Matkailu

Istanbulissa
tinkiminen
kuuluu asiaan

TS/Mia Grönstrand<br />Kaupankäynti on istanbulilaisilla veressä. Kaupunki on vanha kauppapaikka, joka on jo vuosituhansien ajan hyötynyt sijainnistaan idän ja lännen välissä.
TS/Mia Grönstrand
Kaupankäynti on istanbulilaisilla veressä. Kaupunki on vanha kauppapaikka, joka on jo vuosituhansien ajan hyötynyt sijainnistaan idän ja lännen välissä.

MIA GRÖNSTRAND

Bir million, bir million, yksi miljoona, yksi miljoona -hokema tuntuu olevan yleinen Istanbulin kauppakujilla. Tarjolla on tavaraa joka lähtöön, kuten myös kauppiaitakin.

Istanbul on vanha kauppapaikka, joka on hyötynyt sijainnistaan idän ja lännen välissä jo useiden tuhansien vuosien ajan. Eikä kaupankäynnin taito ole kadoksissa nykypäivän istanbulilaisiltakaan. Tinkiminen ja kaupanhieronta tuntuvat olevan heillä veressä. Vain yksi asia menee kaupankäynnin edelle: perjantainen rukoushetki moskeijassa. Silloin ei ole aikaa jäädä tinkimään tavaran hinnasta, vaan myymälät ja kojut laitetaan kiinni. Rukoushetki voi tapahtua myös mutkattomasti basaarin käytävällä. Tärkeän hetken mentyä ohi kaupankäynti jatkuu normaalisti.

Mattoja, mausteita, koruja,vesipiippuja

Kapaliçarsi eli Katettu basaari on Istanbulin tunnetuin kaupallinen maamerkki. Ikivanha sokkeloinen basaari kätkee sisäänsä yli 4 000 myymälää. Ihmisvilinä ja tungos onkin valtava erityisesti iltapäivällä.

Kaupan on kaikkea mahdollista: mattoja, keramiikkaa, vaatteita, koruja, jalokiviä, mausteita, makeisia, vesipiippuja - kaikkea mitä turisti vain voi kuvitella hankkivansa kotiinviemisiksi. Mutta myös tavallinen istanbulilainen asioi basaarissa. Siellä tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia teelasillisen ääressä. Kuumassa ilmassa sekoittuvat vieraat kielet ja eksoottiset tuoksut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ostosten lomassa kannattaa vahvistaa itseään aidolla turkkilaisella kebabilla. Sen jälkeen suomalaiset versiot kyseisestä ruokalajista tuntuvat vain kalpeilta aavistuksilta.

Basaarin myymälöihin tutustumiseen kannattaa varata useampia päiviä. Kerralla haukattuna se on kerta kaikkiaan liian iso pala. Ja kun sokkeloisilta käytäviltä selviää ulkoilmaan, huomaakin joutuneensa uudelle kauppakujalle, joka jatkuu kilometrien verran aina Galatansillan juureen. Kujilla tehdään kauppaa kopiovaatteista, kankaista, kodintavaroista ja astioista.

Sillan luota löytyy myös toinen basaari, egyptiläinen. Se on pienempi, mutta houkuttelee asiakkaita valtavilla pähkinä-, hedelmä- ja maustevalikoimillaan. Tuoreita mausteita kannattaakin ostaa, mutta on syytä olla tarkkana. Vikkeläliikkeinen ja -sanainen myyjä kauhoo helposti kevyttä kauppatavaraa pussiin kilokaupalla. Empiminen voi kostautua, kun myyjä ehtii päättää asiakkaan puolesta, eikä silloin kannata enää muuta kuin vain kiltisti kaivella kuvetta.

Kannattaa muistaa erään matkaoppaan neuvo, että kahden maton ostaminen ei tule halvemmaksi, jos lattialla on tilaa vain yhdelle.

Laatutietoinen shoppaaja suuntaa sillan ylitse Taksimiin, jossa kävelyalue Istiklal Caddesia reunustavat länsimaiset muotiputiikit ja hienostuneet mattoliikkeet.

Kannattaa selvittää yleistä hintatasoa

Tinkiminen kuuluu olennaisena osana kaupankäyntiin. Ennen kuin kaupankäyntiin iskee kiinni, kannattaa hieman selvittää yleistä hintatasoa, jotta tietää minkälaisissa haarukoissa hinnat liikkuvat. Mutta kannattaa muistaa, että kauppiaskin on ylpeä eikä suostu myymään tavaraansa aivan pilkkahintaan.

Kaupanteko jatkuu Istanbulin kapeilla kujilla aina alkuillan tunneille saakka. Illan hämärtyessä kauppiaat keräävät tavaransa ja kärräävät kojunsa kuka minnekin. Aamun sarastaessa ja minareettien kutsuhuudon säestämänä he palaavat jälleen takaisin, valmiina uuteen kauppapäivään.

1 euro on noin 1,6 miljoonaa turkin liiraa.