Extra

Nuorten huumekuolemat lisääntyneet

15 - 29 -vuotiaiden huumekuolemat ovat kääntyneet kasvuun vuoden 2001 jälkeen. Alustavan tiedon mukaan viime vuonna huumeisiin kuoli 99 nuorta, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Noin puolet kuolemista oli erilaisia onnettomuuksia tai itsemurhia.

Vuonna 2001 kuolemantapauksia oli 65 ja vuonna 2002 jo 84.

Suomessa nuorten osuus huumekuolemissa on selvästi suurempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Professori Erkki Vuori Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta pitää erikoisena buprenorfiinin yleistymistä kuolemantapauksissa. Viime vuoden 99 kuolleesta 40:sta löytyi buprenorfiiniä, kun samaan aikaan heroiinia löytyi vain kaksi vainajasta.

Buprenorfiinia käytetään kipulääkkeenä sekä heroiinin vieroituslääkkeenä. Suomessa buprenorfiinia on Temgesicissä (kipulääke) ja Subutexissä (vieroituslääke).

Kannabista löytyi kahdella kolmesta huumevainajasta.

Turun tarkkaa huumekuolematilannetta on Erkki Vuoren mukaan vaikea määritellä.

- Uuden läänijaon jälkeen on vaikea seurata läänin asioita, niin erilaisia ovat Turku ja Vaasa. Turussa oli 2000-luvun alussa nuorten huumekuolemia toistakymmentä vuodessa, nykyisin alle kymmenen, hän arvioi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rikosylikomisario Veli-Matti Soikkeli Turun poliisista luonnehtii Turun katutilannetta huumeiden osalta "entisenlaiseksi".

Huumausainerikosten määrä Turussa on vuosittain vakiintunut 900 - 1 000 haarukkaan.

- Näistä 50 - 60 prosenttia on huumausaineen käyttörikoksia: tekijällä on ollut hallussaan vähäisiä määriä huumetta, hän on yrittänyt hankkia sitä omaan käyttöön tai hän on ollut käyttäjä, Soikkeli erottaa.

Törkeitä huumausainerikoksia paljastuu Turussa vuosittain muutama kymmen. Niissä takana on organisoitua myyntiä ja välitystä, ja tutkinta vie pitkän ajan.

- Asennetasolla huolestuttavaa on se, että suhtautuminen päihteisiin ja huumeisiin on entistä myönteisempää. Käyttö alkaa siiderillä ja keskioluella. Niistä siirrytään kokeilemaan huumeita.