesäkuussa kotonaan Beverly Hillsissä.
Kyynikot ovat teroittaneet pilkkakirveitään. Kuolemaa pidetään parhaana mahdollisena uraliikkeenä: mitä kuuluisampi vainaja, sen komeammat myynnit.
Esimerkiksi Elvis Presleyn ja Bob Marleyn ympärille on syntynyt erittäin tuottoisaa liiketoimintaa. Elvis jopa sai Suomessa koko uransa ensimmäisen kultalevyn 25 vuotta kuolemansa jälkeen kokoelmasta 30 Number One Hits (2002). Reggaen suurmiehen perintöä on niinikään myyty miljoonia levyllisiä.
Ennenaikainen poismeno on omiaan luomaan myyttejä. Muun muassa uimareissulla hukkunut laulunikkari Jeff Buckley , Doors-yhtyeen keulakuva Jim Morrison ja grunge-ryhmä Nirvanan Kurt Cobain ovat saaneet osakseen uskonnollista palvontaa muistuttavaa kohtelua kuoleman jälkeen.
Aito asia
Ray Charles (1930-2004) on joka tapauksessa ansainnut platinansa. Charles ehti mittavan taiteilijan taipaleensa kuluessa muun muassa saamaan 79 Grammy-palkintoa kymmenistä albumeistaan.
Kirkosta useiden aikalaistensa tavoin lauluoppinsa ammentanut käheä-ääni tunnettiin ennen kaikkea Georgia On My Mindin tyylisistä rhythm'n'blueseista. Hän levytti kuitenkin paljon muutakin kantrista jazziin ja bluesista souliin. Charles muistetaan myös hersyvästä cameo-roolistaan Blues Brothers -filmissä (1980).
Genius Loves Company -levylle povattiin myötätuulta jo siinä vaiheessa, kun siitä alkoi tihkua tietoa julkisuuteen. Soul-taatan levyllä vierailevat muun muassa Van Morrison, B.B.King, Natalie Cole, Johnny Mathis, Bonnie Raitt, James Taylor, Elton John ja Gladys Knight. He ovat kukin tuoneet oman lisänsä levyn imuun.
Ei ihme, että opus kipaisi listoille heti ilmestyttyään elokuussa. Charlesin poismeno nosti entisestään levyn julkisuusarvoa mutta menestystä ei olisi ilman vahvaa sisältöä.
Ylemmän asialla
- Olen levyttänyt vuosikymmenien saatossa monien loistavien taiteilijoiden kanssa. Tätä ennen en ole kuitenkaan tehnyt omaa duettolevyä. Minusta oli korkea aika saada yhteen joitakin ihailemiani ihmisiä, Ray Charles tiedotti hankkeestaan maaliskuussa.
- Tällä levyllä tutkitaan kaikkia eri puoliani. En ole koskaan hyväksynyt, että minut suljetaan johonkin tiettyyn kategoriaan. Kaunis laulu on Luojan lahja, Charles julisti.
Norah Jones saa kunnian aloittaa levyn Charlesin parina. Kahdella omalla albumillaan maineen mannaa maistaneelle Jonesille Ray-setä on aito legenda.
- Ray Charles -suosikkini on hänen kantrilevynsä. Hän pystyy laulamaan mitä tahansa ja saamaan sen kuulostamaan täysin omaltaan. Here We Go Again vedettiin studiolivenä, Billy Preston soitti urkuja, Jones hersytteli levyn julkaisun aikaan.
Teoksen omalaatuisimpia kohtaamisia edustaa Willie Nelsonin kanssa vedetty It Was A Very Good Year . Siinä soulin ja kantrin suuret persoonat tutkivat yleensä Frank Sinatraan henkilöityä nostalgista sävelmää.
- Laulu oli Rayn idea. Sinatra on suosikkitulkitsijoitani ja tämä laulu kaikkien aikojen parhaiden teosten listani kärjessä. Hienointa tässä on se, että minulla oli kunnia olla Raylle sekä kollega että ystävä - meillä oli paljon yhteistä, musiikin toisinajattelijana tunnettu Nelson selvitti lanseerauksen yhteydessä.
Matti Komulainen