Matkailu

Kaupunki-
matkalla
neiti Petäistön
seurassa

Aina elegantti Helena Petäistö on tullut suomalaisille tutuksi ennen kaikkea EU-politiikan kiemuroita kommentoivana televisiotoimittajana, joka on Euroopan metropoleissa kotonaan kuin eläkkeelle jäänyt Erkki Toivanen konsanaan. Euroopan kaupungit ovat tulleet työn kautta tutuksi myös matkailijan näkökulmasta. Aamiainen Cocon kanssa -kirjasarjan kautta Petäistö jakaa ennen kaikkea työnsä puolesta matkustavaa hyödyttävät tietonsa kaikkien käyttöön.

Kaikenkattavaksi oppaiksi ohuista kirjasista ei ole, mutta työmatkan vapaahetkien ohjelman ideoimiseksi tai tutusta kaupungista uusia puolia etsiessä ne ovat parhaimmillaan. Lisäksi ainakin ostosmatkailijanaisille tuntuu olevan tarjolla näkemyksellisiä vinkkejä. Kulttuurin sijaan oppaissa keskitytään mukavaan elämään. Kuten kirjoittaja itse toteaa, Ranskassa asutut vuodet näkyvät hänen matkustusasenteessaan: matkalle ei koskaan lähdetä ilman, että taskussa olisi muutama hyvän ravintolan osoite määränpäässä.

Koko kirjasarjan lähtökohtana on löytää Euroopan metropoleista persoonallisia ja kullekin kaupungille ominaisia ravintoloita, hotelleja, kahviloita, kauppoja ja niin edelleen. Jokainen 2000-luvun Euroopassa matkaillut tietää, että tylsiä ketjuyrityksiä välttääkseen on opas paikallaan. Parasta Aamiainen Cocon kanssa -oppaissa on ilman muuta se, että suurin osa suositeltavista paikoista ovat itse nähtyjä ja koettuja. Aivan eri juttu sitten onkin, miten jokaisen oma maku suhteutuu kirjoittajan makuun, sillä kirjoittajan omat mieltymykset todella näkyvät. Jonkinlaisena huippuna voi pitää sitä, että Petäistö löytää Lontoosta enemmän suositeltavia kahviloita ja teehuoneita kuin pubeja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KALLE KIRSTILÄ

Helena Petäistö:

• Aamiainen Cocon kanssa Lontoossa, Edinburghissa ja Dubliniss a (Tammi, 2003),

• Aamiainen Cocon kanssa Madridissa, Barcelonassa ja Lissabonissa (Tammi, 2003),

• Aamiainen Cocon kanssa Roomassa, Milanossa ja Ateenassa (Tammi, 2004).